Αυτή η μικρή λέξη, την οποία για μερικούς από εμάς είναι τόσο δύσκολο να προφέρουμε. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το αλάθητο, κανείς δεν μπορεί να έχει πάντα δίκιο, όμως για έναν άντρα το να απολογηθεί είναι μια σύνθετη διαδικασία.
Μεσολαβούν πολλά στο δρόμο για το «συγγνώμη», όπως η υπερηφάνειά μας. Ένας άντρας τη βάζει πάνω απ’ όλα και η παραδοχή ενός λάθους, είναι αρκετή για να την πλήξει.
Πέρα απ’ αυτό, το θεωρούμε ντροπιαστικό να παραδεχτούμε ότι έχουμε κάνει λάθος, επειδή νιώθουμε ανόητοι για το λάθος μας, μόλις δούμε ότι αυτό πλήγωσε και απογοήτευσε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Το αντίδοτο για τους παράγοντες που μας εμποδίζουν να ζητήσουμε συγγνώμη, είναι η μετριοφροσύνη και η ταπεινότητα. Ο λόγος που βάζουμε ένα τείχος μπροστά μας, είναι η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, ότι πάντα έχουμε δίκιο.
Σαφώς ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια, καθώς είμαστε κι εμείς άνθρωποι και όπως όλοι, τα θαλασσώνουμε μερικές φορές. Πρέπει να δεχτούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε τέλειοι και να ζήσουμε με αυτό.
Πότε πρέπει να απολογηθείς
Φυσικά, το να ξεπεράσουμε τη δυσκολία του να ζητάμε συγγνώμη, δε σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να απολογούμαστε για το κάθε τι.
Συγκεκριμένα, πρέπει να ζητάμε συγγνώμη από τους ανθρώπους στους οποίους έχουμε μιλήσει σκληρά, άδικα και απότομα, (πχ στα άτομα όπου έχεις ξεσπάσει τα νεύρα της δουλειάς).
Συχνά πάνω σε έναν τσακωμό και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν βαριά λόγια. Σε αυτήν την περίπτωση, ως ώριμος άντρας πρέπει να πάρεις την πρωτοβουλία και να ζητήσεις συγγνώμη για όσα είπες και δεν εννοούσες, και με τη σειρά του το άλλο πρόσωπο θα απολογηθεί για το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
Απολογήσου στο άτομο για το οποίο είπες κάτι αρνητικό πίσω από την πλάτη του και μετάνοιωσες, δείχνοντας ντομπροσύνη και ότι παραδέχεσαι και διορθώνεις τα λάθη σου.
Πότε δεν πρέπει
Δεν πρέπει ποτέ να απολογείσαι για τα “πιστεύω” σου. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, θρησκευτικά και πολιτικά πιστεύω. Το ότι διαφωνείς με το συνομιλητή σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να απολογηθείς γι’ αυτό. Είναι απόλυτα υγιές να διαφωνούμε με τους άλλους, αλλά καθόλου υγιές να προσπαθούμε να τους επιβάλλουμε την άποψή μας (ή εκείνοι τη δική τους).
Επίσης, δεν πρέπει να απολογείσαι σε κάποιον που έχει παράλογες απαιτήσεις από σένα και δεν τις εκπληρώνεις. Για παράδειγμα, σε μια σύντροφο που γκρινιάζει και παραπονιέται όταν δεν τις κάνεις όλα τα χατίρια. Εδώ μιλάμε για ένα χειριστικό και κακομαθημένο άτομο, οπότε δε χρειάζεται να απολογηθείς για κάτι.
Πώς να απολογηθείς
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει η απολογία σου να είναι ειλικρινής. Αν απολογηθείς χωρίς να το εννοείς, μόνο και μόνο για να το κάνεις, θα γίνει εύκολα αντιληπτό και θα είναι καλύτερα να μην απολογηθείς καθόλου.
Αν δε νιώθεις άνετα να ζητήσεις συγγνώμη κατά πρόσωπο, μπορείς να το κάνεις μέσω τηλεφώνου ή με ένα γραπτό μήνυμα. Αν και είναι πάντα καλύτερο οι παρεξηγήσεις να λύνονται από κοντά.
Ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων ή των λέξεών σου και μην προβάλεις δικαιολογίες για να ελαφρύνεις τη θέση σου.
Δείξε ότι κατανοείς το μέγεθος του σφάλματός σου και τις αιτίες που σε οδήγησαν εκεί. Ο συνομιλητής σου θα καταλάβει ότι έχεις πλήρη επίγνωση και ότι είναι λιγότερο πιθανό να επαναλάβεις κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Απόδειξε τη μεταμέλειά σου με πράξεις. Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από την έμπρακτη αποδειξη των όσων λες. Αν για παράδειγμα, ο λόγος για τον οποίο πρέπει να απολογηθείς είναι μια υλική ζημιά, τότε θα είναι ευγενικό να αναλάβεις την επισκευή του αντικειμένου ή την αντικατάστασή του με ένα νέο.
Προχωρήστε. Αφού συζητήσεις με το πρόσωπο σχετικά με το συμβάν και απολογηθείς για το λάθος σου, αφήστε το πίσω και συνεχίστε τη ζωή σας. Δεν υπάρχει λόγος να το αναμοχλεύεις στο μυαλό σου και να το επαναφέρεις. Άπαξ και η συγγνώμη σου γίνει δεκτή, το συμβάν θεωρείται λήξαν.
Οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται δουλειά για να λειτουργούν σωστά, καθώς τα λάθη και οι παρεξηγήσεις είναι αναπόφευκτα. Αυτό που έχεις να κάνεις για να είσαι σωστός απέναντι στους γύρω σου, είναι να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να ενδιαφέρεσαι για την επίλυση των διαφορών σου και να αντιμετωπίζεις με σύνεση και ωριμότητα κάθε κατάσταση στη ζωή σου.