Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας λαϊκός ήρωας. ‘Ενας άντρας που μετέφερε το όνομα της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ο Τζιμ Λόντος τα έβαζε με άγρια θηρία, ανθρωπόμορφα τέρατα, πολεμιστές τρομερούς, ακόμα και σαμουράι, ή έτσι ήθελε τουλάχιστον η λαϊκή μας παράδοση που λάτρεψε σαν θεό τον παγκόσμιο πρωταθλητή ελευθέρας πάλης και τον έστειλε σε ύψη που σπάνια έχουμε ξαναδεί στον τόπο μας.

Ο Τζίμ Λόντος, γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι του Άργους στις 2 Γενάρη του 1897. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χριστόφορος Θεοφίλου, και ήταν το τελευταίο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του. Σε ηλικία 13 ετών μεταναστεύει στην Αμερική.

Εργάζεται για χρόνια σε δουλειές του ποδαριού. Το αθλητικό και ρωμαλέο παρουσιαστικό του τον φέρνει στην ελεύθερη πάλη που εκείνη την εποχή ασκείται σε τσίρκα. Γρήγορα ξεχωρίζει, και η μία νίκη διαδέχεται την άλλη. Ταυτόχρονα η πάλη φεύγει από τα τσίρκα και μετακομίζει, σαν ανεξάρτητο άθλημα, στα ριγκ. Το άθλημα γίνεται πολύ δημοφιλές, ενώ η φήμη του απλώνεται συνεχώς.

londos

Μοναδικό εμπόδιο το επίθετό του, Theofilou, που είναι δύσκολο να προφερθεί στα αγγλικά. Έτσι ο μάνατζέρ του αποφασίζει να το αλλάξει και το κάνει Jim London από τον Jack London τον οποίο θαύμαζε, όχι ως συγγραφέα βέβαια, αλλά ως σπουδαίο αθλητικό ραδιοσχολιαστή που μετέδιδε αγώνες πάλης!

Πράγματι ο Jack London, έκανε για αρκετά χρόνια διάφορες δουλειές του ποδαριού πριν αφοσιωθεί στο γράψιμο. Υπήρξε μικροαπατεώνας, χρυσοθήρας και άλλα, μεταξύ των οποίων και αθλητικογράφος!

tttzimmlontoosss12

Ο παλαιστής προχώρησε σε μικρή διόρθωση του ονόματός του από London σε Londos για να θυμίζει την ελληνική του καταγωγή. Με αυτό το όνομα είναι που ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της πάλης στην κατηγορία των βαρέων βαρών. Γρήγορα κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία αυτή, και τον κράτησε για σχεδόν είκοσι χρόνια.

tttzimmlontoosss000

Στην Ελλάδα έγινε πραγματικός θρύλος. Λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία, κατά τις δεκαετίες του ’20 και ’30, όταν γεννιόταν αγόρι που φαινόταν ότι θα γίνει εύρωστο και ωραίο το βαφτίζαν Τζιμλόντο!

Έρχεται δύο φορές στην Αθήνα και δίνει δύο νικηφόρους αγώνες στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου γίνεται το αδιαχώρητο μέσα και έξω από το στάδιο. Γίνεται δεκτός από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Μάρκος Βαμβακάρης γράφει τους στίχους και τη μουσική ενός ζεϊμπέκικου προς τιμήν του.

Πολύτιμο αρχειακό υλικό από τον ιστορικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο μεταξύ του Τζιμ Λόντου και του Γεωργιανού παλαιστή Kola (Nicholas) Kwariani, τον οποίο παρακολούθησαν 100.000 Αθηναίοι (υπολογίζεται ότι άλλοι 50.000 έμειναν εκείνη την ημέρα χωρίς εισιτήριο).

tttzimmlontoosss4

Το 1935 κυκλοφορούν μόνο δύο αθλητικές εφημερίδες, ο «Αθλητισμός» και ο «Αθλητικός Τύπος». Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή η πρώτη και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο η δεύτερη. Τα αθλητικά γεγονότα δεν ήtαν πολλά εκείνη την εποχή και η κυκλοφορία των εφημερίδων αυτών σχετικά χαμηλή. Ο εκδότης της πρώτης λοιπόν, για να αυξήσει τις πωλήσεις του, εφευρίσκει και δημοσιεύει φανταστικούς αγώνες του Τζιμ Λόντος με ανύπαρκτους παλαιστές όπου βέβαια ο ‘Ελληνας είναι πάντα ο νικητής! Αποτέλεσμα; Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων.

Ο ανταγωνιστής εκδότης απαντά με τη σειρά του δημοσιεύοντας ανύπαρκτους αγώνες του ‘Ελληνα πρωταθλητή με τους εκλεκτότερους Ιάπωνες σαμουράι (!), που, υποτίθεται ότι τους στέλνει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, για να του πάρουν τον τίτλο. Μετά την ήττα τους οι Ιάπωνες σαμουράι αυτοκτονούν κάνοντας χαρακίρι μη αντέχοντας την χαμένη τους τιμή!

tttzimmlontoosss13

Ο Τζιμ Λόντος ήταν γενναιόδωρος. Μετά την απόσυρσή του το 1946, αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και προσέφερα σημαντικά ποσά για τα ελληνόπουλα που έμειναν ορφανά στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πέθανε στις 19 Αυγούστου το 1975 από καρδιακή προσβολή ενώ κοιμόταν.

 

Total
51
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive