Oκτώ χρόνια χωρίς το Νίκο Παπάζογλου συμπληρώθηκαν σήμερα, 17 Απριλίου 2019.

Μια τεράστια απώλεια για το ελληνικό πεντάγραμμο. Ένας καλλιτέχνης – ευεργέτης του ελληνικού τραγουδιού που χάραξε τη δική του πορεία και τα τραγούδια του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη.

Ο Νίκος Παπάζογλου νοσηλευόταν στο «Διαβαλκανικό Κέντρο». Ο αγαπημένος τραγουδιστής έδωσε μάχη με τον καρκίνο και έκανε πολλές χημειοθεραπείες, αλλά τελικά δεν άντεξε.

Γεννήθηκε στις 20/3/1948 στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης (Αρβανιτίδης), δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.

Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε Ζηλωτής (Zealot), ο Νίκος Παπάζογλου επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.

Το 1976, τραγουδώντας στους «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου, ο Νίκος Παπάζογλου συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η «καλή παρέα» (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί το δίσκο «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» στο νεόδμητο στούντιο Αγροτικόν Νο 3, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Στο βιογραφικό του Νίκου Παπάζογλου υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι δίσκοι, όπως «Τα Δήθεν» και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στο δίσκο «Χαράτσι» που προτείνει ένα «είδος μεικτό και μόνιμο».

Ακολουθεί το «Μέσω Νεφών» το 1986, τα «Σύνεργα» το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η «Επιτόπιος Ηχογράφησις» στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα» -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το «Μά’ϊσσα Σελήνη».

Την ημέρα της κυκλοφορίας της «Μάγισσας σελήνης», ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η «Νοσταλγός».

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να χαθεί ο Παπάζογλου μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον Μανώλη Ρασούλη, τα τραγούδια του οποίου έκανε αθάνατα με τη μοναδική ερμηνεία του.

Το κομμάτι που συγκίνησε το Μάνο Χατζηδάκι και κάλεσε τον τραγουδοποιό να εμφανιστεί στις παραστάσεις του στο Zoom το 1987, που τραγούδησαν αμέτρητοι Έλληνες καλλιτέχνες και που αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ένας ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα, στον έρωτα που δεν μπορεί να εκφραστεί και να πάρει σάρκα και οστά, στον έρωτα που ένιωσε ο ίδιος ο δημιουργός του και το συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ του το “Χαράτσι” το 1984.

 

Πηγή

Total
59
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*