‘Εναν τύπο ποδηλάτου χρειάζεσαι κι αυτός ακούει στο όνομα… gravel

Το gravel πρόκειται για ένα τύπο ποδηλάτου, το οποίο έχει λάβει την ονομασία του από τη λέξη χαλίκι. Ο προάγγελος του είναι το ποδήλατο cyclocross.

Στην περίπτωση του gravel όμως δε δίνεται τόσο έμφαση στην αγωνιστική δραστηριότητα, όσο στην εμφάνιση και το design του ποδηλάτου.

H κύρια διαφορά τους έγκειται στα φρένα. Το gravel διαθέτει υδραυλικά δισκόφρενα, όπως ένα ποδήλατο πόλης. Επίσης, διαθέτει χαρακτηριστικά ενός αγωνιστικού ποδηλάτου, όπως το τιμόνι και η αντοχή του σε χωματένιους δρόμους χωρίς να είναι mountain bike.

Μάλιστα, ο πιο δημοφιλής τύπος είναι αυτός που κατασκευάζεται από ατσάλινο σκελετό, όπως και τα δικά μας ποδήλατα, τα οποία κατασκευάζουμε από ανοξείδωτο ατσάλι και όχι μόνο.

Αυτά που χαρακτηρίζουν τον σκελετό του είναι το μεγαλύτερο ίχνος (trail), το μεγαλύτερο μεταξόνιο (wheelbase) και το μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος (ride height).

Το ίχνος αναφέρεται στην κάθετο από τον άξονα του μπροστινού τροχού με την ευθεία που έρχεται από το κούτελο του σκελετού. H καλύτερη επιλογή για το ίχνος ενός Gravel ποδηλάτου είναι από 50 έως 70mm.

Το μεταξόνιο είναι η απόσταση από τον μπροστινό στον πισινό τροχό. Στην ουσία βοηθάει στο να είναι πιο σταθερό το ποδήλατο σε μεγάλες αποστάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνεται η επιλογή ενός μεγαλύτερου μεταξονίου.

Το μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος, έχει να κάνει με το bottom bracket height, δηλαδή με το ύψος της μεσαίας τριβής από το έδαφος. Όσο ψηλότερα είναι η μεσαία τριβή τόσο ασφαλέστερη είναι η οδήγηση σε κλειστές στροφές και εμπόδια στο έδαφος.

Total
3
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*