Ποιος είπε ότι το έγκλημα δεν αφήνει λεφτά; Αν εκεί που πίνεις το ποτό ή τον καφέ σου ξαφνικά αρχίσεις να ονειρεύεσαι συμμορίες, ναρκωτικά, παράνομο εμπόριο όπλων, δολοφονίες και πλούτη χωρίς να σε απασχολεί το πόσο θα ζήσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα να μπορούσες κι εσύ να μπεις στον κόσμο των gangsters. Να κάνεις παρέα με τον Al Capone και να στήνεις μπίζνες με τον Pablo Escobar.
Όχι; Τότε μόλις γλίτωσες από τους πιο στυγνούς εγκληματίες με λαθρεμπόριο και αιμοβόρα καρτέλ. Μπορεί να κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια, χρυσό και πολυτέλειες αλλά έζησαν ως κυνηγημένοι από τις αρχές, τους αντιπάλους τους ή ακόμα και από τους ίδιους τους «έμπιστους» συνεργάτες τους.
Αl Capone
Ο Alphonse Gabriel “Al” Capone ήταν διαβόητος κακοποιός, λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών που έδρασε στις ΗΠΑ και δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931 κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την« σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» και το 1930 ήταν ο νούμερο ένα επικίνδυνος εγκληματίας της πόλης του Σικάγο.
Η περιουσία που απέκτησε από τις παράνομες δραστηριότητές του έφτανε τα 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1947.
H ταινία “Τhe Untouchables” (Οι αδιάφθοροι) του 1987, με τους Robert De Niro, Kevin Costner και Sean Connery, περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και τη δράση του διαβόητου gangster.
Charles “Lucky” Luciano
Ο Σικελός gangster θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου οργανωμένου εγκλήματος στις Η.Π.Α., μοιράζοντας τη Νέα Υόρκη σε πέντε διαφορετικές οικογένειες της Μαφίας. Ο “Lucky” Luciano μεταμόρφωσε τη Μαφία από συμμορία κακοποιών σε πανεθνική οργάνωση βασισμένη σε νόμιμες επιχειρήσεις-βιτρίνα.
Ο ιταλικής καταγωγής «νονός» έμελλε να περάσει στα εγκληματολογικά κιτάπια ως ο απόλυτος αρχιτέκτονας του σύγχρονου εγκλήματος, μετατρέποντας την Cosa Nostra σε απόλυτη εξουσία. Υπέστη καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών ενώ βρισκόταν στο αεροδρόµιο της Νάπολης υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Η ταινία του 1973 “Lucky Luciano” είναι αφιερωμένη στη ζωή του.
Meyer Lansky
Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς gangsters της εποχής του. Γεννήθηκε από Πολωνούς Εβραίους γονείς στη Ρωσία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1911. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές του από την κλοπή αυτοκινήτων τις διαρρήξεις και το λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών ποτών. Κατά τα 1932-1934 σχημάτισε ένα εθνικό συνδικάτο του εγκλήματος αφού συνεργάστηκε με τον “Lucky” Luciano και μετατράπηκε σε δυναμικό τραπεζίτη, χρησιμοποιώντας δημόσιους λογαριασμούς για να “ξεπλένει” το μαύρο χρήμα.
Στο απόγειο της καριέρας του η περιουσία του ανέρχονταν σε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στο Μαϊάμι σε ηλικία 83 ετών.
Pablo Escobar
Δημιούργησε το Καρτέλ του Medellín και πολύ γρήγορα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών παγκοσμίως. Κυριάρχησε, έχοντας στον έλεγχο του 80% της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης και ετήσια κέρδη που έφταναν στα 30 δις δολάρια. Απέκτησε τόσα πολλά χρήματα που έχανε εκατομμύρια επειδή του έτρωγαν τα χαρτονομίσματα τα ποντίκια. Ήταν παντρεμένος, απέκτησε δυο παιδιά αλλά παράλληλα είχε πολλές ερωμένες.
Θωρούσε τον εαυτό του ως έναν νέο “μεσσία”. Χάριζε φαγητό στους φτωχούς κατοίκους της πατρίδας του, έχτισε σχολεία και γήπεδα και μοίραζε μεγάλα ποσά στον κόσμο. Παραδόθηκε μόνος του και δέχθηκε να κατασκευάσει τη δική του φυλακή ώστε να μείνει εκεί. Όντως, δημιούργησε ένα παλάτι- κλουβί και από εκεί συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητές του. Απέδρασε μετά από λίγο καιρό και πέθανε το 1993 από τα πυρά των αστυνομικών. Θεωρείται ο πλουσιότερος εγκληματίας όλων των εποχών.
Η τηλεοπτική σειρά Narcos είναι αφιερωμένη στη δράση και την προσωπική ζωή του “βαρόνου της κοκαΐνης”.
Frank Lucas
Σε ηλικία 16 ετών, ξεκίνησε την παράνομη δραστηριότητά του με μια ένοπλη ληστεία σε ένα μπαρ και σε ένα κοσμηματοπωλείο στο Χάρλεμ το στέκι των εμπόρων και των εγκληματικών συμμοριών. Γρήγορα, εντάχθηκε στην μαφιόζικη ομάδα του gangster Ellsworth Johnson. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα διεθνές σύστημα διανομής ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά πέρναγαν στις ΗΠΑ από το Βιετνάμ με τη βοήθεια των στρατιωτών και με τη σειρά του ο Lucas τους πλήρωνε αδρά για τις υπηρεσίες τους.
Όταν συνελήφθη, έδωσε τα ονόματα των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και ένα μεγάλο αριθμό διεφθαρμένων αστυνομικών, που είχε και ο ίδιος δωροδοκήσει οπότε φυλακίστηκε μόνο για πέντε χρόνια. Η περιουσία του ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια δολάρια και η κόρη του τα διαθέτει για φιλανθρωπίες μέσω μιας ΜΚΟ που έχει ιδρύσει.
H ταινία “American Gangster” του 2007 με τους Denzel Washington και Russell Crowe, περιγράφει ολόκληρη τη ζωή του.
Griselda Blanco
Η “νονά της κοκαΐνης” -όπως ονομάστηκε αργότερα- παντρεύτηκε τον Κάρλος Τρουχίγιο, παραχαράκτη με ειδίκευση στα έγγραφα για μετανάστευση στις ΗΠΑ. Η Κολομβιανή, τον παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών, έκαναν μαζί τρία παιδιά και τον δολοφόνησε όταν διαφώνησαν σε ένα οικονομικό θέμα. Πολύ σύντομα ξαναπαντρεύτηκε, τον Αλμπέρτο Μπράβο, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχε κάνει περιουσία από την κοκαΐνη. Η Blanco, μπήκε γρήγορα στο παιχνίδι εισάγοντας από το Μαϊάμι.
Η σκληρότητά της δεν είχε όρια- στα θύματά της περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά. Οργάνωνε όργια στα πολυτελή σπίτια της και έφτασε στα όρια της παράνοιας. Το 1985 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τρεις φόνους (ενώ είχε συντελέσει ώστε να διαπραχθούν πάνω από 200), όμως από τη φυλακή συνέχισε να κινεί τα νήματα του λαθρεμπορίου. Το 2000, όταν αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε το ένα τρίτο της ποινής της, ήταν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου με την περιουσία της να ξεπερνά τα 500 εκ. δολάρια. Συνελήφθη το 2004 και εκδόθηκε στην Κολομβία όπου -μάλλον- ζει ακόμα.
Η ταινία “The Godmother” με την Catherine Zeta-Jones είναι αφιερωμένη στη δράση της Κολομβιανής drug dealer.
Amado Carrillo Fuentes
Ο Fuentes έμαθε την τέχνη της διακίνησης δουλεύοντας για τα κολομβιανά καρτέλ την εποχή που άνθιζαν. Η επιτυχία του οφείλεται σε ένα ιδιότυπο τρόπο πληρωμής. Αντί για μετρητά, έπαιρνε την αμοιβή του σε κοκαΐνη την οποία και επένδυσε με σκοπό να αναπτύξει το δικό του καρτέλ στο Μεξικό και την υπόλοιπη λατινική Αμερική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, είχε καταφέρει να δημιουργήσει επιχείρηση που έβγαζε 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Το ψευδώνυμο του ήταν ο “Κυρίαρχος των Αιθέρων”.
Αν και το προφίλ του ήταν αυτό του καλλιεργημένου και διπλωματικού επιχειρηματία, η επιχείρηση του ήταν τόσο μεγάλη που αναπόφευκτα έγινε στόχο και ο ίδιος. Προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη κάνοντας πλαστική προσώπου. Η εγχείρηση απέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε και οι χειρούργοι βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε βαρέλια με λάδι…
Corleone: Κάνε μια σισιλιάνικη βόλτα στο θρυλικό χωριό του “Νονού” ΕΔΩ
Επιστρέφει ο Scarface! Δες ποιοι είναι οι ιδανικοί για τον ρόλο του Al Pacino ΕΔΩ