Οι νεότεροι ίσως έχουν δίκιο να απορούν γιατί η Maserati έχει τέτοια φήμη σήμερα.

Αν το δεις λογικά, η φίρμα με σήμα την τρίαινα ουσιαστικά δεν έχει σήμερα αγωνιστική εμπλοκή, το βασικό σπορ μοντέλο της, η GranTurismo, έχει κλείσει δεκαετία, και το πιο καινούργιο μοντέλο της είναι ένα SUV, η Levante.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μεγαλείο της Maserati, πρέπει να γυρίσει πίσω στη δεκαετία του ’50.

Το 1957, ο Juan Manuel Fangio κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 με μια Maserati 250F. Η οικονομική κατάσταση της ιταλικής εταιρείας όμως δεν ήταν τόσο ρόδινη. Όπως εξηγεί ο Marino Franchitti στο παραπάνω  video της Petrolicious, η Maserati είχε ανάγκη να φτιάξει ένα οικονομικά προσιτό σπορ μοντέλο για να το πουλήσει σε Αμερικανούς αγωνιζόμενους. Το αποτέλεσμα, που παρουσιάστηκε το 1959, ήταν ένα ιδιοφυές δημιούργημα από το χέρι του αρχισχεδιαστή της φίρμας, Giulio Alfieri.

Η Tipo 61 πήρε το παρατσούκλι “Birdcage” (κλουβί πουλιού) από το περίπλοκο χωροδικτύωμα του πλαισίου του, που αποτελείτο από 200 λεπτούς σωλήνες. Είχε έναν 4κύλινδρο κινητήρα 2,9 λίτρων και 250 ίππων για ένα βάρος μόλις 600 kg. Και ήταν ίσως το καλύτερο σπορ αγωνιστικό της φίρμας. Μπορεί να μην κέρδισε ποτέ τις 24 Ώρες του Le Mans, λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας, αλλά πήρε δύο διαδοχικές νίκες στα 1000 km του Nurburgring, το 1960 και το 1961.

Σύμφωνα με τον Franchitti, είναι και υπέροχη στην οδήγηση. Αν και δεν χρειάζεται να μας το πει, αφού φαίνεται πόσο το διασκεδάζει από τις πλαγιολισθήσεις του στην πίστα και με τους τέσσερις τροχούς.

Παρακολουθήστε τον Αμερικανοσκοτσέζο αγωνιζόμενο στο video και θα καταλάβετε γιατί η Levante δεν είναι οποιοδήποτε SUV και η Ghibli οποιοδήποτε σπορ σεντάν.

Total
2
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*