Οι άνδρες που τρώνε έστω και μία φέτα μπέικον την ημέρα μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν μπαμπάδες. Ακόμη και μισή μερίδα επεξεργασμένου κρέατος, όπως για παράδειγμα ένα μικρό λουκάνικο, μπορεί να βλάψει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Εκείνοι που θέλουν να ενισχύσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να τρώνε ψάρια, με τον μπακαλιάρο να είναι ένα από αυτά που ασκούν σημαντική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ και το στρες μειώνουν αυτές τις πιθανότητες, ενώ η η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή τις αυξάνουν.
Το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα που θεωρείται ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα ουσιών μπορούν να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα των ανδρών, ενώ τα ψάρια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο που θεωρείται ότι ενισχύει την γονιμότητα.
Τι πρέπει να αποφεύγεις
-Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα (κυρίως τα trans λιπαρά οξέα)
–Την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ζωική πρωτεΐνη), τηγανητών, επεξεργασμένων τροφών και ‘έτοιμων φαγητών’.
–Την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διότι μειώνει τον αριθμό, την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων αλλά και τη σεξουαλική ικανότητα.
–Την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. 1-2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση καφέ (κυρίως φίλτρου) κάνει το σπέρμα ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό. Αντίθετα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης στον οργανισμό είναι αυτές που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.
Τροφές που βοηθούν
Μπανάνες
Οι μπανάνες έχουν ένα σπάνιο ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις ορμόνες φύλου. Υπάρχει επίσης μια καλή ποσότητα βιταμίνης Β1, βιταμίνης Α και βιταμίνης C, οι οποίες χαρίζουν ενέργεια και αυξάνουν την παραγωγή σπέρματος.
Βόειο κρέας
Είναι μια μικρή έκπληξη, ωστόσο το άπαχο βοδινό κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου. Μας αφορά επειδή ο ψευδάργυρος αποτρέπει την τεστοστερόνη να μετατραπεί σε οιστρογόνα, τα οποία είναι οι «κύριοι ύποπτοι» για την χαμηλή σεξουαλική ορμή.
Σοκολάτα υγείας
Η σκούρα σοκολάτα περιέχει L-αργινίνη HCl, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την αργινίνη που περιέχουν τα καρύδια. Το αμινοξύ αυτό αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του άντρα και δυναμώνει και το σπέρμα. Επιπλέον οι άντρες που τρώνε λίγη σκούρα σοκολάτα καθημερινά έχουν και πιο έντονους οργασμούς.
Σκόρδο
Η χημική ουσία allicin που περιέχει το σκόρδο αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα και δυναμώνει την αντοχή του σπέρματος. Το σκόρδο περιέχει επίσης σελήνιο και βιταμίνη Β6 για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης στο σπέρμα.
Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ L-Arginine το οποίο βοηθά τους όρχεις να αυξήσουν την παραγωγή σπέρματος και βοηθά επίσης στην αύξηση του όγκου του σπέρματος. Περιέχουν επίσης οξέα ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία βελτιώνουν την ροή του αίματος στο πέος.
Τι δείχνει νέα έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, έχουν βρεθεί δύο τροφές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος.
Οι νεαροί άνδρες που καταναλώνουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα είναι πιθανό να βλάπτουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Τα φυτοοιστρογόνα, που αποκαλούνται έτσι επειδή μιμούνται τη δράση της ορμόνης του γυναικείου φύλου, των οιστρογόνων, ανήκουν σε μία μεγάλη ομάδα φαινολικών στοιχείων, γνωστών ως φλανοβοειδή: τα κουμεστάνια και οι ισοφλαβόνες είναι δύο από τους βασικότερους εκπροσώπους αυτής της τάξης.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα φυτοοιστρογόνα ελαττώνουν την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων και αυξάνουν το ποσοστό τους που φέρουν ανεπαρκή αριθμό χρωμοσωμάτων και επομένως δεν μπορούν να αναπαραχθούν, μεταβολές που δυσχεραίνουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι και μία ομάδα φυσικών ουσιών της σόγιας μπορεί να βλάψουν την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Η σχετική μελέτη διεξήχθη ανάμεσα σε 25 εθελοντές, των οποίων η διατροφή και η γονιμότητα παρακολουθήθηκε επί σχεδόν δύο χρόνια και τα ευρήματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπείες υπογονιμότητας, να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας των προσπαθειών τους.
Βέβαια, οι επικεφαλής της έρευνας πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, καθώς υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία απόλυτη σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση σόγιας και την φτωχή ποιότητα σπέρματος.