Όσο είμαστε παιδιά, και νέοι, τείνουμε να κάνουμε νέες παρέες και να δημιουργούμε νέες φιλίες. Από μια ηλικία και μετά όμως, οι φίλοι μας αρχίζουν να λιγοστεύουν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δίνει τις απαντήσεις.

Ερευνητές από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Aalto ανέλυσαν τα τηλεφωνήματα 3,2 εκατομμυρίων συνδρομητών μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους ήταν γνωστό μόνο το φύλο και η ηλικία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Royal Society Open Science, έδειξαν πως στα 39 με 40 έτη ζωής, οι άντρες είναι πιο κοινωνικά δικτυωμένοι από ότι οι γυναίκες.

Όπως αναφέρει το Ηealthview, στη συνέχεια αυτό αντιστρέφεται, κυρίως επειδή οι γυναίκες διατηρούν περισσότερες επαφές με τα ενήλικα παιδιά τους και με τους δικούς τους γονείς.

Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κουνάρ Μπατατσάρια και οι συνεργάτες του, ο μέσος άνθρωπος μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με περίπου 15 ανθρώπους μέσα στο μήνα, αυτούς που νιώθει συναισθηματικά πιο κοντά του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς του βλέπει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο τουλάχιστον μια φορά μέσα τον μήνα.

Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως τόσο για τον άντρα, όσο και για την γυναίκα, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών κορυφώνεται στα 25 περίπου και μετά ακολουθεί μια μείωση έως την ηλικία των 45 ετών. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται.

Η περαιτέρω μείωση που ακολουθεί, σταματά περίπου στην ηλικία των 80 ετών, όταν ο μέσος αριθμός μηνιαίων επαφών είναι οκτώ για μια γυναίκα και έξι για έναν άντρα. Οι επαφές των γηραιότερων, έως τον θάνατό τους, αφορούν κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Εν ολίγοις, ο λόγος που οι κοινωνικές μας επαφές μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, είναι επειδή στα πρώτα στάδια της ζωής μας, έχουμε διάθεση να πειραματιστούμε κάνοντας παρέα με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, να κυνηγήσουμε ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε σχέσεις.

Total
11
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive