Η ανδρική κατάθλιψη, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ψυχική και διανοητική υγεία, είναι μια ασθένεια που δεν έχει κραυγαλέα συμπτώματα, ένα θέμα που σέρνεται ύπουλα τα βράδια στο μυαλό εκατομμυρίων ατόμων.

Τα αίτια είναι πολλά, αλλά στην καρδιά του προβλήματος βρίσκονται οι πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκούνται στους άνδρες και που προκύπτουν από τις αλλαγές στην κοινωνική και επαγγελματική θέση, καθώς και στην οικογενειακή και προσωπική ζωή. Στις μέρες μας, η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν εξαθλιώνουν απλώς τον άνθρωπο, αλλά τον χτυπούν κατευθείαν στον πυρήνα της ύπαρξής του.

Τα συμπτώματα

Αυτός που πάσχει από κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από έντονα πεσμένη διάθεση και ανηδονία. Δηλαδή δεν ευχαριστιέται πια από τις άλλοτε αγαπημένες του δραστηριότητες. Μπορεί να συλλογίζεται ή να απασχολείται με αισθήματα αναξιότητας, έντονων τύψεων, μετάνοιας, ανημπόριας και απελπισίας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στη μνήμη, απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις όπως οικογενειακές συνεστιάσεις και φιλικές δραστηριότητες, μειωμένη λίμπιντο και σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας.

Η αϋπνία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Συνήθως ο ασθενής ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και είναι αδύνατον να ξανακοιμηθεί. Η όρεξη για φαγητό μειώνεται με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει βάρος. Επίσης μπορεί να βιώσει σωματικά συμπτώματα όπως, κούραση, πονοκέφαλο, προβλήματα χώνεψης, έντονο και χρόνιο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, ή να βιώσει το συναίσθημα της νοητικής επιβράδυνσης.

Επίσης φίλοι και συγγενείς μπορεί να διαπιστώσουν πως το άτομο φαίνεται ψυχικά διαταραγμένο.

Κατάθλιψη και αυτοκτονία

Εκατομμύρια άνδρες υποφέρουν από κατάθλιψη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Αν και ο αντίστοιχος αριθμός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, οι άνδρες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν την απόλυτη συνέπεια της κατάθλιψης τους: την αυτοκτονία.

Γιατί όμως είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η ανδρική κατάθλιψη; Κατά πρώτον, επειδή οι άνδρες δεν αναζητούν απλά την κατάλληλη θεραπεία. Έπειτα, τα συμπτώματα κατάθλιψης των ανδρών δύσκολα αναγνωρίζονται ως τέτοια από τους γιατρούς, αλλά και από τους άνδρες τους ίδιους.

Οι άνδρες εστιάζονται συνήθως στα φυσικά συμπτώματα –κούραση, πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία, μειωμένη γενετήσια ορμή, διαταραχές ύπνου– παρά στα συναισθήματα θλίψης, αναξιότητας, απελπισίας και υπερβολικής ενοχής. Όμως αυτά τα σωματικά συμπτώματα, καθώς και άλλα που σχετίζονται με το αλκοόλ ή την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, είναι που πρέπει να αναγνωρίσει ο ασθενής ή ο γιατρός, ως σημάδια της επερχόμενης ενδεχομένως ασθένειας της κατάθλιψης.

Αν είστε ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μαστίζονται από τα συμπτώματα που περιγράφηκαν πιο πάνω, είναι σημαντικό να ζητήσετε αμέσως βοήθεια, και υπάρχουν πολλοί πόροι άμεσα διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.

Αν και οι λόγοι της κατάθλιψης μπορεί να μην είναι απόλυτα συγκεκριμένοι, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτό –θλιβερά γεγονότα που μας συνέβησαν, βιοχημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο ή κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες– αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν είστε μόνοι και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ντροπή.

Τι μπορείς, όμως, να κάνεις για να θεραπευθείς από την κατάθλιψη;

Tο Men Exclusive σού δίνει 10 λύσεις για να βάλεις τέλος στον εφιάλτη και να κάνεις μία νέα αρχή.

Βγες από τη ρουτίνα

Ξεκίνα τη σωματική άσκηση

Κάνε τις δραστηριότητές σου στο φως της ημέρας.

Φρόντισε τη διατροφή σου.

Βελτίωσε τον ύπνο σου.

Ορισμένα διαιτητικά σκευάσματα σε βοηθούν να ξεπεράσεις το πρόβλημα.

Θέσε στόχους.

“Πολέμησε” τις αρνητικές σκέψεις.

Κάνε κάτι καινούργιο.

Να έχεις γύρω σου τους σωστούς ανθρώπους.

Total
7
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*