Ο Sigmund Freud είπε μια μέρα στη Μαρία Βοναπάρτη: «Η μεγάλη ερώτηση που ποτέ δεν έχει απαντηθεί και την οποία δεν έχω καταφέρει ν’ απαντήσω, παρά τα 30 χρόνια έρευνάς μου πάνω στη γυναικεία ψυχή, είναι: Τι θέλει μια γυναίκα;»
Mε αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ίσως, ίσως, λέω, ο Freud να μην μπόρεσε ποτέ να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, γιατί απλά ήταν η λάθος ερώτηση. Μια ερώτηση ασαφής, αόριστη και δυσδιάκριτη.
Πρώτον, η συγκεκριμένη ερώτηση εξισώνει όλες τις γυναίκες, θεωρώντας πως κάθε γυναίκα θέλει το ίδιο πράγμα. Μεγάλο λάθος. Δεν μπορείς να γενικεύσεις τη γυναικεία φύση και να την υποτάξεις σε συγκεκριμένες νόρμες, σα να είναι ένα αόριστο group. Αν ρωτήσεις δέκα γυναίκες για το τι πραγματικά θέλουν, το πιο πιθανό είναι ότι θα λάβεις δέκα διαφορετικές απαντήσεις.
Πολύ απλά, γιατί όλες οι γυναίκες δεν είναι ίδιες. Κάθε μια είναι διαφορετική και θέλει να νιώθει ξεχωριστή.
Δεύτερον, αν ρωτήσεις μια γυναίκα τι θέλει, το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσει σε στυλ, «Τι εννοείς;». H ερώτηση λοιπόν, επιβάλλεται να γίνει πιο συγκεκριμένη. Θα μπορούσε επομένως να διατυπωθεί κάπως έτσι: «Τι θέλει μια γυναίκα από έναν άντρα;» ή «Τι έχει ανάγκη μια γυναίκα από έναν ερωτικό σύντροφο», είτε «Τι θέλει μια γυναίκα από τη ζωή της;». Τώρα, έχουμε μια ερώτηση η οποία μπορεί να απαντηθεί.
Το clue επομένως είναι: Aν κάνεις τη σωστή ερώτηση, θα λάβεις και τη σωστή απάντηση.
Παρ’ όλα αυτά, μιας και έχουμε να κάνουμε με μια ερώτηση η οποία βασίζεται στην ψυχανάλυση, από τον ίδιο τον θεμελιωτή της ψυχανάλυσης (!), πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το ασυνείδητο. Σύμφωνα με τον Freud, κανένας μας δεν ξέρει τι είναι αυτό που στ΄ αλήθεια θέλει, κυρίως επειδή το μυαλό μας διέπεται από το ασυνείδητο.
Με βάση όσα ο ίδιος διατύπωσε για την παραπάνω θεωρία και πάντα με γνώμονα τη φύση των νευρωτικών ασθενών του (τους οποίους και θεράπευε με μεγάλη επιτυχία), κατά τον Freud το μυαλό μας είναι διαιρεμένο σε συνειδητό και ασυνείδητο.
Δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος όπου γνωρίζουμε τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας (συνειδητό) και ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος, δύσκολο στην πρόσβαση, όπου κρατάμε όλες τις σκοτεινές, μύχιες σκέψεις και επιθυμίες μας (ασυνείδητο).
Συνεπώς, αν ρωτήσεις μια γυναίκα τι είναι αυτό που τελικά θέλει από έναν άντρα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα απαντήσει με βάση το συνειδητό. Ωστόσο, σε ένα βαθύτερο επίπεδο το «ασυνείδητο» της μυαλό, κατά πάσα πιθανότητα θα έδινε μια άλλη απάντηση…
Και σε ένα ακόμη βαθύτερο επίπεδο (gestalt), το ασυνείδητο μιας γυναίκας θα διαφέρει σε σχέση με το ασυνείδητο μιας άλλης γυναίκας. Και η «ασυνείδητη» απάντηση από κάθε γυναίκα που θα ερωτηθεί θα είναι διαφορετική. Πολύ απλά, διότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αόριστο και γενικευμένο συμπέρασμα, το οποίο θα ήταν επιφανειακό και εντελώς ουτοπικό.
Στο τέλος του περασμένου αιώνα, ο Sigmund Freud δημοσίευσε το βιβλίο του, «Ερμηνεία των Ονείρων», υποστηρίζοντας ότι τα όνειρά μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις επιθυμίες που ψάχνουμε να εκπληρώσουμε στην «ξύπνια» ζωή μας.
Πώς λοιπόν μπορούμε να βρούμε την «ασυνείδητη» απάντηση στην ερώτηση: «Tι θέλει μια γυναίκα από έναν άντρα;». Αν το πάμε by the book, το επόμενο στάδιο είναι να ερμηνεύσουμε τα όνειρα μιας γυναίκας.
Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον χαοτικό και επειδή μεταξύ άλλων, μια γυναίκα μπορεί να μην αποκαλύψει ποτέ σε έναν άντρα (ούτε καν στον ίδιο τον άντρα της) τα απόκρυφα σημεία των ονείρων της και των πιο σκοτεινών επιθυμιών της, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αθώες και σε άλλες περιπτώσεις όχι, το ερώτημα προς το παρόν και κατά περιπτώσεις μένει αναπάντητο.
Μπορεί μεν να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα «τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες», ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο δε, να απαντηθεί το εξής: «τι είναι αυτό που δεν θέλουν οι γυναίκες». Δεν θέλουν έναν άντρα να τους λέει τι είναι αυτό που θέλουν.
«Oι γυναίκες φτιάχτηκαν για να τις αγαπάμε, όχι για να τις καταλαβαίνουμε.»
Oscar Wilde