Aνά τους αιώνες έχουν υπάρξει πολλές συμβουλές για έναν καλό και ευτυχισμένο γάμο. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις.
Φυσικά, ο Φρίντριχ Νίτσε (για τον οποίο αναφερόμαστε) ήταν ένας αμετανόητος εργένης και πρόσφερε στην ανθρωπότητα ορισμένες απός τις καλύτερες φιλοσοφικές και ψυχολογικές αναζητήσεις.
Ο ίδιος δεν έζησε ποτέ μόνος του, αν και είχε κάνει πρόταση γάμου στην ίδια γυναίκα πάμπολλες φορές, εισπράτοντας ουκ ολίγα μεγαλοπρεπέστατα «όχι». Αυτές του οι χωρίς ανταπόκριση εμπειριές τού έδωσαν το έναυσμα να ξανασκεφτεί ορισμένα πράγματα για τις γυναίκες, τις σχέσεις και το γάμο.
Ανάμεσα στα γραπτά του, μπορείς να ανακαλύψεις εκπληκτικά ψήγματα σοφίας. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «μετρητές» στη ζωή σου για το αν η γυναίκα που σε ενδιαφέρει ή βγαίνεις ραντεβού μπορεί να σε οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο της ζωής σου.
Η άποψη του Νίτσε για τον γάμο είναι το ότι αν δύο άνθρωποι τα πάνε καλά, τα ρομαντικά συναισθήματα και η σεξουαλική έλξη από μόνα τους δεν αρκούν. Η σχέση, σύμφωνα με τον φιλόσοφο, θα πρέπει να «χτιστεί» πάνω σε ισχυρά θεμέλια φιλίας.
Και όπως είχε πει: «Δεν είναι η έλλειψη αγάπης, αλλά η έλλειψη φιλίας που κάνει δυστυχισμένους τους γάμους».
Ο Νίτσε εκτιμώντας το κατά πόσο η γυναίκα που σε ενδιαφέρει διαθέτει αυτό το «θεμέλιο» φιλίας, που θα σε οδηγήσει σε μια ευτυχισμένη σχέση ή γάμο, σε καλεί να απαντήσεις στις παρακάτω τρεις ερωτήσεις:
«Είναι ο άνθρωπος που σε ενδιαφέρει γενικά ένας καλός φίλος;»
Για να είναι κάποια μία καλή σύντροφος θα πρέπει πρώτα να είναι μία καλή φίλη. Ο ίδιος είχε πει: «Ο καλύτερος φίλος θα αποκτήσει και την καλύτερη σύντροφο, γιατί ένας καλός γάμος βασίζεται πάνω στο… ταλέντο της φιλίας».
Εάν η γυναίκα που βγαίνεις έχει στη ζωή της μακροχρόνιες φιλίες, είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι μπορεί να είναι μία καλή σύντροφος ή σύζυγος. Αντίθετα αν έχει αποκοπεί απ’ όλους, καλύτερα να προσέξεις και να αναθεωρήσεις ορισμένα πράγματα.
«Πιστεύεις ότι θα απολαμβάνεις την συζήτηση μαζί της ακόμη και όταν περάσουν πολλά χρόνια;»
Στην αρχή όλα είναι ονειρικά, αλλά θα πρέπει να σκεφτείς και λίγο παραπέρα. Τα ρομάντζα και ο πόθος κάποτε μειώνονται (ειδικά όταν είσαι πολλά χρόνια με έναν άνθρωπο). Ο γάμος είναι ουσιαστικά μια μακρά συνομιλία, οπότε όταν βγαίνεις με κάποιον, αξιολόγησε την ποιότητα της τρέχουσας επικοινωνίας σας.
«Υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός;»
Όπως ο Αριστοτέλης, έτσι και ο Νίτσε πίστευε ότι η ύψιστος τύπος φιλίας βασίζεται όχι μόνο στη χρησιμότητα και την ευχαρίστηση, αλλά σε μια κοινή δέσμευση για τελειότητα. Αγαπάμε τον σύντροφό μας όχι για τα πρακτικά οφέλη και το σεξ, αλλά και για τα «μαθήματα» που μας προσφέρει με τον χαρακτήρα του. Μεταξύ τέτοιων «φίλων» υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός. Ο ένας παρακινεί τον άλλον στο να γίνει καλύτερος και μαζί αντιμετωπίζουν τις αναζητήσεις τους στη ζωή. Η σύντροφος με την οποία αξίζει να περάσεις τα χρόνια σου μαζί της, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νίτσε, είναι εκείνη που σε κάνει να νιώθεις δυνατός, δημιουργικός και θαρραλέος.