Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι γυναίκες βάζουν την ευγένεια παραπάνω από ένα χοντρό πορτοφόλι, κοινώς μεταξύ ενός ευγενικού άνδρα και ενός πλούσιου, θα προτιμήσουν τον ευγενικό.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η κοινωνία εκτιμά την πρόθεση ενός άνδρα να βοηθήσει με ευγένεια τους συνανθρώπους του περισσότερο από κάποιον που απλά θα κάνει μια δωρεά και θα προτάξει τα πλούτη του. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να κρύβει μια βαθύτερη αιτία: η ευγένεια είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου και δε χάνεται ποτέ, σε αντίθεση με τα πλούτη, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθούν (πχ σε περιόδους ύφεσης).
Επίσης, οι γυναίκες δηλώνουν ότι ένας ευγενής και συμπαθής άνδρας έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει το “πάνω χέρι” σε ένα ραντεβού.
Ο τρόπος που η πανεπιστημιακή αυτή έρευνα έφτασε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα ήταν λίγο διαισθητικός, αν όχι μπερδεμένος. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 800 άνθρωποι μαζί με τους συντρόφους τους, οι οποίοι έπαιξαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι όπου κάποιος μπορούσε να πλουτίσει δίνοντάς του 2,50$ ή 50 λεπτά.
Αυτά τα λεφτά οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τα μοιραστούν ανά 20% ή ανά 50%. Οι σύντροφοι των συμμετεχόντων έδειξαν να προτιμούν εκείνους που μοιράστηκαν τα μισά κέρδη τους μαζί τους.
Η επικεφαλής της έρευνας, συγγραφέας Nichola Raihani δήλωσε ότι από εξελικτικής άποψης, αυτό είναι το λογικό να κάνει ένας άνθρωπος. Δε θέλεις για σύντροφό σου έναν άνθρωπο που δε μοιράζεται πολλά μαζί σου, αλλά κάποιον που αντιμετωπίζει τη σχέση επί ίσοις όροις.
Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει μια σχέση. Συμπλήρωσε ότι στις αρχέγονες κοινωνίες, όταν οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί, εκείνοι που μοιράζονταν το θήραμά τους με τους άλλους είχαν καλύτερες σχέσεις μαζί τους, από τους κυνηγούς που κρατούσαν τη λεία τους για τον εαυτό τους.
Στο τέλος του πειράματος, φάνηκε ότι οι άνθρωποι έβαζαν σε προτεραιότητα την προθυμία του συντρόφου τους να μοιραστούν, ακόμη και όταν η οικονομική τους κατάσταση ήταν ασταθής. Αυτό αποδείχθηκε όταν ειπώθηκε στους συμμετέχοντες ότι ο σύντροφός τους έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του (στο παιχνίδι) και εκείνοι επέμειναν στην αρχική τους άποψη περί γενναιοδωρίας.
Κάποιοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, δεδομένου ότι οι πλούσιοι έδωσαν 2,5$ και οι φτωχοί 50 λεπτά, ποσά που δεν έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και ότι τα ευρήματα θα ήταν πιο αξιόπιστα αν τα ποσά ανταποκρίνονταν σε πραγματικά ποσοστά.
Το τελικό συμπέρασμα πάντως, είναι ότι οι άνθρωποι προτιμούν έναν ευγενικό και γενναιόδωρο σύντροφο, παρά έναν πλούσιο αλλά τσιγκούνη.