Μια φωτογραφία στο θρυλικό εστιατόριο “Tops” στην πλατεία Κολωνακίου με τον ιδιοκτήτη Μαρίνο Καλίνογλου ήταν must για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Τζον Λένον, τη Γιόκο Όνο, τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό, αλλά και δεκάδες λαμπερούς σταρ στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Από αυτό το μαγαζί παρέλασαν μέλη του επιχειρηματικού, πολιτικού και φυσικά καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. Ο Καλίνογλου ήταν μια μεγάλη μορφή της νυχτερινής Αθήνας. Έφυγε από τη ζωή στα 78 του χρόνια, μόνος και ξεχασμένος, αφήνοντας πίσω του μια ιδιαίτερη κληρονομιά για τους απαιτητικούς κοσμικούς κύκλους του Κολωνακίου.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας κατάφερε εκείνη την εποχή να δημιουργήσει μια νέα μόδα τα ξημερώματα στο περίφημο “Athens by night”. Ο χώρος απέναντι από το “Da Capo” στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν μια αποθήκη ξυλείας.

Τότε ο Καλίνογλου αποφάσισε να επενδύσει ένα αξιοσέβαστο ποσό για την εποχή, για να στήσει ένα μαγαζί όπου θα φιλοξενούσε τους ψιλοζαλισμένους από τα μπουζούκια κοσμικούς που χρειάζονταν ένα στέκι για να μπορούν να φάνε και να χαλαρώσουν μετά τη νυχτερινή έξοδο.

Το στέκι της αριστοκρατίας

«Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, οπότε άνοιξε, έως τα μέσα του ’80, το “Tops” ήταν το μαγαζί όπου έδιναν τα ραντεβού τους καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες και όλα τα μεγάλα “τζάκια” εκείνου του καιρού. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Βλάσης Μπονάτσος, Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Ζαν-Πολ Μπελμοντό και πολλοί ακόμα.

Το μαγαζί αποτελούσε το απόλυτα στέκι της αριστοκρατίας και των οικογενειών που μονοπωλούσαν τα κοσμικά δρώμενα. Όλοι ανεξαιρέτως επισκέπτονταν το εστιατόριο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα!

Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, μεγαλοβιομήχανοι, πήγαιναν εκεί με τις παρέες τους για να διασκεδάσουν, αλλά και να κάνουν socializing με τα μέλη του κύκλου τους.

Ο Λένον, ο Μπελμοντό και το… άλογο

Οι τυχεροί που έζησαν το “Tops” στις δόξες του δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις αλησμόνητες βραδιές με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, τη Ρόμι Σνάιντερ, τον Σαρλ Αζναβούρ, την Ειρήνη Παπά, τον Νίκο Βερλέκη και τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό.

Μάλιστα, υπήρξαν και στιγμές που έγραψαν ιστορία. Η Ματούλα, καλή φίλη του Καλίνογλου, κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της στο Κολωνάκι πάνω σε ένα άλογο, προκαλώντας τους θαμώνες του “Tops” να κάνουν τρελό σαματά.

Όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τη χειροκροτούν. Μία άλλη φορά η Ματούλα μαζί με τον Μαρίνο Καλίνογλου νοίκιασαν μια άμαξα από το Μοναστηράκι και έκαναν βόλτα μαζί στην πλατεία Κολωνακίου. Εκείνη παρίστανε τη Βασίλισσα Φρειδερίκη κι εκείνος έκανε τον Βασιλιά Παύλο!

Όλα αυτά βέβαια σε μια αριστοκρατική Αθήνα που δεν έχανε την αίγλη της και την διάθεσή της για διασκέδαση.

Σήμερα, το θρυλικό μαγαζί παρόλο που είχε παραμείνει κλειστό για αρκετό καιρό, λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και έχει ενωθεί με το διπλανό και εξίσου φημισμένο καφέ Peros.

Διάβασε ακόμη 

Στα άδυτα των prive clubs της Αθήνας

Bulgari: Η αυτοκρατορία που ξεκίνησε από Έλληνα

Γιατί παλιά δεν χαμογελούσαν στις φωτογραφίες

 

 

Total
62
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive