Ανάλογα με το πορτοφόλι του, ο καθένας στρέφεται σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων ή σε μάντρες μεταχειρισμένων για να βρει αυτό που χρειάζεται και του ταιριάζει. Αυτό που ισχύει όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ότι οι συμφωνίες που γίνονται, όσο φιλικές και αν μοιάζουν προς τον πελάτη- αγοραστή, τόσο φιλικότερες είναι για τον πωλητή. Το Men Exclusive σου αποκαλύπτει τα 10 μυστικά που οι αυτοκινητοβιομηχανίες δε θέλουν να γνωρίζεις, ώστε όταν αποφασίσεις να αγοράσεις καινούργιο (ή μεταχειρισμένο) αμάξι να είσαι υποψιασμένος.

Οι πωλητές προσπαθούν να κλείσουν την καλύτερη συμφωνία για την εταιρία τους

Οι πωλητές είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χαμογελαστοί, ευγενικοί και συμπαθείς. Ο λόγος που παρουσιάζονται έτσι, είναι επειδή πρέπει να γίνουν όσο πιο πειστικοί γίνεται στον υποψήφιο αγοραστή και να του δώσουν να καταλάβει ότι θέλουν το καλό του. Αυτό που πραγματικά θέλουν όμως, είναι να κλείσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τον εργοδότη τους.

Ο θόρυβος της μηχανής δε δείχνει τη δυναμική της

Μια μηχανή που βγάζει δυνατούς θορύβους δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερη και δυνατότερη από μια που δεν κάνει τόσο θόρυβο. Γενικώς, ο οδηγός δε θέλει να αποσπάται από τους δυνατούς θορύβους που κάνει το αμάξι, όμως επικρατεί η άποψη ότι ένα αυτοκίνητο με “δυνατή” μηχανή, είναι καλύτερο και αντέχει περισσότερο στο χρόνο από μια “ήσυχη” μηχανή. Πολλές μάντρες αυτοκινήτων προσλαμβάνουν μηχανικούς, ώστε να δυναμώσουν την ένταση των μηχανών και να δίνεται η εντύπωση ότι είναι καλύτερες.

Δεν υπάρχουν πια αργά αυτοκίνητα

18lmnixmr6m15jpg

Η αλήθεια είναι ότι από το 2010 και μετά, όλα τα αυτοκίνητα έχουν προδιαγραφές για να φτάνουν μεγάλες ταχύτητες, άνω των 100χλμ. Οι πωλητές όμως εκμεταλλεύονται τη λατρεία των πελατών για super speed αμάξια, λέγοντάς τους ότι το πιο πρόσφατο μοντέλο είναι κατά κανόνα το γρηγορότερο.

Το φθηνότερο αμάξι στη μάντρα δε σημαίνει ότι δεν είναι καλό

Στο παρελθόν μπορεί να έχει τύχει σε σένα ή στους γονείς σου να σας μείνει το αυτοκίνητο, ειδικά αν κουβαλούσε πολλά χρόνια και χιλιόμετρα στο κοντέρ του. Το ότι ένα αυτοκίνητο πωλείται σε χαμηλή τιμή όμως δε θα πρέπει να σε υποψιάζει σχετικά με την απόδοσή του (εκτός φυσικά αν μιλάμε για ένα παλιό αμάξι 15ετίας και άνω). Ένα φθηνό αυτοκίνητο 5ετίας δε θα πρέπει να σε βάζει σε υποψίες, εκτός εάν υπάρχει εμφανής φθορά ή η μηχανή του βγάζει περίεργους και ανησυχητικούς θορύβους.

Η παρατεταμένη εγγύηση απλά σε επιβαρύνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Κάθε αγοραστής θέλει εγγύηση για το προϊόν που αγοράζει, για να είναι σίγουρος ότι θα αποζημιωθεί σε περίπτωση που προκύψει ελαττωματικό. Σκέψου όμως αν όντως χρειάζεται να πληρώνεις παράταση εγγύησης για πλύσιμο του αυτοκινήτου πχ, την οποία θα χρησιμοποιήσεις ελάχιστες φορές και δεν είναι τόσο απαραίτητη όσο η εγγύηση για αποκατάσταση μηχανικών βλαβών.

