Έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι υπάρχουν ποτά, με τα οποία μεθάς πιο εύκολα απ’ ότι με άλλα. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Θα πρέπει να ξέρεις ότι το αλκοόλ (δηλαδή η αιθυλική αλκοόλη, ή αλλιώς αιθανόλη) είναι το ίδιο σε όλα τα ποτά. Για παράδειγμα, το αλκοόλ της μπύρας δεν είναι διαφορετικό από του κρασιού, ή της βότκας. Αυτό που διαφέρει από ποτό σε ποτό, είναι η συγκέντρωση σε περιεκτικότητα της αιθανόλης, της ουσίας που προκαλεί τη ζάλη και σε μεγαλύτερη ποσότητα το μεθύσι.
Το γεγονός ότι το κρασί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αιθανόλης από την μπύρα, σημαίνει ότι αν πιεις 3 ποτήρια κρασί, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μεθύσεις απ’ ότι αν πιεις 3 ποτήρια μπύρα.
Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανά ποτήρι διαφορετικού ποτού
Συγκεκριμένα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και περιέχεται σε ένα ποτήρι μπύρα (250ml, 4%), ένα κοκτέιλ (70ml, 18%), ένα “σκληρό” ποτό. Για παράδειγμα, το ουίσκι (25ml, 45%) και ένα ποτήρι κρασί (100ml, 12%).
Η % περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις ταμπέλες των αλκοολούχων ποτών μας αναφέρει πόσες μονάδες εμπεριέχονται σε ένα λίτρο. Για παράδειγμα, ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο ή 9 μονάδες σε ένα συνηθισμένο μπουκάλι (750ml).
H απορρόφηση του οινοπνεύματος ολοκληρώνεται συνήθως σε χρόνο από 45΄ – 3 ώρες, όσο δε ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος τόσο χαμηλότερες είναι οι συγκεντρώσεις στο αίμα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οινοπνεύματος στο αίμα ανιχνεύονται 45-90΄μετά την κατανάλωση του ποτού, στην πλειονότητα των ατόμων σε 1 ώρα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘British Medical Journal’, τα ποτά που οδηγούν στη “χειρότερη μέθη” είναι κατά σειρά το μπράντι, το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζιν και η βότκα.
Γενικότερα, όμως, τα άχρωμα ποτά, όπως βότκα, τζιν, μεταβολίζονται ομαλότερα σε σύγκριση με τα έγχρωμα ποτά, όπως το ουίσκι και το κόκκινο κρασί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ως μέτρια και ασφαλής κατανάλωση για υγιή και ενήλικα άτομα θεωρείται για τις γυναίκες οι 1-2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και για τους άνδρες 2-3. Αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων προκύπτουν λόγω της διαφοράς στη σωματική διάπλαση και τον μεταβολισμό.
Πώς θα αντιμετωπίσεις το hangover
H σοβαρότητα του hangover δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα που ήπιες, αλλά και με το είδος του ποτού που ήπιες.
– Μην πέσεις στο κρεβάτι ανάσκελα ή μπρούμυτα, αλλά κοιμήσου στο πλάι, γιατί υπάρχει πιθανότητα να πάθεις αναρρόφηση ενώ κοιμάσαι.
– Την επόμενη μέρα, φάε οπωσδήποτε πρωινό. Έτσι θα μειωθεί το αίσθημα της ναυτίας.
– Πιες πολύ νερό. Ο οργανισμός αφυδατώνεται, στην προσπάθειά του να επεξεργαστεί και να αποβάλει το αλκοόλ και πρέπει να αναπληρώσεις τα χαμένα υγρά.
– Πιες πορτοκαλάδα, η οποία είναι πιο αποτελεσματική από τον σκέτο καφέ στην καταπολέμηση του hangover. Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι αρκετά όξινος, αλλά και πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία θα βοηθήσει τον εξαντλημένο σου οργανισμό να επανέλθει. Επίσης, όλοι οι χυμοί περιέχουν κάλιο, το οποίο αποκαθιστά και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών που διαταράσσεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
– Απόφυγε τα παυσίπονα, τα οποία θα αναγκάσουν το συκώτι σου να δουλέψει ακόμα πιο έντονα και δε θα βοηθήσουν όσο νομίζεις.
– Κάνε ένα κρύο ντους, που θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σε τονώσει.
Δες ποιες είναι οι τροφές που θα σε σώσουν από το hangover ΕΔΩ
Δες τις 4 ανθυγιεινές συνήθειες που σου αφαιρούν έξι χρόνια ζωής ΕΔΩ
Δες τα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες ΕΔΩ