Τα τελευταία χρόνια τα κοστούμια έχουν παρουσιάσει μια καινοτομία, το γιλέκο. Το κοστούμι των τριών κομματιών είναι το κοστούμι που φοριέται σαν ένα σύνολο: σακάκι, γιλέκο και παντελόνι.

Αποτελεί ένα επίσημο αλλά προσιτό στυλ το οποίο ταιριάζει ακόμα και σε αρκετά νεαρούς άνδρες, χωρίς να φαίνονται υπερβολικά βλοσυροί. Αν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα 3 piece κοστούμι, διάβασε τις συμβουλές του Men Exclusive για να γίνεις ο κυρίαρχος του στυλ και να ξεχωρίσεις.

Επικεντρώσου στο ύφασμα

gettyimages-461431428-726x1200

Το κλασικό χειμωνιάτικο 3 piece κοστούμι είναι βαμβακερό ή μάλλινο, αλλά το ύφασμα δεν πρέπει να είναι πολύ βαρύ για να δείχνει όσο πιο άνετο γίνεται. Ένα υφασμάτινο 3 piece είναι ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες, επίσημο και ταυτόχρονα αέρινο και ανάλαφρο.

Βρες τη σωστή εφαρμογή

clark-gable-1932-photo-mens-fashions-1930s-710x880

Όπως σε κάθε κοστούμι, έτσι και στο 3 piece πρέπει η γραμμή του μανικιού να έρχεται στη μέση των ώμων σου και να εξακολουθεί να δείχνει άνετο όταν είναι κουμπωμένο. Τα μανίκια πρέπει να έρχονται στο ύψος του καρπού και να μην τον ξεπερνούν προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Ως προς το γιλέκο, πρέπει να κουμπώνει άνετα και να υπάρχει περιθώριο να χωρέσει ένα δάχτυλο μέσα, αλλιώς θα σου είναι στενό.

Το παντελόνι πρέπει να είναι άνετο αλλά όχι τεράστιο (πολύ φαρδύ) και όταν κάθεσαι να μη φαίνονται οι αστράγαλοι (και το τελείωμα της κάλτσας).

Ουδέτερα χρώματα

mens-suits

Σε αντίθεση με το κλασικό κοστούμι σακάκι-παντελόνι, το οποίο αφήνει περιθώρια για έντονα χρώματα και σχέδια, το 3 piece κοστούμι δεν μπορεί να φορεθεί σε χρώμα εκτός του φάσματος των ουδέτερων και γήινων χρωμάτων. Ο λόγος είναι ότι το 3 piece είναι πιο επίσημο από το κλασικό και πρέπει να κρατά ήπιους τόνους. Δυο πολύ ταιριαστά χρώματα είναι το μπλε και όλες οι αποχρώσεις του γκρι, από την πιο σκούρα μέχρι την πιο ανοιχτή. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγεις τα σχέδια, καθώς από μόνο του είναι ένα εντυπωσιακό και δυναμικό σύνολο.

Κανόνες για το γιλέκο

f5b1ec3d6e7c4fd807e87a959d2f8e1f

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το γιλέκο δεν πρέπει να σε σφίγγει. Ιδανικά, κουμπώνει άνετα και ένα σου δάχτυλο πρέπει να χωράει ανάμεσα στο γιλέκο και το πουκάμισο.

Επίσης, το τέλος του γιλέκου πρέπει να εφάπτεται με την αρχή του παντελονιού ή αλλιώς, να μη φαίνεται το πουκάμισο στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, επειδή χαλάει η αρμονία του κοστουμιού.

Τέλος, πρέπει να κουμπώνεις όλα.. σχεδόν τα κουμπιά του γιλέκου. Μπορείς να αφήσεις το τελευταίο (μόνο) ελεύθερο.

Do’s

  • Πες ναι στο ψηλόμεσο παντελόνι, το οποίο θα σου εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχει “κενό” μεταξύ αυτού και του γιλέκου. Όπως ήδη αναφέραμε, αν φαίνεται το πουκάμισο στην περιοχή της κοιλιάς, χαλάει η αρμονία του κοστουμιού και το όλο στυλ σου.

  • Η γραβάτα πρέπει να ανήκει στην ίδια χρωματική οικογένεια με το κοστούμι (πχ σκούρο γκρι σακάκι, ανοιχτή γκρι γραβάτα).

  • Επίλεξε ένα σακάκι με μεγάλο και μυτερό πέτο, το οποίο θα δείξει τους ώμους σου πιο φαρδείς, σε αντίθεση με τη μέση, την οποία “στενεύει” το γιλέκο.

  • Δώσε χαρακτήρα στο στυλ σου με ένα μαντήλι στην τσέπη του πέτου ή ένα ρολόι τσέπης, αντί για το κλασικό ρολόι χειρός. Θα κάνεις σίγουρα τη διαφορά, δείχνοντας κομψός και μοντέρνος.

Don’ts

  • Μη φορέσεις ζώνη, γιατί το αποτέλεσμα θα δείχνει πολύ βαρύ και φορτωμένο. Ωστόσο, δεν είναι απαγορευτική για μια επίσημη εμφάνιση.

  • Μονόχρωμο πουκάμισο (σε ουδέτερο και ήπιο χρώμα) και χωρίς κανένα σχέδιο. Δε χρειάζεται να υπερφορτώσεις το ήδη δυναμικό κοστούμι.

Διάβασε ακόμα 

Γίνε bon viveur φορώντας με στυλ ένα κοστούμι με σχέδια

Τα μυστικά ενός καλοραμμένου κοστουμιού

Πώς θα φορέσεις σωστά τα sneakers με κοστούμι

Total
15
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive