Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ίσως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορεί να είναι πιο άμεσα συνδεδεμένος με τις αλλαγές στη ζωή (και το σώμα) της γυναίκας, όμως και η ζωή του άνδρα αλλάζει δραματικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου σου εστιάζεις στην άνεσή της και στην αγωνία και των δυο σας, αναμένοντας τον τοκετό. Μετά τη γέννα όμως, νιώθεις ότι ένα μικρό πλάσμα σε χρειάζεται για να επιβιώσει κι εσύ δεν έχεις ιδέα τι πρέπει να κάνεις ως μπαμπάς.
Το Men Exclusive θα σου δώσει τις συμβουλές που χρειάζεσαι, για να ανταπεξέλθεις στο νέο σου ρόλο, χωρίς να πελαγώσεις.
Κράτα σωματική επαφή με το μωρό
Όλοι οι παιδίατροι συμφωνούν ότι η σωματική επαφή των γονέων με το μωρό τους, το καθησυχάζει και αισθάνεται άνεση. Συγκεκριμένα, είναι καλό για τη ρύθμιση των καρδιακών παλμών του μωρού, για το αναπνευστικό του σύστημα, για την πίεση του αίματος και για τη θερμοκρασία του. Επίσης, σε φέρνει πιο κοντά του. Η μητέρα δένεται με το παιδί με το θηλασμό, ενώ ο πατέρας με το να το κρατάει και να το νιώσει πάνω του.
Πώς πρέπει να κρατάς το μωρό
Ειδικά τις πρώτες φορές που θα κρατήσεις το μωρό σου, θα νιώθεις ανασφάλεια ότι θα σου πέσει ή ότι θα το σφίξεις υπερβολικά και θα σκάσει. Όλοι οι νέοι πατεράδες έχουν αυτές τις ανησυχίες, αλλά είναι ευκολότερο από όσο δείχνει. Πρέπει πάντοτε να κρατάς το κεφάλι του, ώστε να μην αιωρείται.
Πώς να αλλάξεις την πάνα
– Μόλις καταλάβεις ότι το μωρό χρειάζεται άλλαγμα, πάρε μια καθαρή πάνα και μερικά μωρομάντηλα.
– Βγάλε τη βρώμικη πάνα και σκούπισε το μωρό εκεί που χρειάζεται, πάντα από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις στο ουροποιητικό του σύστημα.
– Ακούμπησε τα χρησιμοποιημένα μωρομάντηλα στη βρώμικη πάνα, κλείστην και πέτα την.
– Σιγουρέψου ότι το μωρό είναι τελείως καθαρό και μην παραλείψεις να του ρίξεις λίγο ταλκ, για να μην ερεθιστεί το δέρμα του.
– Άνοιξε την καινούργια πάνα και τοποθέτησε το μωρό ξαπλωμένο, για να μπορέσεις να την εφαρμόσεις σωστά. Θα καταλάβεις ποια είναι η σωστή πλευρά από τα αυτοκόλλητα.
– Τέλος, σήκωσε την μπροστινή πλευρά της πάνας και ένωσε τις δύο πλευρές με τα αυτοκόλλητα. Πρέπει η πάνα να είναι σφιχτά τοποθετημένη για να αποφευχθούν διαρροές, αλλά όχι τόσο ώστε να ενοχλείται το μωρό.
Μετά το φαγητό, το μωρό πρέπει να ρευτεί
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα μωρά έχουν τάσεις παλινδρόμησης της τροφής, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους. Πάντα μετά το φαγητό του (ακόμα και όσο θηλάζει), πρέπει να το βάζεις να ρευτεί. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Αφού φάει, καθίζεις το μωρό στα γόνατά σου ή το κρατάς στην αγκαλιά σου σε όρθια στάση και του τρίβεις την πλάτη. Αν πίνει γάλα από το μπιμπερό, καλό είναι να το κάνεις αυτό ανά 3 γουλιές που πίνει. Αν δεις ότι γκρινιάζει ή ότι δεν κατεβάζει εύκολα την τροφή, σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία, μέχρι το μωρό να ανακουφιστεί.
Πώς να σταματήσεις το κλάμα του μωρού
Για να σταματήσει το μωρό να κλαίει, πρέπει να καταλάβεις το λόγο για τον οποίο κλαίει. Οι λόγοι συνήθως είναι οι εξής:
– Πεινάει
– Χρειάζεται αλλαγή η πάνα
– Χρειάζεται να ρευτεί
– Βγάζει δόντια
– Κρυώνει ή ζεσταίνεται
– Ξύπνησε και δεν είναι κανείς τριγύρω του
– Έχει πυρετό
Όταν το μωρό κλαίει λοιπόν, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είναι ταϊσμένο, με καθαρή πάνα και ότι δεν έχει πυρετό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει να κλαίει (εάν δε συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους), είναι να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου και να το κουνάς. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ δημοφιλείς οι κούνιες με δόνηση, καθώς καθησυχάζουν το μωρό και το βοηθούν να νυστάξει.
Τα μωρά παθαίνουν κολικούς
Αν και οι κολικοί στα μωρά είναι σύνηθες φαινόμενο, δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς ο λόγος που συμβαίνει, αν και το πιο πιθανό είναι ότι σχετίζεται με την πέψη της τροφής. Θα καταλάβεις αν το μωρό σου έχει κολικό, από το επίμονο κλάμα του για πάνω από μια εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος (πχ. πείνα, πάνα, δόντια κτλ). Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό, αν και δεν είναι κάτι επικίνδυνο.
Πρέπει να είσαι ψύχραιμος και να έχεις υπομονή
Η φροντίδα ενός μωρού δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται πολύ υπομονή και όρεξη για να ασχοληθείς. Οι γυναίκες ταράζονται ευκολότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το μωρό και είναι συνέχεια από πάνω του, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται τη βοήθεια του άντρα τους. Επίσης, πρέπει να θυμάσαι ότι το μωρό σίγουρα θα αλλάξει τη σχέση σου με τη σύντροφό σου, καθώς το επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας, τώρα πια είναι αυτό. Μη χάνεις την υπομονή σου και προσπάθησε να είσαι δίπλα στη σύντροφό σου, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη κατά τη διάρκεια της λοχείας και γεμάτη άγχη και ανασφάλειες.
Να θυμάσαι ότι οι πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι, όμως στη συνέχεια προσαρμόζεστε στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει ένα παιδί και εκείνο μεγαλώνοντας θα σας δίνει περισσότερες χαρές, παρά δυσκολίες. Όπως και να έχει, ένα παιδί φέρνει ευτυχία στο ζευγάρι και το ολοκληρώνει. Να είσαι πάντα στο πλευρό της συντρόφου σου και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.
Δες 9 συμβουλές για να είσαι “κύριος” στο γάμο σου ΕΔΩ