Είναι μια απορία που την έχουν πολλοί. Η σύντροφός σου συχνά αποτελεί και μια καλή σου φίλη, με την οποία συνεννοείσαι και σου στέκεται στα δύσκολα με τη στάση και τις συμβουλές της.
Αν όμως η σχέση τελειώσει, τελειώνει και το ενδιαφέρον για τον άλλον;
Πολλοί άνθρωποι δεν κόβουν επαφή μετά το χωρισμό, καθώς η λήξη των ερωτικών σχέσεων δε σημαίνει αυτόματα και λήξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος. Για να συνεχιστεί μια κανονική φιλία μεταξύ δύο πρώην όμως, πρέπει να έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, όπου θα έχουν συνειδητοποιήσει και οι δύο ότι το ερωτικό έληξε οριστικά και πλέον η μεταξύ τους σχέση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.
Οι άνθρωποι τείνουν να κρατούν επαφή με τον/την πρώην τους, όταν δεν τον έχουν ξεπεράσει και ελπίζουν σε επανασύνδεση.
Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση, καθώς μία πρώην που δεν σας έχει ξεπεράσει ακόμα, αν συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή σας έστω και σαν φίλη, είναι πολύ πιθανό να σας εμποδίσει να προχωρήσετε στην επόμενη.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που μετά το χωρισμό, επιλέγουν να κόψουν “μαχαίρι” κάθε επαφή, ώστε να μπορέσουν να ξεχάσουν πιο εύκολα και γρήγορα. Θεωρούν ότι είναι αμήχανο να παραμένεις φίλος με έναν άνθρωπο με τον οποίο είχες ερωτικές επαφές και να συζητάς μαζί του για τις επόμενες σχέσεις σου.
Τι είναι καλύτερο όμως τελικά να κάνεις;
Παρόλο που πρόκειται για ένα ζήτημα καθαρά υποκειμενικό, υπάρχουν άπειρες αντικειμενικές όψεις που ΔΕΝ σου επιτρέπουν να μείνεις φίλος με την πρώην σου. Μιλώντας πάντα για μια σχέση στην οποία υπήρξατε και οι δυο ερωτευμένοι-όσο κι αν ο έρωτας έφυγε στην πορεία- δεν μπορείτε να δείτε ο ένας τον άλλον εντελώς φιλικά. Κι αυτό διότι αν συνέβαινε αυτό, τότε εξαρχής δεν θα είχατε κάνει σχέση.
Επιπλέον, δεν μπορείς να είσαι άνετος ακούγοντας πώς περνάει με τον επόμενο -πόσο μάλλον να βγείτε όλοι μαζί- και φυσικά το ίδιο ισχύει και για εκείνη. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσεις να πας παρακάτω, γιατί όταν την έχεις ακόμα στη ζωή σου, θα κάνεις -άθελά σου- άσκοπες συγκρίσεις και εκείνη με την σειρά της το ίδιο. Πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο να ενδώσετε στον πειρασμό να κάνετε κάτι (ξανά) και να πληγώσετε πάλι τους εαυτούς σας. Εφόσον είδατε ότι δεν δούλεψε μεταξύ σας, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος. Αλλιώς, δεν θα είχατε χωρίσει.
Με το να παραμείνεις “φίλος” με την πρώην σου, χάνεις την ευκαιρία να γνωρίσεις μια γυναίκα η οποία μπορεί να σου ταιριάζει πολύ περισσότερο. Καμία δεν θα σε πάρει στα σοβαρά, αν της πεις ότι η πρώην σου παραμένει φίλη σου. Και εκείνη με την σειρά της -δικαιολογημένα- δεν θα αισθάνεται άνετα στο άκουσμα μια τέτοιας “φιλίας”.
Αξίζει λοιπόν; Όχι.