Σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, ένας ακόμη θρύλος της μουσικής θα προστεθεί στο club των 27, το όνομα αυτού: Jimi Hendrix.

Οι συνθήκες θανάτου του, αρχικά αδιευκρίνιστες. Η τότε σύντροφος του Monika Dannemann– η οποία και τον βρήκε νεκρό στο δωμάτιο ξενοδοχείου, οπού διέμεναν, στο Λονδίνο- ισχυρίστηκε ότι μέχρι και την στιγμή που έφτασαν στο νοσοκομείο ήταν ακόμα ζωντανός.

Λίγο αργότερα η διοίκηση του νοσοκομείου θα την διαψεύσει. Ο χειρούργος Dr. Bannister, αναφέρει ως αιτία θανάτου «ασφυξία που προκλήθηκε από αναρρόφηση εμετού […]

Δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά. Ανεπαρκή στοιχεία από τις συνθήκες. Ανοιχτή ετυμηγορία».

Καθώς ο Μίτος της Αριάδνης άρχισε να ξετυλίγεται γύρω από το θάνατο του, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν ετυμηγορία, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, άλλοι έκαναν λόγο για υπερβολική δόση και τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θέλουν να δολοφονείται από τον μάνατζερ του, Mike Jeffrey.

Αυτοκτονία ή δολοφονία;

Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται στη δεύτερη εκδοχή.

Ο Mike Jeffrey δεν ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος. Εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, συνεργασία με την μυστική βρετανική υπηρεσία ΜΙ5 και η χρεοκοπία των Animals είναι μόνο λίγα από τα «κατορθώματα» του Άγγλου μάνατζερ.

Ο ίδιος ο Hendrix, επιζητούσε την διακοπή της συνεργασία τους, καθώς θεωρούσε ότι είχε πέσει θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης . Μάλιστα πίστευε πως ο Jeffrey βρισκόταν πίσω από την απαγωγή του- ένα χρόνο νωρίτερα- προκειμένου να σφετεριστεί και άλλα χρήματα.

Το 2009, κυκλοφορεί η βιογραφία του Hendrix, δια χειρός James Wright. Στο βιβλίο αναφέρεται, ότι το 1971, ο Mike Jeffrey παραδέχτηκε στον συγγραφέα, ότι πράγματι δολοφόνησε τον Hendrix, «Αν τον έχανα, θα έχανα τα πάντα».

Το σκηνικό της δολοφονίας περιγράφεται ως εξής: ο Jeffrey κατόπιν παρουσίας φίλων, πήγε στο δωμάτιο του Hendrix, του γέμισε το στόμα με χάπια και στη συνέχεια άδειασε μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρασιού στο στόμα του. Η αναρρόφηση προήλθε από τον ίδιο του τον εμετό.

Η θέση αυτή φαίνεται να ευσταθεί, δεδομένου ότι οι αιματολογικές εξετάσεις του Hendrix, μαρτυρούν χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ αλλά μεγάλη συγκέντρωση κόκκινου κρασιού στο στομάχι και στους πνεύμονες.

O Jeffrey, φαίνεται να σκοτώθηκε 3 χρόνια αργότερα σε αεροπορικό δυστύχημα, ωστόσο, φήμες τον θέλουν να σκηνοθέτησε τον θάνατο του. Ο στενός κύκλος του Hendrix, αναφέρει πως ο ίδιος διαισθανόταν την απειλή. «Είμαι περικυκλωμένος από λύκους», «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28», «Η Νέα Υόρκη με σκοτώνει αυτή τη στιγμή», ήταν μερικά από τα λόγια που είχε εκμυστηρευθεί σε φίλους.

Ο αδερφός του, Leon Hendrix, μιλώντας στην Independent, περιγράφει τις πρώτες στιγμές που του ανακοινώθηκε ο θάνατος του αδερφού του και αναφέρει: «Πρώτα το άκουσα στο ραδιόφωνο.

Όλοι στη φυλακή γνώριζαν ποιος ήμουν και έμειναν σιωπηλοί. Φώναξαν το όνομά μου από τα μεγάφωνα για να πάω στον εφημέριο, οπότε ήξερα ότι είναι αλήθεια.

Ο μπαμπάς μου με πήρε τηλέφωνο. Έκλαιγε ακατάπαυστα. Και αυτό ήταν» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης δηλώνει «Όσο πιο διάσημος γινόταν, τόσο δυστυχούσε».

To Men Exclusive σού παρουσιάζει 8 ατάκες του μοναδικού Jimi Hendrix που θα σου μείνουν για πάντα:

Όλα τα πράγματα που ήταν σπουδαία για μένα, προτού γνωρίσω την επιτυχία, παραμένουν σπουδαία και σήμερα. Τα ωραία πράγματα είναι ακόμη τα ίδια, η ανατολή του ήλιου και η δροσιά του γρασιδιού. Τα υλικά αγαθά που απέκτησα δεν άλλαξαν τον τρόπο που αισθάνομαι γι\’ αυτά τα πράγματα.

Όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.

Η μουσική είναι ένας ακίνδυνος τρόπος για να φτιάχνεσαι.

Τα μπλουζ είναι εύκολο να τα παίξεις αλλά δύσκολο να τα νιώσεις.

Αν είμαι ελεύθερος είναι επειδή πάντα φεύγω τρέχοντας.

Με έχουν μιμηθεί τόσο καλά, που έχω ακούσει κάποιους να επαναλαμβάνουν και τα λάθη μου.

Η γνώση μιλάει αλλά η σοφία ακούει.

Μακάρι να είχαν ηλεκτρικές κιθάρες στα βαμβακοχώραφα, τον παλιό καλό καιρό. Πολλά πράγματα θα είχαν φτιάξει.

 

Διάβασε ακόμη

5 rock n’ roll ατάκες του ανεπανάληπτου Chuck Berry που πρέπει να ξέρεις

10 πράγματα που (πιθανότατα) να μην έμαθες ποτέ για τον Bono

Dave Gahan: O άνθρωπος που κορόϊδεψε το θάνατο τέσσερις φορές

Total
12
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive