Αντισυμβατικός, αγωνιστής, ιδιαίτερος. Η προσωπικότητα του Stephen Hawking μοιάζει τόσο περίπλοκη όσο και το σύμπαν που όλα αυτά τα χρόνια εξερευνούσε.

Mεγάλωσε στο Saint Alban’s και είχε μια αντισυμβατική παιδική ηλικία. Το οικογενειακό αυτοκίνητο ήταν ένα ταξί του Λονδίνου και οι διακοπές της οικογένειας γίνονταν με ένα τσιγγάνικο καραβάνι. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και έζησε τα περισσότερα χρόνια του στην Αφρική, αφιερώνοντας τη ζωή του στην έρευνα. Η μητέρα του, με ριζοσπαστικές ιδέες και ελεύθερο πνεύμα, αποτέλεσε μια μεγάλη επιρροή.

Στο τοπικό δημόσιο σχολείο, ο Hawking ξεχώρισε, αφού μελετούσε εντατικά. Απέφευγε τα παιχνίδια και την ποπ μουσική, προτιμώντας την τζαζ, την κλασική μουσική και τις συζητήσεις. Όταν πλέον πήγε στην Οξφόρδη – με μια υποτροφία – άρχισε να… ανθίζει, υιοθετώντας μια πιο ανοικτή συμπεριφορά. Ήταν αρκετά δημοφιλής, δεν περνούσε πολύ ώρα διαβάζοντας προτιμώντας να παίζει μπριτζ και να κάνει κωπηλασία με φίλους. Το 1962, ο Hawking κέρδισε την πρωτιά στη φυσική και αποφάσισε να συνεχίσει στο Κέιμπριτζ για να σπουδάσει κοσμολογία.

Αυτό απαιτούσε έναν εξαιρετικό μέσο όρο στα μαθήματα. Ο Hawking κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην Οξφόρδη είχε πει: «Αν βγάλω άριστους βαθμούς, θα πάω στο Κέιμπριτζ. Αν έχω απλά καλά αποτελέσματα θα μείνω στην Οξφόρδη. Πιστεύω ότι θα μου δώσετε εξαιρετικές βαθμολογίες». Κι έτσι έγινε.

To Μen Exclusive σου παρουσιάζει ορισμένες φράσεις από τον κορυφαίο Βρετανό επιστήμονα που θα μείνουν στην ιστορία:

Για τον Θεό

Για το «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος

«Εάν βρούμε την απάντηση, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής – εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού» («Ενα συντομότερο χρονικό του Χρόνου» 1988).

Για την ασθένειά του

«Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν στα 21 μου χρόνια. Εκτοτε όλα είναι μπόνους» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).

«Εζησα πέντε δεκαετίες περισσότερο από αυτό που είχαν προβλέψει για μένα οι γιατροί. Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου μου…Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αντλήσω το καλύτερο από κάθε λεπτό» (Στο ντοκιμαντέρ «Hawking» , 2013).

«Δεν είναι αναγκαίο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψουμε την σπίθα και να βάλουμε σε δρόμο το Σύμπαν» (Grand Design, 2010).

Για τη ζωή

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία»

Για τις γυναίκες

«Οι γυναίκες αποτελούν το απόλυτο μυστήριο».

Για τη διασημότητα

«Το μειονέκτημα της διασημότητάς μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς να με αναγνωρίσουν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να φοράω γυαλιά ηλίου και περούκα. Η αναπηρική πολυθρόνα με προδίδει» (Συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση, Δεκέμβριος 2006).

Για τους φανφαρόνους διανοούμενους

«Οι άνθρωποι που κομπάζουν για τον Δείκτη Νοημοσύνης είναι βλάκες» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).

Total
21
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*