Αν και οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα αρνητικά του καφέ (αϋπνία, τρέμουλο, νεύρα), τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό είναι πολλά, όπως η πρόληψη κατά της άνοιας, η ενίσχυση του μεταβολισμού και η ενέργεια που δίνει πίνοντάς τον. Οι περισσότεροι από εμάς όμως κάνουμε κάποια λάθη, τα οποία καταστρέφουν τα θετικά συστατικά του καφέ στον οργανισμό μας.
Πίνεις καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσεις
Πίνοντας καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσεις δε γεμίζεις τις μπαταρίες σου, όπως μέχρι τώρα γνώριζες. Ο λόγος είναι ότι τις 2 πρώτες ώρες αφού ξυπνήσουμε, τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) βρίσκονται στην κορυφή, κάτι που από μόνο του μας δίνει ενέργεια. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καταλληλότερη ώρα για να πίνουμε καφέ είναι 2 με 3 ώρες αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης πέφτουν κατακόρυφα. Αν πχ ξυπνάς στις 7 το πρωί, η ιδανική ώρα να πιεις καφέ είναι στις 9μιση με 10. Ο μύθος που θέλει τους ανθρώπους να συνέρχονται από τον ύπνο μόνο αφού πιουν καφέ, καταρρίπτεται.
Νομίζεις ότι ο καβουρδισμένος καφές είναι περισσότερο αντιοξειδωτικός
Για κάποιο λόγο πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ είναι περισσότερο αντιοξειδωτικοί και τον προτιμούν γι’ αυτό και μόνο το λόγο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πίνουμε τον καφέ που μας αρέσει περισσότερο στη γεύση και όχι αυτόν που πιστεύουμε ότι περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι ο καβουρδισμένος καφές είναι πιο υγιεινός από τον κανονικό. Και τα δύο είδη καφέ κάνουν καλό στην υγεία, σταθεροποιώντας την πίεση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρκινοπάθειας και ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση.
Πιστεύεις ότι οι ανοιχτόχρωμοι κόκκοι καφέ έχουν λιγότερη καφεΐνη
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καφέ και η αλήθεια είναι ότι οι ανοιχτόχρωμοι κόκκοι καφέ περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τους καβουρδισμένους. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία του καβουρδίσματος των κόκκων αφαιρεί από αυτούς μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, οπότε όσο πιο σκούρος είναι ο καφές, τόσο λιγότερη καφεΐνη περιέχει. Αν η καφεΐνη σε ενοχλεί ή αν θέλεις μια αλλαγή στον καφέ σου, μπορείς να δοκιμάσεις το γαλλικό.
Πίνεις (πάρα) πολύ καφέ
Σύμφωνα με έρευνες, η ημερήσια ποσότητα καφεΐνης που λειτουργεί ωφέλιμα στον οργανισμό δεν ξεπερνάει τα 400mg, που αντιστοιχεί σε 2 μεγάλες κούπες του καφέ ή σε 4 φλυτζάνια. Αν ξεπεράσεις τη μέτρια κατανάλωση καφέ, μπορεί να αποκτήσεις προβλήματα με την αρτηριακή πίεση, με το άγχος ή με το γαστρεντερικό σύστημα. Όσοι πάσχουν από σχετικές παθήσεις πρέπει να καταναλώνουν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα καφεΐνης.
Βάζεις υπερβολική ζάχαρη
Ένα από τα θετικά στοιχεία του καφέ είναι ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους προσθέτουν πάνω από 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Γι’ αυτό μην μετατρέπεις τον καφέ σου σε επιδόρπιο. Αν θέλεις κάτι γλυκό, καλύτερα να πιεις μια σοκολάτα.
Αφήνεις τον καφέ σου να κρυώσει
Το χειμώνα πολλές φορές την πατάμε, καθώς αφήνουμε το ζεστό καφέ μας να κρυώσει και τελικά τον ξεχνάμε. Όσο ο ζεστός καφές κρυώνει, τόσο αυξάνεται η τοξικότητά του και αυξάνει τις πιθανότητες καούρας και δυσπεψίας, αλλά και διάβρωσης του οδοντικού σμάλτου. Η επαφή του καφέ με τον αέρα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των αντιοξειδωτικών ουσιών του, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε τον καφέ μας μέσα σε μισή ώρα από την παρασκευή του.
Δες 5 υγιεινά φαγητά όχι και τόσο αθώα ΕΔΩ
Δες ποιες είναι οι τροφές που θα απογειώσουν τη στύση σου ΕΔΩ
Δες 4 συνήθειες που σου αφαιρούν έξι χρόνια ζωής ΕΔΩ