Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων παγκοσμίως είναι τα οικονομικά τους. Η κοινωνία μάς έχει αναγκάσει να περιστρέφουμε τη ζωή μας γύρω από τα λεφτά και να επιζητούμε τρόπους να αυξήσουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Αν έχεις πρόβλημα με τη διαχείριση των χρημάτων σου, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές από ανθρώπους που έχουν φτάσει στην οικονομική σταθερότητα και ακολούθησέ τις:
1. Μην κάνεις παρορμητικές αγορές
Οι παρορμητικές αγορές συνήθως κοστίζουν ελάχιστα (πχ τσίχλες, ένα φθηνό ρούχο, φαγητό απ’ έξω), όμως μέσα στο μήνα αυτές συσσωρεύονται και καταλήγουν να σου τρώνε ένα μεγάλο μέρος του μισθού σου. Η οικονομική σταθερότητα θα επέλθει μόνο όταν θα καταφέρεις να ελέγξεις τις παρορμήσεις σου.
2. Αποταμίευσε
Οι οικονομικά σταθεροί άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα από όσα βγάζουν. Αυτό δε σημαίνει ότι ζουν μίζερα, αλλά ότι βάζουν προτεραιότητα στις υλικές τους ανάγκες και δεν ξοδεύουν λεφτά σε πράγματα που δε χρειάζονται και ξέρουν ότι δε θα χρησιμοποιήσουν. Αυτή η τακτική θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη, τα οποία θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις σε κάτι που πραγματικά θέλεις.
3. Κατάγραψε τα έξοδά σου
Δεν εννοούμε να κρατάς καθημερινό ημερολόγιο των εξόδων σου, αλλά μια στο τόσο να καταγράφεις πού ξοδεύεις τα περισσότερα χρήματά σου και να ελέγξεις μήπως χρειάζεται να κάνεις κάποιες περικοπές.
4. Επένδυσε
Για να επιτύχεις την οικονομική σταθερότητα, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο για το μέλλον. Ακόμα και αν η συνταξιοδότησή σου αργεί ακόμα, σκέψου πού θα ήθελες να επενδύσεις τα λεφτά που έχεις στην άκρη (πχ. στην αγορά ενός σπιτιού, σε ταξίδια, σε μια επιχείριση).
5. Μην αφήνεις χρέη
Σήμερα είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που δε χρωστάνε (κυρίως στις τράπεζες), όμως πρέπει να προσπαθείς να ελαττώσεις όσο γίνεται τους δανεισμούς. Η αποπληρωμή ενός δανείου είναι κάτι περίπλοκο που αφήνει ψυχολογικά βάρη στον δανειολήπτη, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεις να δανείζεσαι εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη.
6. Καθόρισε το budget σου
Για να μη ξοδεύεις τα χρήματά σου αλόγιστα, μόλις πάρεις το μισθό σου φτιάξε ένα πλάνο με τα λεφτά που υπολογίζεις να ξοδέψεις στις υποχρεώσεις σου, στους λογαριασμούς σου, στις αγορές για το σπίτι και στις εξόδους σου. Προσπάθησε να ακολουθείς όσο γίνεται αυτό το πλάνο, για να μη βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού και να μπορέσεις να αποταμιεύσεις.
7. Πλήρωνε τους λογαριασμούς στην ώρα τους
Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και όταν έχουν λεφτά, καθυστερούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και στο τέλος βρίσκονται να τους πληρώνουν όλους μαζί, νιώθοντας να τους φεύγει ένα μεγάλο ποσό. Φρόντισε να είσαι καλοπληρωτής στους λογαριασμούς σου, για να έχεις τον έλεγχο των εξόδων σου και να ξέρεις πόσα λεφτά πληρώνεις σε κάθε τι.
8. Άσε στην άκρη τις κακές συνήθειες
Για να είσαι οικονομικά σταθερός, θα πρέπει να κόψεις κάποιες κακές συνήθειες, όπως το να αγοράζεις δύο πακέτα τσιγάρα τη μέρα, ή να πίνεις 3 ποτά σε κάθε σου έξοδο. Δε χρειάζεται να υπολογίζεις και το παραμικρό, απλά να αποφεύγεις τις υπερβολές που στοιχίζουν στο πορτοφόλι σου και επιβαρύνουν τις αποταμιεύσεις σου.
9. Φτιάξε πλάνο με τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σου
Η θέση ενός μεγάλου στόχου, όπως η αγορά ενός δικού σου σπιτιού, ενός καινούργιου αυτοκινήτου, ενός υπερατλαντικού ταξιδιού ή ενός επιχειρηματικού ανοίγματος, θα σε βοηθήσει να κόψεις τα περιττά έξοδα και να αποταμιεύεις με σκοπό την εκπλήρωση του στόχου σου.
10. Φρόντισε την υγεία σου
Για να αποκτήσεις οικονομική σταθερότητα, πρέπει να είσαι υπεύθυνος άνθρωπος σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχεις την υγεία σου κάνοντας ετήσια τσεκ απ και ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, γεμάτο με τροφή καλής ποιότητας και γυμναστική.
Δες 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν φτάσεις στην κορυφή ΕΔΩ
Δες τα σημάδια που δείχνουν αν θα γίνεις πλούσιος ΕΔΩ