Τα περισσότερα έξτρα ενός αυτοκινήτου ωφελούν τους πωλητές, παρά εσένα

design-thinking-workshop-presentation-slides-21-638

Όπως είναι λογικό, οι πωλητές παίρνουν μπόνους ανάλογα με τις πωλήσεις που καταφέρνουν κάθε μήνα. Γι΄αυτό οι περισσότεροι παρουσιάζουν στον κάθε πελάτη τα έξτρα που διαθέτει το κάθε αυτοκίνητο, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να ολοκληρώσουν την πώληση. Ανάλογα με την επιχείρηση, τα μπόνους που παίρνουν οι πωλητές δεν εξαρτώνται μόνο από τις πωλήσεις καθεαυτές, αλλά από την κάθε ιδιότητα των αυτοκινήτων που πωλούν.

Μπορείς να πουλήσεις μόνος σου το αυτοκίνητό σου

Έχει γίνει πολύ απλή η διαδικασία της “πριβέ” αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, άμεσα μεταξύ του πρώην και του νέου ιδιοκτήτη. Το μόνο που χρειάζεται, για την ακρίβεια, είναι τα χαρτιά μεταβίβασης. Οι πωλητές όμως, θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι ο μόνος σωστός και νόμιμος τρόπος είναι η αγορά ενός αυτοκινήτου να γίνει σε αντιπροσωπία ή μάντρα.

Οι τίμιοι πωλητές καταλαβαίνουν τη λέξη “ΟΧΙ”

Όπως είπαμε, οι πωλητές παίρνουν μπόνους ανάλογα με τις πωλήσεις που κάνουν, γι’ αυτό προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους να αγοράσουν οπωσδήποτε ένα αμάξι, ακόμα και αν αυτοί έχουν διευκρινίσει ότι απλά κάνουν έρευνα αγοράς. Ποντάρουν στην άγνοια των περισσότερων πελατών ως προς τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου και συχνά τους πιέζουν σε αγορές, τις οποίες δε θέλουν πραγματικά.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βιώσιμα

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται με ενέργεια που αποθηκεύουν σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών. Έχουν υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης από όλα τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης. Η αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει σχέση με τις καιρικές συνθήκες, τη λειτουργία του κλιματιστικού, την επιτάχυνση και τον τρόπο οδήγησης. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δε χρειάζονται βενζίνη για να κινηθούν και είναι φιλικότερα για το περιβάλλον. Το θέμα είναι όμως, ότι δεν είναι φιλικά για την τσέπη του αγοραστή, καθώς τα έξοδα αγοράς και συντήρησής του είναι πολύ μεγάλα.

Όλοι οι πωλητές λένε ψέματα

8columbiapictures

Οι πωλητές ψεύδονται, είτε πωλούν ρούχα, είτε ηλεκτρικές συσκευές, είτε αυτοκίνητα. Δεν το κάνουν από κακία, αλλά επειδή με αυτόν τον τρόπο κινείται το εμπόριο και οι προϊστάμενοί τους δίνουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του αγοραστή. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στις αγορές σου και να ξέρεις ακριβώς τι είναι αυτό που χρειάζεσαι και ζητάς, ώστε να μην παρασύρεσαι εύκολα από τα λόγια των πωλητών, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο ακρινή αγορά, όπως αυτή του αυτοκινήτου. Πρέπει να αγοράσεις μετά από έρευνα και σκέψη το μοντέλο που θέλεις, ώστε να μη μετανιώσεις για την αγορά σου.

Δες 20 vintage “κούκλες” (made in Italy) που θα σε εντυπωσιάσουν ΕΔΩ

Μάθε για τον «πατέρα» του Mini Cooper που ήταν Έλληνας ΕΔΩ

Total
1
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive