Aθήνα, 1978: Ο Τάκης και η Κάτια είναι δύο ερωτευμένοι τελειόφοιτοι λυκείου που θέλουν να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά κυριευμένοι από πάθος και άγνοια.
Σε αυτή τη μετάβασή τους από το τέλος της εφηβείας στην αρχή της βιολογικής και συναισθηματικής ενηλικίωσης, θα χρησιμοποιήσουν ως οδηγό τους το «Σεξ Λεξικόν», το περιβόητο «λυσάρι» της εποχής για τον έρωτα. Αυτή είναι η ιστορία που εκτυλίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια στη σκηνή του «Θεάτρου 104».
Μία νοσταλγική κωμωδία για την πιο αξέχαστη και μοναδική εμπειρία, την πρώτη φορά!
Το Λεξικό, που κρατούν οι δυο ηθοποιοί στα χέρια τους κατά της διάρκεια της παράστασης, υπήρχε στα αλήθεια.
Iσχυρή πηγή έμπνευσής μου, στάθηκε η βαρύγδουπη εισαγωγή του: «Αγόρια προσοχή, κορίτσια ενημερωθείτε!».
Το ύφος που διαποτίζει όλο τον «επιστημονικό» τόμο είναι προειδοποιητικό, ηθικοπλαστικό, αποτρεπτικό έως και τρομακτικό για τους αναγνώστες εκείνης της εποχής, ξεκαρδιστικό, αυθαίρετο, σεξιστικό, ρατσιστικό, έως και εξοργιστικό για τους αναγνώστες σήμερα.
Μερικά παραδείγματα:
«Αυτοϊκανοποίηση: μια φυσιολογική πράξη, που πρέπει να γίνεται σπάνια».
«Αποχαλίνωσις: η απώλεια κάθε ελέγχου και μέτρου εις ότι αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα του ατόμου. Συνώνυμο της σεξουαλικής κραιπάλης».
«Μίνι-φούστα: Τυπικό παράδειγμα ημίγυμνης ενδυμασίας».
«Σεξουαλική πείνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην εν γένει άνοδο του επιπέδου της ζωής του ελληνικού λαού, επέρχεται σιγά-σιγά μια κατασίγαση της σεξ-πείνας».
«Διατροφή και σεξ. Οι πολύ σέξυ άνδρες αγαπούν πολύ το κρέας. Το ίδιο και οι πολύ σέξυ γυναίκες. Ο τρόπος με τον οποίο γεμίζει κάποιος το πιάτο του, παρέχει μια ένδειξη για το σεξουαλικό του ταπεραμέντο».
«H γυναίκα είναι κάτι που πρέπει να φέρεσαι με ευγένεια»
«Η ομοφυλοφιλία είναι κατάρα»
«Οι Κίτρινοι, οι Άραβες, οι Μαύροι, οι Ινδοί δεν φιλιούνται»
« Η ψυχανάλυσις είναι κουραστική και ανεδαφική για τον άρρωστο»
«Οι γυναίκες να κάνουν ένα κρύο ντους το πρωί και να αποφεύγουν τα νυχτερινά clubs με τα τζιουκ μποξ και το χαμηλό φωτισμό»
Η λίστα με τα λήμματα είναι ατελείωτη. Ο συγγραφέας με στεντόρεια φωνή, έτοιμος να επιβάλλει ποινές, διδάσκει το «σωστό» και το «πρέπον» πάνω σε έννοιες όπως γάμος, αγάπη, αυτοϊκανοποίηση, σεξ-διαστροφές, εκπαρθένευσις, ερωτογόνες ζώνες, ηθική, μονογαμία, οργασμός, πορνογραφία, σεξ-απήλ, συνουσία και πολλά άλλα χωρίς να αφήνει περιθώρια για λάθη και αυτοσχεδιασμούς. Τώρα μπορεί να γελάμε με την ψυχή μας με αυτές τις ξεπερασμένες απόψεις, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι οι παλαιότερες γενιές γαλουχήθηκαν με αυτές τις επικίνδυνες και αυθαίρετες αντιλήψεις και τις μετέφεραν ηθελημένα ή όχι και στις επόμενες. Τις ονόμαζαν αρχές ορθής συμπεριφοράς.
Και σήμερα υπάρχουν «λεξικά» και κανόνες που εγκλωβίζουν το συναίσθημα και το πάθος και που τιθασεύουν το ένστικτο. Ευτυχώς όμως , σαν ελληνική κοινωνία , αρχίσαμε να μιλάμε για τις συναισθηματικές παραμέτρους του σεξ, τις σεξουαλικές πρακτικές, την έννοια της συναίνεσης, της αγάπης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, τις διακρίσεις, την παρενόχληση, την κακοποίηση. Ξεκινήσαμε να αμφισβητούμε τα όποια «λεξικά».