Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ανθυγιεινός, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη μισή τους μέρα δουλεύοντας και την άλλη μισή κοιμούνται και ξεκουράζονται. Δεν υπάρχει χρόνος να ακολουθήσουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πόσο μάλλον για γυμναστήριο. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έρχονται αναπόφευκτα στη ζωή μας, οι οποίοι προκαλούν αύξηση βάρους στους περισσότερους και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.
10ωρα στο γραφείο
Μια δουλειά γραφείου έχει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά της. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι ότι περνάς τη μισή σου ημέρα καθισμένος στην καρέκλα, χωρίς να κινείσαι και επομένως να καις θερμίδες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται χειρότερο αν αναλογιστείς ότι σχεδόν κανείς δε δουλεύει πλέον το κανονικό (και νόμιμο 8ωρο), αλλά κάθεται για τουλάχιστον 9 ώρες καθημερινά στο γραφείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.
Τι να κάνεις: Περνώντας τη μισή σου μέρα στη δουλειά, είναι δύσκολο να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή, γι’ αυτό να θυμάσαι να τρως πάντα πρωινό πριν φύγεις και να κάνεις διάλειμμα για ένα ελαφρύ δεκατιανό. Έτσι, όταν σχολάσεις δε θα είσαι πεινασμένος και θα φας μια κανονική μερίδα μεσημεριανό. Επίσης, μην παραλείψεις τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, το οποίο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της σιλουέτας και της υγείας σου.
Απόλυση
Η απόλυση είναι μια άσχημη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη περίοδο μελαγχολίας, έως και κατάθλιψη. Αν έρθεις σε αυτή τη θέση, δεν πρέπει να σε πάρει από κάτω και να αμελήσεις τον εαυτό σου και τις ανάγκες του και κυρίως, δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα της “παρηγοριάς” του φαγητού.
Τι να κάνεις: Μην αλλάξεις το ωράριό σου. Το ότι δε χρειάζεται πια να ξυπνάς στις 7 το πρωί, δε σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι. Ο μεταβολισμός έχει τους ρυθμούς του και αν αυτοί αλλάξουν ξαφνικά, ο οργανισμός σου θα πάθει σοκ. Να τρως σωστά και τις ώρες που πρέπει και να εκμεταλλευτείς τον ελεύθερο χρόνο σου, κάνοντας ένα χόμπι που θα βελτιώσει τη σωματική σου κατάσταση.
Συγκατοίκηση
Θα έχεις παρατηρήσει ότι όσοι φίλοι σου συγκατοικούν με τις σχέσεις τους μετά από λίγο καιρό παίρνουν κιλά. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα ζευγάρια κάθονται στο σπίτι αντί να βγαίνουν ραντεβού και συχνά τρώνε ανθυγιεινά φαγητά απ’ έξω. Το ίδιο ισχύει και για τα ζευγάρια που έχουν γνώσεις μαγειρικής και κάθε μέρα φτιάχνουν νόστιμα (αλλά παχυντικά) φαγητά.
Τι να κάνεις: Θα πρέπει να τρως αργά, για να προλαβαίνεις να νιώσεις το αίσθημα του κορεσμού και να μη βαρυστομαχιάσεις τελειώνοντας το γεύμα σου μέσα σε 5 λεπτά. Επίσης, μην ξεχνάτε να πηγαίνετε βόλτες ή και να γυμνάζεστε μαζί. Μία ακόμα σωστή κίνηση είναι να τρώτε πάντα πριν το σούπερ μάρκετ, καθώς αν είστε νηστικοί θα παρασυρθείτε και θα αγοράσετε παχυντικά τρόφιμα (πατατάκια, σοκολάτες), που δε χρειάζεστε.
Πατρότητα
Όλες οι γυναίκες παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ίδιο όμως συμβαίνει και στους άνδρες μετά τη γέννηση του μωρού. Ο λόγος είναι ότι το κλάμα του μωρού προκαλεί αναστάτωση στον ύπνο και των δύο γονιών, με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται ο οργανισμός και να τρως σε περίεργες ώρες. Επίσης, ταΐζοντας το παιδί, πιθανώς να ανοίγει και η δική σου όρεξη και να τρως χωρίς να πεινάς πραγματικά.
Τι να κάνεις: Τα παιδιά μεγαλώνοντας ζητάνε συχνά junk food, κάτι που προκαλεί και εσένα να τρως συχνά απ’ έξω. Ωστόσο, πρέπει να του μάθετε και οι δύο από νωρίς τις αρετές της υγιεινής διατροφής και να τρώτε υγιεινά φαγητά. Επίσης, εκμεταλλεύσου την ακόρεστη ενέργεια των παιδιών για παιχνίδι και κάνε τη γυμναστική σου παίζοντας. Τέλος, προσπάθησε να κάνεις ποιοτικό ύπνο.
