Το όνομά του πραγματικός σιδηρόδρομος που θα δυσκόλευε τον καθένα στην προφορά του. Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική δυσκολία που άφησε πίσω του μετά θάνατον, αφού κατόρθωσε με την –κατά πολλούς– ιδιοτροπία/αλαζονεία του να διασπάσει την οικογένειά του, αφού οι κληρονόμοι του ουδέποτε ήταν μονιασμένοι. Ο λόγος για τον Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ Πικάσο, γνωστό τοις πάσι ως Pablo Picasso.
Σύζυγοι, ερωμένες, μούσες και πολλές γυναίκες πέρασαν από τη ζωή και το κρεβάτι του Pablo Picasso. Ο ίδιος είχε αποφανθεί σε ερωμένη του και με λόγια ξεχειλισμένα αυταρέσκεια «Για εμένα υπάρχουν δύο είδη γυναικών, οι βασίλισσες και τα χαλάκια της πόρτας».
Τα λεγόμενα του έρχεται να υποστηρίξει και ο Patrick O’Brian, όπου στη βιογραφία του ζωγράφου μιλάει για τις γυναίκες του ως εξής: «Η αίσθηση του Picasso για τις γυναίκες ταλαντεύονταν ανάμεσα σε μια ακραία ευαισθησία και στο μίσος με μέσο σημείο την αντιπάθεια, αν όχι την περιφρόνηση».
Ο πίνακας του Picasso που απεικονίζει τη Ζακλίν Ροκ
Ο Picasso, άλλαζε συνέχεια συντρόφους και ερωμένες, τις απατούσε σχεδόν όλες και χώριζε μαζί τους, με επεισοδιακό τρόπο. Ο ίδιος μάλιστα είχε αναφέρει:«Κάθε φορά που αλλάζω γυναίκα πρέπει να καταστρέψω την προηγούμενη»….
Ο γεννημένος το 1881 ζωγράφος παντρεύτηκε δύο φορές, σε ηλικία 37 ετών, το 1918, τη ρωσίδα χορεύτρια των μπαλέτων του διάσημου Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, Όλγα Κοκλόβα, αλλά και στην ηλικία των 80, το 1961, την κατά 46 χρόνια νεότερή του, Ζακλίν Ροκ.
Η Όλγα Κοκλόβα. Κάτω: Ο Pablo Picasso μαζί με την Ζακλίν Ροκ.
Από τις 7 γνωστότερες και, μπορεί, σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή του, οι 2 αυτοκτόνησαν (η Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, αφού την εγκατέλειψε και η τελευταία σύζυγός του Ζακλίν Ροκ, επειδή δεν άντεξε το θάνατό του) και άλλες 2 τρελάθηκαν. Η σύντροφός του Φρανσουάζ Ζιλό ήταν η μόνη γυναίκα που εγκατέλειψε τον Πικάσο, (παίρνοντας μαζί της και τα παιδιά τους).
Στη συνέχεια, έγραψε βιβλίο με τίτλο«Η Ζωή με τον Πικάσο» όπου τον χαρακτήρισε«σαδιστή Κυανοπώγωνα».Η ερωμένη του, την περίοδο που ζωγράφιζε τη Γκερνίκα, Dora Maar του είχε πει: «Μπορεί ως καλλιτέχνης να είσαι εκπληκτικός, αλλά ηθικά είσαι άχρηστος».
Οι μούσες του Pablo Picasso (από πάνω αριστερά): Φερνάντε Ολιβιέ, ‘Ολγα Κοκλόβα, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, Ντόρα Μάαρ, Φρανσουάζ Ζιλό, Ζακλίν Ροκ.
Η τελευταία υπήρξε η μόνη από τις γυναίκες που τον εγκατέλειψαν τον διαβόητα κακότροπο καλλιτέχνη και στη συνέχεια εξέθεσε τα… άπλυτα της δεκαετούς συμβίωσής τους στο ευρύ κοινό.
Δημοσίευσε το βιβλίο «Η ζωή με τον Picasso» το 1964, όταν ο ζωγράφος αρχικά δοκίμασε να απαγορεύσει την έκδοση ενώ στη συνέχεια αποκήρυξε τη Ζιλό και τα παιδιά της.
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν
Μάλιστα, τα τελευταία λόγια που είπε στον γιο του Κλοντ ήταν: «Εύχομαι να ήσουν νεκρός». Μία δεκαετία μετά τον θάνατό του, ο Κλοντ και η Παλόμα κέρδισαν στα γαλλικά δικαστήρια το δικαίωμα να φέρουν το επώνυμο «Picasso».
Δες ΕΔΩ τι θα έκανε σήμερα ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην Ελλάδα της κρίσης
Οι πιο “βρώμικοι” πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου. Δες τους ΕΔΩ