Μπέρμπον και ουίσκι: Ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές τους;

Πιθανότητα να έχεις ακούσει να το λένε διάφοροι γνώστες των ποτών: όλα τα μπέρμπον είναι ουίσκι αλλά δεν είναι ουίσκι όλα τα μπέρμπον.

Ποια είναι η ακριβής διαφορά ανάμεσα στο μπέρμπον και το ουίσκι;

Αν είσαι λάτρης του ουίσκι (και ειδικά του μπέρμπον) θα πρέπει να γνωρίζεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για alec baldwin whiskey gif

Eξ’ ορισμού, το ουίσκι είναι ένα σκωτσέζικο ποτό που αποστάζεται από μια σειρά σιτηρών (το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και το καλαμπόκι είναι τα χαρακτηριστικότερα εξ’ αυτών) και στην συνέχεια ωριμάζει μέσα σε ξύλινα βαρέλια.

Αν και προέρχεται από τη Σκωτία, η ιρλανδική και η αμερικάνικη εκδοχή του φημίζονται εξίσου για την ποιότητά τους. Η πιο δημοφιλής κατηγορία των αμερικάνικων ουίσκι είναι το μπέρμπον.

Όταν ο Γκρεγκ Ντέιβις, επικεφαλής της Maker’s Mark, μιας από τις μεγαλύτερες μάρκες από μπέρμπον, ρωτήθηκε για τον ακριβή ορισμό του μπέρμπον απάντησε: «Το μπέρμπον πρέπει να παρασκευάζεται στην Αμερική και το 51% του να προέρχεται από καλαμπόκι, κάτι που δεν ισχύει με τα υπόλοιπα ουίσκι. Επίσης, πρέπει να έχει αποσταχθεί στους 160 βαθμούς την στιγμή που όλα τα υπόλοιπα ουίσκι αποστάζονται στους 190. Αυτοί είναι οι νόμοι του μπέρμπον».

Αποτέλεσμα εικόνας για man drinking bourbon gif

Οι κανονισμοί για την παρασκευή του μπέρμπον είναι αυστηροί. «Το μπέρμπον πρέπει να εμφιαλώνεται και να αποθηκεύεται σε αποθήκες υπό την κρατική εποπτεία των ΗΠΑ για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Αυτή η διαδικασία έχει κάνει το μπέρμπον σήμα-κατατεθέν του αμερικάνικου ουίσκι», λέει ο Ντέιβις.

Αν και σήμερα, το μπέρμπον είναι ο ορισμός της ποιότητας και το όνομά του συμβαδίζει με αυτή, η ιστορία του δεν ξεκίνησε έτσι. Μέχρι τα μέσα του 1900 το μπέρμπον θεωρούταν ένα κακό ποτό.

Φτηνό μεν αλλά πικρό και κακό δε.

Αποτέλεσμα εικόνας για man drinking bourbon gif

Ο επικεφαλής της Maker’s Mark τονίζει: «Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς την ιστορία πίσω από το πως αλλάζουν τα πράγματα για το μπέρμπον. Ο Μπιλ Σάμουελς, ιδρυτής της Maker’s Mark, ήταν αυτός που με την συνταγή του άλλαξε την παράδοση του μπέρμπον για πάντα. Το επιχειρηματικό μυαλό όμως ήταν η γυναίκα του, Μαρτζ, που εδραίωσε την υπογραφή με την σφραγίδα και το κόκκινο κερί και περίπου όλη την μορφή της Maker’s Mark. Στην πραγματικότητα, αυτή άλλαξε την ιστορία του μπέρμπον».

 

Διάβασε ακόμη

Τα top ουίσκι που πρέπει να δοκιμάσεις στη ζωή σου

Τα καλύτερα ουίσκι κοκτέιλ του χειμώνα

Aυτό είναι το πιο ακριβό ουίσκι του κόσμου

Total
32
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*