Διακοπές
Στις διακοπές χαλαρώνουμε και συνήθως κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες, οι οποίες σε συνδυασμό με την αδράνεια μας προσθέτουν βάρος. Έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, να πηγαίνουμε για ποτό και να τρώμε ανθυγιεινά.
Τι να κάνεις: Απόφυγε τα κοκτέιλ και προτίμησε τα καθαρά ποτά, που έχουν κατά κανόνα λιγότερες θερμίδες. Επίσης, εκμεταλλεύσου το ότι βρίσκεσαι σε ένα νέο μέρος και εξερεύνησε την περιοχή με τα πόδια, ειδικά αν έχει καλό καιρό. Το καλοκαίρι μπορείς να ξεδώσεις στο κολύμπι και να παραμείνεις σε φόρμα, παρά τα junk food και τα ποτά.
Περνώντας τα 30
Όταν ένας άνθρωπος περάσει τα 30, ο οργανισμός του κάνει λιγότερες καύσεις. Συγκεκριμένα, ένας 30αρης καίει 5 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από έναν 15άρη. Το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμα περισσότερο αν είσαι ήδη υπέρβαρος.
Τι να κάνεις: Έχει έρθει η ώρα να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου. Ακόμα και αν είσαι αδύνατος, πρέπει σιγά σιγά να κάνεις βάρη ώστε να αποκτήσεις μυική μάζα και να αποφύγεις τη χαλάρωση που επέρχεται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα, αν δεις ότι παίρνεις βάρος καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ένα διατροφολόγο για να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, που δε θα επηρεάσει το βάρος σου. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σταματάς να τρως όταν νιώσεις ότι δεν πεινάς άλλο και όχι μέχρι να σκάσεις. Μάθε να διαχωρίζεις την πείνα από τη λιγούρα, που μπορεί να σου προσθέσει βάρος χωρίς λόγο.
Μέση ηλικία
Μετά τα 45, οι μεταβολικοί ρυθμοί του οργανισμού πέφτουν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τα κιλά να αυξάνονται και να κατακάθονται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα (για τους άνδρες το συνηθέστερο σημείο είναι η κοιλιά). Ένας ακόμη λόγος που μετά τα 45 οι άνθρωποι αποκτούν τάσεις παχυσαρκίας, είναι η κατακόρυφη πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης.
Τι να κάνεις: Η έντονη άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να πιέσει τον οργανισμό και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, κυρίως αν δεν έκανες ποτέ στη ζωή σου γυμναστική. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ένα χόμπι, όπως το τέννις ή κάποιο άθλημα και φυσικά, το περπάτημα. Συγκεκριμένα το περπάτημα βοηθά και στην καύση θερμίδων, αλλά ρίχνει και την πίεση. Να τρως τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (ξηροί καρποί και όσπρια) και σε βιταμίνη D (μανιτάρια και γαλακτοκομικά), οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Τέλος, μετρίασε το μεσημεριανό ύπνο και προσπάθησε να κινείσαι μέσα στο σπίτι.
Τραυματισμός
Ένας τραυματισμός που χρειάζεται αρκετό καιρό για να αποκατασταθεί, μπορεί να είναι η αφορμή για να πάρεις βάρος. Αν πχ σπάσεις το πόδι σου, για αρκετό καιρό δε θα μπορείς να περπατήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάψεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις. Το ίδιο ισχύει και για τραύματα κοπώσεως, όπως η οσφυαλγία από τις πολλές ώρες που περνάς στο γραφείο. Είναι μια περίπτωση που χρειάζεται ξεκούραση για να επανέλθει, με αποτέλεσμα να σου στερεί την άσκηση.
Τι να κάνεις: Καταρχάς, πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του θεραπευτή σου για την πλήρη αποκατάσταση του τραύματος. Πιθανώς χρειάζονται φυσιοθεραπείες και ακινησία. Αυτό το διάστημα θα πρέπει να τρως πολύ υγιεινά ώστε να μην πάρεις βάρος, κάτι που θα ρίξει την ψυχολογία σου. Συμβουλεύσου ένα διατροφολόγο, για να σε κατατοπίσει επακριβώς σχετικά με τις τροφές που πρέπει να προσλαμβάνεις. Εκτός από τις θερμίδες, κύριο ρόλο παίζει η πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και στοιχείων που είναι απαραίτητες για τη σωστή και γρήγορη θρέψη του τραύματος.
10 τροφές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Δες ΕΔΩ
4 συνήθειες που σου αφαιρούν έξι χρόνια ζωής. Δες ΕΔΩ