Κάποτε το να μην είναι κανείς μονογαμικός, σήμαινε αυτόματα ότι δεν είναι πιστός στον/στην σύντροφό του και ότι πατά τους κανόνες της σχέσης. Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σίγουρα οι σημερινές σχέσεις είναι ως επί το πλείστον μονογαμικές, όμως ο όρος δε σημαίνει σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που οι περισσότεροι φαντάζονται.

Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια στη σημερινή εποχή έχουν επίγνωση του όρου “μονογαμικός” και είτε επιλέγουν να τον ακολουθήσουν, είτε να θέσουν τους δικούς τους ξεχωριστούς κανόνες και να διατηρήσουν μια “ελεύθερη σχέση”.

Ο όρος αυτός στο παρελθόν θεωρούνταν κατακριτέος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν τη σχέση ατόμων ελαφρών ηθών. Ειδικά για τους σταθερά μονογαμικούς τύπους, μια ελεύθερη σχέση μπορεί να σημαίνει κατάλυση των ηθών, προδοσία απέναντι στην ιερότητα του δεσμού μεταξύ δύο ερωτευμένων και ως σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει σωστά. Όσο περνούν τα χρόνια όμως, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι “συνήγοροι” των ελεύθερων σχέσεων, που υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια πιο ρεαλιστική πραγματικότητα για τη διατήρηση μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης.

Τι είναι η ελεύθερη σχέση;

Αποτέλεσμα εικόνας για couple sex gif

Καταρχάς, χρειάζεται να ορίσουμε τη μονογαμία ως την πλήρη και απόλυτη αφοσίωση του ενός συντρόφου προς τον άλλο, χωρίς απιστίες και φλερτ προς ξένες κατευθύνσεις. Η αφοσίωση χωρίς παρεμβολές είναι δεδομένη.

Η ελεύθερη σχέση από την άλλη, είναι η πιο “εύκολη” μορφή σχέσης, από την άποψη ότι δεν υπάρχουν αποκλειστικότητα και δεσμεύσεις. Τα δύο μέλη της σχέσης μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές και με άλλους ανθρώπους, όταν τους δίνεται η ευκαιρία και δεν έχουν να δώσουν αναφορά. Είναι κάτι που ξεκαθαρίζεται από την αρχή, ώστε και τα δύο μέλη να είναι ευχαριστημένα και να μην υπάρχουν κρίσεις ζήλιας αργότερα. Ωστόσο, οι σεξουαλικές επαφές με τρίτα πρόσωπα παραμένουν περιστασιακές και δεν εξελίσσονται σε παράλληλη σχέση. Στην ελεύθερη σχέση υπάγονται η ανταλλαγή συντρόφων και το τρίο, για τους τολμηρούς που το επιχειρούν, θεωρώντας ότι θα δώσει ζωντάνια στη ρουτίνα της σχέσης τους.

Ποιος το επιχειρεί;

Αποτέλεσμα εικόνας για couple sex gif

Έρευνες του εξωτερικού έχουν δείξει ότι περίπου ο μισός πληθυσμός έγγαμων ανθρώπων έχουν καταφύγει σε εξωγαμιαίες σχέσεις, με τους άνδρες να υπερτερούν των γυναικών. Η απιστία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς δε γίνεται με τη συγκατάθεση του άλλου συντρόφου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον ένας στους 5 συμμετέχοντες, υπήρξε σε συναινετική ελεύθερη σχέση κάποια στιγμή στη ζωή του. Και πάλι, οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών, όπως και οι αμφιφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί, αυτών που δεν υπήρξαν ποτέ μέλη μιας τέτοιας σχέσης.

Φαίνεται ότι οι ελεύθερες σχέσεις γίνονται της μόδας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις δοκιμάζουν. Θεωρούν ότι είναι μια μορφή έκφρασης σεξουαλικής απελευθέρωσης, που τους επιτρέπει να μη φοβούνται και να είναι ελεύθεροι στο κυνήγι του φλερτ.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να θέσουν σε κίνδυνο τη μόνιμη σχέση τους, βάζοντας και άλλους ανθρώπους σε αυτήν, είναι αναπόφευκτο ότι ο καθένας δίνει τις δικές του απαντήσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η μονογαμία είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, επομένως ακατόρθωτη, άλλοι ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι μετά το γάμο δε θα γνωρίσουν άλλους συντρόφους και άλλοι απλά αποδέχονται ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στη φρέσκια σάρκα…

Οι κανόνες των ελεύθερων σχέσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για couple sex gif

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το κάθε ζευγάρι θέτει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του όρια σε μια σχέση, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ακόμα και στις ελεύθερες σχέσεις, για τις οποίες ισχύει πάνω κάτω η ίδια γραμμή.

  1. Δεν κοιμούνται με κάποιον δεύτερη φορά, ώστε να αποφύγουν την ανάπτυξη συναισθημάτων

  2. Αποφεύγουν τις επαφές με κοινούς φίλους και γνωστούς

  3. Κρατούν κάποιες συγκεκριμένες στάσεις μόνο για το μόνιμο σύντροφό τους

  4. Δεν περνούν όλο το βράδυ μαζί με το τρίτο πρόσωπο

  5. Δεν υπάρχουν ραντεβού, μόνο σεξ

  6. Πάντα ενημερώνουν το μόνιμο σύντροφό τους για το πότε συνευρέθηκαν με το άλλο πρόσωπο

  7. Κάποια ζευγάρια παρόλα αυτά, δε θέλουν να συζητούν με το σύντροφό τους σχετικά με τα τρίτα πρόσωπα

Μπορεί μια ελεύθερη σχέση να έχει μέλλον;

Αποτέλεσμα εικόνας για couple love gif

Όπως δημοσιεύτηκε στις προαναφερθείσες έρευνες, συνήθως οι άνδρες είναι εκείνοι που επιθυμούν τη σύναψη ελεύθερων σχέσεων και όχι τόσο οι πιο συναισθηματικές γυναίκες. Οι άνδρες έχουν τη φήμη ότι είναι φύσιν πολυγαμικοί και δεν μπορούν να μείνουν αιωνίως πιστοί σε μια μόνο γυναίκα, ενώ οι γυναίκες για να συνάψουν μια σχέση, χρειάζεται να είναι σίγουρες για τα συναισθήματα του άνδρα, για να νιώσουν την πολυπόθητη ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, μια γυναίκα είναι πιθανό να δεχτεί να βρεθεί σε μια τέτοια σχέση με έναν άνδρα για τον οποίο έχει αισθήματα, ώστε να τον έχει κοντά της έστω και με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια, στο τέλος εκείνη καταλήγει πληγωμένη, καθώς σπάνια καταφέρνει τον απώτερο σκοπό της, δηλαδή μέσω του καλού σεξ να καταφέρει να τον κάνει να την ερωτευτεί.

Από την άλλη, υπάρχουν πιο άνετες γυναίκες, οι οποίες απολαμβάνουν αυτήν την πολυγαμικότητα και μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι συνευρέσεις με τρίτους, κάνει τη μόνιμη σχέση τους πιο δυνατή και εμπλουτίζει τις εμπειρίες τους. Για άλλα ζευγάρια όμως δεν είναι έτσι, καθώς η ζήλια και οι ανασφάλειες μπαίνουν στη μέση και τελικά τους διαλύουν.

Δες τους 10 κανόνες του οne night stand EΔΩ 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive