Αν αναρωτιέσαι το λόγο που ακόμα δεν έχεις πάρει την αύξηση που δικαιούσαι, παρά τις κουβέντες που έχεις κάνει στο αφεντικό σου, ψάξε την απάντηση στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο. Ο δαίμονας του τυπογραφείου έχει επεκτείνει τη δράση του και στα email μας.
Αυτό αποδεικνύεται από μια “άτυπη έρευνα” που έχει γίνει από τους υπεύθυνους των εφαρμογών αυτόματης διόρθωσης, οι οποίοι μπορούν να δουν τα λάθη που κάνουμε και με αυτόν τον τρόπο τα διορθώνουν.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι όσοι στέλνουν email νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη.
Συγκεκριμένα, τα στατιστικά έδειξαν ότι τα email που γράφονται νυχτερινές ώρες (10 μ.μ. – 2 π.μ.) είχαν τα περισσότερα λάθη (14,3 λάθη ανά 100 λέξεις), ενώ από τις 4 π.μ. έως τις 8 π.μ. τα λάθη έπεφταν στα 11,8 ανά 100 λέξεις. Η ίδια έρευνα επίσης κατέδειξε ότι στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, οι bloggers έκαναν λιγότερα λάθη από αυτούς που γράφουν απλά email και από τους φανατικούς χρήστες των social media.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα πρέπει να στέλνεις τα σημαντικά email κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, όπου κατά μέσο όρο τα λάθη είναι μόνο 3,7 στις 100 λέξεις.
Όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ο συντάκτης ενός σωστά δομημένου και ορθογραφημένου γραπτού φαίνεται μορφωμένος, προσεκτικός και αξιόπιστος, σε σχέση με κάποιον που κάνει κραυγαλέα λάθη στα γραπτά του. Γι’ αυτό το λόγο, μη διστάζεις να διπλοτσεκάρεις τα email που πρόκειται να στείλεις, γιατί πολλά ανόητα λάθη γίνονται εκ παραδρομής.
Εν κατακλείδι, προτίμησε να στέλνεις το μεσημέρι ή το απόγευμα email στο αφεντικό σου, για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να κάνεις ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη που θα χαλάσουν την εικόνα σου μπροστά του και πάντα να διαβάζεις δυο και τρεις φορές αυτά που έχεις γράψει, για να είσαι σίγουρος ότι θα γίνεις κατανοητός.