Ο Edward Snowden έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων μέσω των οποίων αποκάλυψε την έκταση της παρακολούθησης από την αμερικάνικη NSA.

Ο πρόεδρος Obama λίγο πριν το τέλος της θητείας του αρνήθηκε να δώσει Προεδρική χάρη στον Snowden, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Λίγο πριν δώσει τη θέση του στον Trump, ο Obama είχε δηλώσει για τον Snowden: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω κάποιον ο οποίος δεν έχει πάει ενώπιον του δικαστηρίου για να παρουσιαστεί…. Από την στιγμή που ο κ. Snowden παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές και παρουσιάσει τα επιχειρήματά του αυτός ή οι δικηγόροι του, τότε αυτό το θέμα (εννοώντας την Προεδρική χάρη) θα μπει στο παιχνίδι».

Αποτέλεσμα εικόνας για Edward Snowden gif

Ο Obama αποτελεί πλέον παρελθόν από την προεδρική θέση των ΗΠΑ και τα ινία έχει ο αμφιλεγόμενος Donald Trump.

Οι πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το NBC News λένε πως Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την πιθανότητα να επιστρέψουν τον Snowden στις ΗΠΑ, με σκοπό να βελτιώσουν τις πολιτικές σχέσεις με τον Trump.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Trump είχε αποκαλέσει τον Snowden προδότη και ότι θα έπρεπε να εκτελεστεί για προδοσία αν πατήσει ποτέ το πόδι του στις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Edward Snowden gif

Η Ρωσία έδωσε άσυλο στον Snowden το 2013 για έναν χρόνο και στη συνέχεια το επέκτεινε για τρία ακόμη χρόνια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ACLU, Ben Wizner, που μίλησε στο NBC News, η ομάδα που ασχολείται με την υπόθεση του Snowden, δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί προς το παρόν.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του προέδρου Vladimir Putin, χαρακτήρισε την πιθανότητα επιστροφής του Snowden στις ΗΠΑ, ως «ανοησία».

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε στο NBC ότι οι κατηγορίες κατά του Snowden παραμένουν. Αν επιστρέψει στις ΗΠΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ετών.

 

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive