Όταν ο Ludovico Einaudi ανεβαίνει στη σκηνή, τα φώτα χαμηλώνουν παρά ανάβουν…

Ο Ιταλός πιανίστας κάθεται στο πιάνο με την πλάτη στο κοινό, ενώ οι πέντε μουσικοί του καταφθάνουν στη σκηνή περισσότερο σαν… «φαντάσματα».

Ο χαμηλός φωτισμός αμέσως προσδίδει ένα πέπλο μυστηρίου, όμως όσο περνάει η ώρα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρόκειται για κάποιο εισαγωγικό μέρος της συναυλίας.

Η μπάντα θα παραμείνει σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια κρυμμένη στις σκιές και ο συνθέτης μια σκοτεινή φιγούρα ενάντια στα αργόσυρτα κινούμενα σκηνικά…

Ο Einaudi μπορεί να έχει φανατικό κοινό σαν άλλος pop superstar, όμως πάνω στη σκηνή προτιμά να παραμένει προσηλωμένος στη μουσική του χωρίς περίσσιες στιγμές εντυπωσιασμού.

Το χθεσινό 2ωρο κονσέρτο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού – χωρίς κανένα διάλειμμα, μονάχα μιας μικρής παύσης που ακολούθησε έπειτα από μια σειρά από solo κομμάτια με τον συνθέτη να επιστρέφει για να χαρίσει ένα τεράστιο χαμόγελο- ήταν μια αξεπέραστη μυσταγωγική μουσική εμπειρία για όποιον είχε την τύχη να την ζήσει από κοντά.

Μια πετυχημένη αλχημεία με στοιχεία κλασικής μουσικής, electro και rock υπό τη συνοδεία βιολιού, βιολοντσέλου, κρουστών, κιθάρας και μπάσου, με το ατμοσφαιρικό πιάνο σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Λυρική, μινιμαλιστική, ρομαντική, υπερβατική, φωτεινή μουσική.

Φωτεινή, γιατί παρά το σκοτάδι που απλωνόταν στη σκηνή, οι εκλεπτυσμένοι ήχοι αντανακλούσαν το «φως» που τόσο ανάγκη έχει ο καθένας μέσα του.

Τη λύτρωση, την ολοκλήρωση, την ονειροπόληση.

Μια μουσική πανδαισία με υποβλητικά εφέ, με ελεγχόμενη δυναμική το δράμα και την οργή, δημιουργώντας ένα σκηνικό κινηματογραφικό.

Σε μια τέλεια τοποθεσία όπου συναντάται η μοντέρνα μουσική με την αρχαία ατμόσφαιρα, η εμπειρία ήταν κάτι παραπάνω από μαγική…

«Εros» και «Choros» δύο από τα πιο μυστηριακά κομμάτια του -ανάμεσα σε αμέτρητες συνθέσεις, για τα οποία ο ίδιος χρησιμοποίησε ελληνικά ονόματα- ήταν τα highlights της βραδιάς, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβη και στον επίλογο, μέσα σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο με το κοινό να παραληρεί.

 

Y.Γ. Φήμες λένε ότι ο δικός μας -και δη τεράστιος- Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis) ετοιμάζει νέο δίσκο και world tour προς το τέλος του 2018. Αυτό κι αν θα είναι ένα μαγικό “ταξίδι” στο… διάστημα!

 

Διάβασε ακόμη

Επίδαυρος 2016: Οι πιο κιτς «Όρνιθες» που είδαμε ποτέ

The Conjuring 2: Πήγαμε, είδαμε, τρομάξαμε (;)

 “The Bye Bye Man”: Δεν είναι αυτό που νομίζεις

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive