Η κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντικό σκέλος της καθημερινότητάς του. Ο αριθμός και η ποιότητα των φίλων που έχει κάποιος, εξαρτώνται από το χαρακτήρα και η συμπεριφορά του, τα στοιχεία δηλαδή που τον κάνουν συμπαθή ή αντιπαθή στα μάτια των γύρω του. Όπως ο έρωτας, έτσι και η φιλία είναι θέμα χημείας και δεν υπάρχουν κανόνες και πρέπει, υπάρχουν όμως κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία απωθούν τους γύρω σου.
1. Εγωπάθεια
Τις εξόδους και τις συνομιλίες με τους φίλους σου μονοπωλούν τα δικά σου προβλήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι καν σημαντικά. Αδιαφορείς για τα δικά τους θέματα, ενώ συχνά δεν τους ρωτάς καν τα νέα τους, παρά ξεκινάς να τους λες για τα δικά σου.
2. Δίνεις σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στον εσωτερικό σου κόσμο
Η όμορφη και προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση δε σε κάνει πιο συμπαθητικό άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να σε συμπαθούν οι γύρω σου και να σε θέλουν για φίλο σου, είναι να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να βρεις τις ισορροπίες σου.
3. Ανταγωνισμός
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι, είναι ότι βλέπουν ανταγωνιστικά τους γύρω τους, ακόμη και τους φίλους τους. Ο ανταγωνισμός σε πηγαίνει μπροστά στη δουλειά, στη ζωή σου όμως σε κρατάει πίσω. Τι σημασία έχει αν οι φίλοι σου βγάζουν παραπάνω λεφτά από σένα; Εσύ πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να πάρεις προαγωγή και όχι να βλέπεις ανταγωνιστικά ανθρώπους που είναι κοντά σου και σε στηρίζουν.
4. Δε βλέπεις φίλους, αλλά εχθρούς
Για ποιο λόγο να σε συμπαθούν άτομα, τα οποία μαχαιρώνεις πισώπλατα; Πρέπει να σταματήσεις να αμφιβάλλεις για τους φίλους σου και να τους “προλαβαίνεις”, μιλώντας αρνητικά γι’ αυτούς σε τρίτους. Αν έχεις ενδείξεις ότι κάποιος δεν είναι σωστός απέναντί σου, μην αναλώνεσαι σε ανούσιες κόντρες, απλά απομάκρυνέ τον από τη ζωή σου.
5. Ζητάς την επιβεβαίωση στα μάτια των φίλων σου
Από τη στιγμή που κάποιος είναι φίλος σου, είναι προφανές ότι σε εκτιμάει σαν άνθρωπο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ζητάς την επιβεβαίωση. Το ότι ένας φίλος σου μπορεί να έχει κι άλλες παρέες, δε σημαίνει ότι αλλάζει η μεταξύ σας σχέση.
6. Προσπαθείς να είσαι αρχηγός
Σε μια παρέα όλοι είναι ίσοι και έχουν τον ίδιο ρόλο. Το ότι μπορεί εσύ να έχεις πιο δυναμικό χαρακτήρα από τους υπόλοιπους, δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις ο “αρχηγός” τους και να αποφασίζεις μόνος σου για τα σχέδιά σας. Τα άτομα που προσπαθούν να γίνουν αρχηγοί, φαίνονται πολύ αντιπαθητικά στα μάτια των υπολοίπων.
7. Δεν είσαι ειλικρινής
Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια. Να είσαι ειλικρινής απέναντι στους φίλους σου όταν ζητούν τη γνώμη σου για κάτι και να μην κρύβεις τα παράπονα που έχεις.
8. Αγένεια
Αν έχεις παρατηρήσει ότι οι φίλοι σου έχουν αρχίσει να αποκόπτονται από σένα, σκέψου μήπως η συμπεριφορά σου τους ώθησε. Συχνά οι άνθρωποι γίνονται απότομοι και αγενείς χωρίς να το καταλαβαίνουν, γεγονός που τους κάνει αντιπαθητικούς και ακατάλληλους για φίλους.
9. Αναξιοπιστία
Όταν έχεις δώσει το λόγο σου για κάτι (πχ μια έξοδο) ή έχετε σχέδια, μην τα ακυρώνεις την τελευταία στιγμή. Επίσης, μην εξαφανίζεσαι από τους ανθρώπους που σε έχουν στηρίξει και έχουν αποδείξει ότι είναι εκεί για σένα. Η αξιοπιστία είναι μεγάλη αρετή και λόγος για να σε πλησιάζουν και να σε εκτιμούν οι γύρω σου.
10. Αρνητισμός
Κάποιοι άνθρωποι παραμένουν αρνητικοί και απαισιόδοξοι, ακόμα και αν όλα στη ζωή τους κυλούν ομαλά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αντιπαθητικοί και απομακρύνουν τους γύρω τους, οι οποίοι θέλουν να περάσουν όμορφα, χωρίς κάποιον να τους επισημαίνει τι μπορεί να πάει στραβά.
Δες 4 μότο ζωής για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ΕΔΩ
Δες 10 συμβουλές του Charles Bukowski για μια καλή ζωή ΕΔΩ