Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 76 χρόνια, έρχεται στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών.
Ο λόγος για τον James Marshal Hendrix, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 1961, σε ηλικία 19 ετών, ο Hendrix ξεκινά να παίζει μπλουζ στην κιθάρα του και τελικά το 1966 εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και ταξιδεύει για τη Βρετανία και το Λονδίνο. Εκεί δημιούργησε την μπάντα του με την ονομασία “The Jimi Hendrix Experiece”.
Ξεκινώντας από τη Γαλλία, το συγκρότημα γύρισε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας στους ροκάδες της Γηραιάς Ηπείρου επιτυχίες όπως “Hey, Joe”, “Purple Haze” και “The wind cries Mary”. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1968 κι ένα χρόνο μετά ο Χέντριξ ξεκινά να παίζει με τους “Band of Gypsys”.
Μια από τις πλέον περιβόητες εμφανίσεις του Χέντριξ έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1969 στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις ΗΠΑ. Ο Τζίμι Χέντριξ θεωρείται πρωτοπόρος κιθαρίστας και καινοτόμος της ροκ μουσικής: Χρησιμοποίησε στο μέγιστο βαθμό τους ηλεκτρονικούς ενισχυτές και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες μείξης της μουσικής.
“Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28” φέρεται να είχε πει σε φίλους του ο Hendrix. Επαναλάμβανε μάλιστα συνέχεια ότι επρόκειτο να πεθάνει πριν κλείσει τα 30….
Όταν ο Jimi Hendrix συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τορόντο για κατοχή ηρωίνης, το 1969, η υπεράσπισή του στο δικαστήριο υποστήριξε ότι είχε δεχτεί το ναρκωτικό ως δώρο από έναν fan του, χωρίς να ξέρει τι περιέχει. Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο εξαιτίας της αναπάντεχης ομολογίας του ότι είχε πάρει LSD, μαριχουάνα και κοκαΐνη. Προφανώς το δικαστήριο τον πίστεψε όταν τους είπε ότι είχε ξεπεράσει τα ναρκωτικά πια, όπως κάθε ροκ σταρ άλλωστε ισχυριζόταν. Ο Jimi δεν ξεπέρασε ποτέ τα ναρκωτικά.
Όταν το 1966 ο Chas Chandler (πρώην μέλος των Animals) έφερε τον κιθαρίστα από το Σιάτλ στο Λονδίνο, η καριέρα του Hendrix εκτοξεύτηκε. Η δεξιοτεχνία του ήταν αποστομωτική και επιπλέον είχε και το επιπλέον πλεονέκτημα της μαύρης πληθωρικότητάς του, την οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Το ταπεραμέντο του, όμως, ήταν τρομακτικό και οι περισσότερες από τις προσωπικές σχέσεις του ήταν ασταθείς. Οι εσωτερικές διαμάχες στην μπάντα του, τους Experience, οδήγησαν στην διάλυσή της, όταν ο Hendrix τσακώθηκε οριστικά με τον μπασίστα του Noel Redding και το 1969, ο Hendrix τα ‘σπασε με τον manager του Chas Chandler. Η απίστευτα γρήγορη άνοδός του στη δόξα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κυκλοφορίες των bootlegs – μη επίσημων albums καθώς η ζήτηση του κοινού φαινόταν ακόρεστη. Έτσι ο Hendrix μπήκε σε μία δίνη νομικών και οικονομικών μαχών. Ο Hendrix προσπάθησε να διαχειριστεί τις υποθέσεις του αλλά το εκρηκτικό ταπεραμέντο του δεν το επέτρεψε.
Σχημάτισε την εξ ολοκλήρου μαύρη μπάντα Band Of Gypsies κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο του Τορόντο, η αστυνομία δεν τον άφησε ήσυχο. Τα προβλήματά του με το δισκογραφικό συμβόλαιό του και η αυξανόμενη τάση του να αναμειχθεί με τον αγώνα της μαύρης υπερηφάνειας δεν ήταν καλοί σύμβουλοι στις καλλιτεχνικές επιλογές του. Παρότι ο Eric Burdon των Animals δήλωσε ότι ο θάνατος του Hendrix ίσως ήταν απλά ένα ατύχημα -και ίσως να είχε δίκιο- ο τρόπος που πέθανε έμοιαζε περισσότερο με απόδραση. Τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 1970 πήρε μια χούφτα υπνωτικά Vesparax μετά από ένα βράδυ στο οποίο ήπιε λευκό κρασί και κάπνισε λίγο “μαύρο”. Αποκοιμήθηκε και πνίγηκε στον εμετό του.
Οι συνθήκες θανάτου του, αρχικά αδιευκρίνιστες. Η τότε σύντροφος του Monika Dannemann– η οποία και τον βρήκε νεκρό στο δωμάτιο ξενοδοχείου, οπού διέμεναν, στο Λονδίνο- ισχυρίστηκε ότι μέχρι και την στιγμή που έφτασαν στο νοσοκομείο ήταν ακόμα ζωντανός.
Λίγο αργότερα η διοίκηση του νοσοκομείου θα την διαψεύσει. Ο χειρούργος Dr. Bannister, αναφέρει ως αιτία θανάτου «ασφυξία που προκλήθηκε από αναρρόφηση εμετού […]
Δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά. Ανεπαρκή στοιχεία από τις συνθήκες. Ανοιχτή ετυμηγορία».
Καθώς ο Μίτος της Αριάδνης άρχισε να ξετυλίγεται γύρω από το θάνατο του, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν ετυμηγορία, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, άλλοι έκαναν λόγο για υπερβολική δόση και τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θέλουν να δολοφονείται από τον μάνατζερ του, Mike Jeffrey.
Αυτοκτονία ή δολοφονία;
Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται στη δεύτερη εκδοχή.
Ο Mike Jeffrey δεν ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος. Εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, συνεργασία με την μυστική βρετανική υπηρεσία ΜΙ5 και η χρεοκοπία των Animals είναι μόνο λίγα από τα «κατορθώματα» του Άγγλου μάνατζερ.
Ο ίδιος ο Hendrix, επιζητούσε την διακοπή της συνεργασία τους, καθώς θεωρούσε ότι είχε πέσει θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης . Μάλιστα πίστευε πως ο Jeffrey βρισκόταν πίσω από την απαγωγή του- ένα χρόνο νωρίτερα- προκειμένου να σφετεριστεί και άλλα χρήματα.
Το 2009, κυκλοφορεί η βιογραφία του Hendrix, δια χειρός James Wright. Στο βιβλίο αναφέρεται, ότι το 1971, ο Mike Jeffrey παραδέχτηκε στον συγγραφέα, ότι πράγματι δολοφόνησε τον Hendrix, «Αν τον έχανα, θα έχανα τα πάντα».
Το σκηνικό της δολοφονίας περιγράφεται ως εξής: ο Jeffrey κατόπιν παρουσίας φίλων, πήγε στο δωμάτιο του Hendrix, του γέμισε το στόμα με χάπια και στη συνέχεια άδειασε μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρασιού στο στόμα του. Η αναρρόφηση προήλθε από τον ίδιο του τον εμετό.
Η θέση αυτή φαίνεται να ευσταθεί, δεδομένου ότι οι αιματολογικές εξετάσεις του Hendrix, μαρτυρούν χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ αλλά μεγάλη συγκέντρωση κόκκινου κρασιού στο στομάχι και στους πνεύμονες.
O Jeffrey, φαίνεται να σκοτώθηκε 3 χρόνια αργότερα σε αεροπορικό δυστύχημα, ωστόσο, φήμες τον θέλουν να σκηνοθέτησε τον θάνατο του. Ο στενός κύκλος του Hendrix, αναφέρει πως ο ίδιος διαισθανόταν την απειλή. «Είμαι περικυκλωμένος από λύκους», «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28», «Η Νέα Υόρκη με σκοτώνει αυτή τη στιγμή», ήταν μερικά από τα λόγια που είχε εκμυστηρευθεί σε φίλους.
Ο αδερφός του, Leon Hendrix, μιλώντας στην Independent, περιγράφει τις πρώτες στιγμές που του ανακοινώθηκε ο θάνατος του αδερφού του και αναφέρει: «Πρώτα το άκουσα στο ραδιόφωνο. Όλοι στη φυλακή γνώριζαν ποιος ήμουν και έμειναν σιωπηλοί. Φώναξαν το όνομά μου από τα μεγάφωνα για να πάω στον εφημέριο, οπότε ήξερα ότι είναι αλήθεια. Ο μπαμπάς μου με πήρε τηλέφωνο. Έκλαιγε ακατάπαυστα. Και αυτό ήταν» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης δηλώνει «Όσο πιο διάσημος γινόταν, τόσο δυστυχούσε».
To Men Exclusive σού παρουσιάζει 8 ατάκες του μοναδικού Jimi Hendrix που θα σου μείνουν για πάντα:
Όλα τα πράγματα που ήταν σπουδαία για μένα, προτού γνωρίσω την επιτυχία, παραμένουν σπουδαία και σήμερα. Τα ωραία πράγματα είναι ακόμη τα ίδια, η ανατολή του ήλιου και η δροσιά του γρασιδιού. Τα υλικά αγαθά που απέκτησα δεν άλλαξαν τον τρόπο που αισθάνομαι γι’ αυτά τα πράγματα.
Όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.
Η μουσική είναι ένας ακίνδυνος τρόπος για να φτιάχνεσαι.
Τα μπλουζ είναι εύκολο να τα παίξεις αλλά δύσκολο να τα νιώσεις.
Αν είμαι ελεύθερος είναι επειδή πάντα φεύγω τρέχοντας.
Με έχουν μιμηθεί τόσο καλά, που έχω ακούσει κάποιους να επαναλαμβάνουν και τα λάθη μου.
Η γνώση μιλάει αλλά η σοφία ακούει.
Bonus ατάκα
“Ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμ0” (Όταν παραληρούσε για τον δικό μας Μανώλη Χιώτη).