Σίγουρα όλοι όσοι ασχολούνται με την γυμναστική κάποια στιγμή ήρθαν κοντά ή έπαθαν κάποιο μικροτραυματισμό ή και πιο σοβαρούς τραυματισμούς.

Αυτοί τους οδήγησαν σε μεγάλη αποχή ή ακόμα και στην οριστική απομάκρυνση απο την άσκηση λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού.

Ας δούμε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους αποφυγής τραυματισμών στο γυμναστήριο και γενικότερα στους αθλητικούς χώρους:

1) Προθέρμανση και αποθεραπεία: 10 λεπτά αερόβια άσκηση για προθέρμανση και 10 λεπτά καλές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης για αποθεραπεία θα σας γλιτώσουν από ανεπιθύμητους μικροτραυματισμούς.

2) Η Διάρκεια της προπόνησης: να μην ξεπερνάει την μιάμιση ώρα συνολικά. Προθέρμανση, 45 λεπτά άσκηση με βάρη, 15 λεπτά αερόβιας άσκησης, αποθεραπεία. Αυτά είναι υπεραρκετά για μια προπονητική μονάδα.

3) Οι παράγοντες της επιβάρυνσης: όπως η διάρκεια, η συχνότητα, τα διαλείμματα, τα κιλά, η ξεκούραση πρέπει να αυξάνονται ή να μειώνονται προοδευτικά και πάντα σύμφωνα με την πρόοδο του ασκούμενου.

4) Αυστηρή τήρηση του προγράμματος και του ασκησιολογίου: η σειρά των ασκήσεων, τα σετ και οι επαναλήψεις πρέπει να εκτελούνται κατά γράμμα και με την σωστή επιβάρυνση. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

5) Σωστή τεχνική των ασκήσεων: οι γυμναστές επιμένουν στην όσο καλύτερη εκτέλεση των ασκήσεων γιατί γνωρίζουν ότι αν ο ασκούμενος κατέχει την σωστή τεχνική δεν θα τραυματιστεί και θα βελτιωθεί πιο γρήγορα. Επιπλέον σε ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, η άριστη τεχνική είναι επιβεβλημένη για την αποφυγή τραυματισμών.

6) Όχι επικίνδυνες ασκήσεις: αποφύγετε ασκήσεις που είδατε στο ίντερνετ ή σε κάποιο περιοδικό fitness που γράφουν ότι αν τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα. Το πιο πιθανό είναι να τραυματιστείτε και αυτό θα σας πάει πίσω στην πρόοδό σας. Εμπιστευτείτε τον γυμναστή σας γιατί εκείνος σας γνωρίζει καλύτερα και ξέρει τι μπορείτε και τι πρέπει να κάνετε την δεδομένη στιγμή στο πρόγραμμά σας.

7) Συγκέντρωση κατά την άσκηση: να διαβάζεις εφημερίδα ή να μιλάς στο τηλέφωνο την ώρα που κάνεις διάδρομο, να μιλάς με κάποιον ή να χαζεύεις κάτι άλλο ενώ εκτελείς μια άσκηση εκτός ότι είναι αναποτελεσματικό είναι και επικίνδυνο να τραυματιστείς.

8) Σωστή ενδυμασία & εξοπλισμός: τα ρούχα, τα παπούτσια, η πετσέτα, τα γάντια, το μπουκαλάκι με το νερό είναι μερικά πολύ βασικά αξεσουάρ για το γυμναστήριο. Οφείλουμε να τα έχουμε σε καλή κατάσταση και να τα αντικαθιστούμε όταν έχουν φθαρεί. Επίσης, η σωστή επιλογή παπουτσιού είναι πολύ σημαντική ειδικά για αυτούς που κάνουν έντονη αερόβια άσκηση.

Total
6
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*