Σημαντικό πρόσωπο για την εποχή του, ξεχώρισε για τον γραπτό του λόγο και τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Ο Ουμπέρτο ‘Εκο δίνοντας τον δικό του αγώνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο μέσα από τα μοναδικά του έργα, τόσο για την κοινωνία της Ιταλίας όσο και για την ανθρωπότητα.
Γεννήθηκε, σαν σήμερα, το 1932 στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε. Συγγραφέας πολλών μελετών και δοκιμίων πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί και έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες. Το πρώτο του βιβλίο ήταν “Το όνομα του Ρόδου” που εκδόθηκε το 1965 και τιμήθηκε με το βραβείο Strega το 1981.
Οι εκδότες του υπολόγιζαν τις πωλήσεις γύρω στα 30.000 αντίτυπα. Και, φυσικά, δεν φαντάζονταν ποτέ τα 9.000.000 αντίτυπα που πούλησε τελικά το βιβλίο, σε διεθνές επίπεδο, το οποίο έκανε τον συγγραφέα γνωστό στον εξωακαδημαϊκό κόσμο.
Ο Ουμπέρτο ‘Εκο πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2016, από καρκίνο, σε ηλικία 84 ετών.
Το Men Exclusive σού παρουσιάζει 16 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον μοναδικό Ιταλό σημειολόγο, δοκιμιογράφο, φιλόσοφο, κριτικό λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφο:
1. «Κάθε φορά που ένας ποιητής, ένας ιεροκήρυκας, ένας αρχηγός, ένας μάγος ξεστομίζει ασυναρτησίες, η ανθρωπότητα ξοδεύει αιώνες αποκρυπτογραφώντας το μήνυμα».
2. «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση».
3. «Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη».
4. «Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου».
5. «Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις».
6. «Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς».
7. «Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, πολλές φορές, την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει».
8. «Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα».
9. «Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα».
10. «Οι κρίσεις πουλάνε καλά».
11. «Κωμικό είναι η κατανόηση του αντιφατικού. Χιούμορ είναι η υποψία γι’ αυτό».
12. «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».
13. «Η υπερβολική συσσώρευση στοιχείων κιτς αποτελεί μια αξιοσημείωτη υφολογική πρόταση».
14. «Το ρόδο είναι τόσο πλούσιο σε νοήματα, που δεν του έχει μείνει πια σχεδόν κανένα νόημα».
15. «Η μετάφραση είναι η τέχνη της αποτυχίας».
16. «Έχω φτάσει να πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα αίνιγμα, ένα άκακο αίνιγμα που γίνεται τρομερό λόγω της δικής μας μανιώδους προσπάθειας να το ερμηνεύσουμε σαν να είχε δήθεν κάποια βαθύτερη αλήθεια».