Στον κόσμο υπάρχουν μύθοι και αλήθειες για τα πάντα. Έτσι και για τη γυμναστική, υπάρχουν αρκετές “θεωρίες”, οι οποίες δεν ισχύουν και υπάρχει ακόμα και κίνδυνος τραυματισμού για όσους τις ακολουθούν.

Διάβασε παρακάτω ποιοι μύθοι της γυμναστικής καταρρίπτονται.

Μόνο με ασκήσεις κοιλιακών θα αποκτήσεις 6-pack

Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί είναι η πιο εμφανής απόδειξη ότι είσαι γυμνασμένος. Όλοι οι άνδρες ονειρεύονται να αποκτήσουν 6-pack και για να το καταφέρουν, το ρίχνουν στις κοιλιακές ασκήσεις. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι για την απόκτηση κοιλιακών δε μετράει τόσο η γυμναστική, όσο η διατροφή.

Ξεκίνα να τρως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και χαμηλές σε λίπη και υδατάνθρακες, για να χάσεις καταρχάς το περίσσιο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Έπειτα, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι κοιλιακοί δεν είναι η ιδανική άσκηση, καθώς γυμνάζει την περιοχή της κοιλιάς κατά 41%, ενώ ο τροχός ab-roller γυμνάζει κατά 76%, άρα είναι αποτελεσματικότερος.

Το τρέξιμο καταστρέφει τα γόνατα

Το τρέξιμο (είτε στη φύση είτε στο διάδρομο) είναι από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκγύμνασης, αν και πολλοί διατείνονται ότι είναι βλαβερό για τα γόνατα. Ερευνητές του Stanford University καταρρίπτουν το συγκεκριμένο μύθο, αποδεικνύοντας σε έρευνά τους ότι όσοι τρέχουν συστηματικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αρθρίτιδες και προβλήματα στους συνδέσμους.

Τα προβλήματα στα γόνατα κατά το τρέξιμο οφείλονται στο παραπανίσιο βάρος, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή διατροφή και ασκήσεις κοιλιακών.

Πρέπει να κάνεις διατάσεις πριν από τη γυμναστική

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη γυμναστική είναι ότι πρέπει να κάνουμε διατάσεις (stretching) πριν από τις έντονες ασκήσεις. Έχει αποδειχτεί όμως ότι το χαλάρωμα των μυών ενώ είναι κρύοι κάνει περισσότερο κακό στον οργανισμό, παρά καλό.

Προτίμησε να κάνεις εναλλαγές ασκήσεων για τους μύες και τις περιοχές που θέλεις να εκγυμνάσεις, πχ μερικά σετ push-ups πριν τα βάρη κτλ.

Όσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσο το καλύτερο

Όσο κοντεύουμε στο στόχο μας, τόσο πορωνόμαστε και θέλουμε να γυμναζόμαστε όλο και περισσότερο. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η καθημερνή γυμναστική θα “φουσκώσει” συντομότερα τους μύες μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καθημερινή εκπόνηση των μυών μας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και κόπωση.

Η ιδανική συχνότητα είναι να γυμναζόμαστε 3 φορές την εβδομάδα και όταν νιώθουμε υπερβολική κούραση να αφήνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας “off”, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μύες μας θα ξεκουραστούν και στην επόμενη συνεδρία η εκγύμναση θα γίνει ακόμα πιο εμφανής. Και οι μύες χρειάζονται ξεκούραση.

Γίνεται να χάσεις το τοπικό πάχος

Το τοπικό πάχος είναι το πιο ενοχλητικό, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί είτε με διατροφή, είτε με γυμναστική. Ενώ μπορούμε να στοχεύσουμε στην αύξηση ή μείωση της μυϊκής μάζας, δεν ισχύει το ίδιο και για το πάχος.

Συγκεκριμένα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι να συνεχίζουμε τη γυμναστική για ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο στην περιοχή του “προβλήματος”, καθώς έτσι χάνονται θερμίδες και σε συνδυασμό με τη γυμναστική το σώμα θα δείχνει πιο δεμένο.

Οι μεγάλοι μύες σημαίνουν ότι είσαι δυνατός

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνδρες θέλουν να έχουν μεγάλους γυμνασμένους μύες δεν είναι μόνο αισθητικός, αλλά και για να δείχνουν δυνατότεροι, συγκριτικά με τους λιγότερο γυμνασμένους. Ισχύει όμως ότι οι μεγάλοι μύες σημαίνουν αυτόματα και περισσότερη δύναμη;

Έρευνες δείχνουν ότι αν και τα μυικά κύτταρα των body builders είναι υπερμεγέθη, η δύναμη που παράγουν δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη των “φυσιολογικών” μυών (οι ερευνητές τους αποκαλούν “μύες χαμηλής ποιότητας”). Το μέγεθος στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μετράει.

Οι ασκήσεις αεροβικής συστέλλουν τους μύες

Η αερόβια γυμναστική προτιμάται κυρίως από τις γυναίκες, επειδή επικρατεί η άποψη ότι μειώνει τα ποσοστά λίπους στο σώμα και επίσης δεν ενδυναμώνει τους μύες και δεν κάνει γράμμωση. Η έρευνα του PloS One όμως διαφωνεί.

Η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με βάρη, μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη μυική μάζα κατά 28%, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των ινών αργής σύσπασης. Γι’ αυτό μην υποτιμάς την αεροβική.

Με την άσκηση το λίπος μετατρέπεται σε μυική μάζα

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, είναι να κάνουν έντονη γυμναστική χωρίς να βελτιώνουν τη διατροφή τους. Πιστεύουν ότι η γυμναστική από μόνη της θα μετατρέψει το λίπος σε μυική μάζα, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι να χάσουν το περιττό βάρος με σωστή διατροφή και στην πορεία να ξεκινήσουν γυμναστική, για να φανούν τα αποτελέσματα.

Με την ταυτόχρονη μείωση λίπους και αύξηση του ποσοστού της μυικής μάζας αλλάζει η σύνθεση του σώματος και μετά από λίγους μήνες εντατικής γυμναστικής και σωστής διατροφής, θα αποκτήσεις την πολυπόθητη γράμμωση. Ιδανικά, δοκίμασε την ελλειπτική γυμναστική συνδυαστικά με βάρη.

Πρέπει να γυμνάζεσαι νωρίς το πρωί

Πολλοί προτιμούν να γυμνάζονται νωρίς το πρωί, πριν το πρωινό και πριν τη δουλειά. Ο λόγος είναι πρωτίστως επειδή η υπερένταση της γυμναστικής θα σου δώσει ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας και δευτερευόντως ψυχολογικός, για να προσέξεις τη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην πάει χαμένη η ώρα που γυμνάστηκες.

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να γυμνάζεται την ώρα που τον βολεύει και έχει όρεξη. Δεν υπάρχουν κανόνες και πρέπει ως προς αυτό, οπότε αν δεν είσαι πρωινός τύπος, δε χρειάζεται να ξυπνήσεις από τις 5 για να γυμναστείς. Μπορείς να πας στο γυμναστήριο και το απόγευμα, μετά τη δουλειά. Να θυμάσαι μόνο ότι δεν πρέπει να έχεις φάει βαριά πριν τη γυμναστική.

Διάβασε ακόμα 

4 λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο και δεν χάνεις κιλά

Tι δεν πρέπει να πιεις ποτέ πριν τη γυμναστική

Total
5
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive