Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης υπάρχουν εξαιρετικά και πανέμορφα τοπία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Δυστυχώς, η ανθρώπινη παρέμβαση τείνει να καταστρέψει αρκετά από αυτά και παρά τις προσπάθειες που γίνονται κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος, του κυνηγιού και της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, ίσως η γενιά μας να είναι από τις τελευταίες που μπορούν να απολαύσουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία του πλανήτη…
Εθνικό Πάρκο Glacier (Μοντάνα, Η.Π.Α.)
Το Glacier National Park της Μοντάνα στεγάζει παρθένα δάση, αλπικά λιβάδια, άγρια βουνά, θεαματικές λίμνες, εκατοντάδες χιλιόμετρα από ίχνη και φυσικά, τους παγετώνες. Δυστυχώς, από τους 150 παγετώνες που υπήρχαν στο πάρκο στα μέσα του 19ου αιώνα, σήμερα υπάρχουν μόλις 25. Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλοι οι παγετώνες θα έχουν εκλείψει μέχρι το 2030.
Βενετία (Ιταλία)
Η “πλωτή πόλη” ίσως να μην επιπλέει για πάντα. Η Βενετία βυθίζεται στα ξύλινα θεμέλιά της εδώ και πολλούς αιώνες και δε φαίνεται να σταματάει. Όσο η πόλη βυθίζεται, ανεβαίνει φυσικά η στάθμη της θάλασσας και ο κίνδυνος μεγάλων πλημμυρών απειλεί όχι μόνο τα υπέροχα κανάλια, αλλά και την ίδια την πόλη. Πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της Βενετίας βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως οι κλιματολόγοι αμφιβάλουν αν αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετά για να την κρατήσουν στη ζωή.
Νεκρά Θάλασσα (Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη)
Εδώ και χιλιάδες χρόνια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Νεκρά Θάλασσα, λόγω της ιστορίας της και των θεραπευτικών της ιδιοτήτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Θάλασσα δεν μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό της. Η ανθρώπινη παρέμβαση σε συνδυασμό με γεωλογικούς παράγοντες προκαλούν κατακόρυφη πτώση της στάθμης της θάλασσας. Ήδη η Νεκρά Θάλασσα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3 της μόνο τα τελευταία 40 χρόνια και αν δε γίνει κάτι άμεσα, ίσως μέχρι το τέλος του αιώνα να εξαφανιστεί.
Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Αυστραλία)
Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου και ο μοναδικός ζωντανός οργανισμός που είναι εμφανής από το διάστημα απειλείται υπό εξαφάνιση. Σύμφωνα με μια έκθεση από το Μάρτιο του 2016, ο ύφαλος αντιμετωπίζει εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ρύπανση, το παράνομο ψάρεμα και μια πληθώρα διάφορων άλλων παραγόντων οδηγεί στην πρόβλεψη ότι μέχρι το 2030 θα έχουν προκληθεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον ύφαλο.
Η Πύλη της Κολάσεως (Τουρκμενιστάν)
Η “Πύλη της Κολάσεως” που βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν, είναι το αποτέλεσμα ενός επιστημονικού λάθους. Το 1971 μια ομάδα Σοβιετικών επιστημόνων έστησε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων με σκοπό να ανακαλύψουν αποθέματα φυσικού αερίου. Η εξέδρα κατέρρευσε μέσα σε έναν ανοιχτό κρατήρα και εξαφανίστηκε και οι ερευνητές έβαλαν φωτιά σε αυτόν, με σκοπό να αποτρέψουν τον κίνδυνο εξάπλωσης των δηλητηριωδών αερίων μεθανίου. Ήλπιζαν ότι θα καεί ολοκληρωτικά μέσα σε λίγες ώρες, όμως εδώ και 45 χρόνια η φωτιά δεν έχει σβήσει. Κανείς δεν ξέρει πότε θα σβήσει αυτή η πύρινη κόλαση.
Τροπικό Δάσος (Μαδαγασκάρη)
Πάνω από το 90% της άγριας ζωής που ζει στη Μαδαγασκάρη, δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στη Γη. Ωστόσο, τα ποικίλα οικοσυστήματα που υπάρχουν στο νησί απειλούνται σοβαρά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πάνω από το 90% των δασών της έχουν καταστραφεί από τη στιγμή που κατοικήθηκε από τον άνθρωπο (εδώ και 2350 χρόνια). Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η γεωργία και το υπερβολικό κυνήγι απειλεί τη ζωή πολλών σπάνιων ειδών που ζουν στη Μαδαγασκάρη, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Μαλδίβες
Φωτογραφίες από την περιοχή των Μαλδίβων αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο. Τα καταγάλανα νερά, οι θάλασσες με την άσπρη άμμο και τα πολυτελή θέρετρα είναι το βασικό στοιχείο από τα οποία αποτελείται ένα ονειρεμένο ταξίδι. Ωστόσο το μέλλον δε μοιάζει τόσο ονειρικό για τις Μαλδίβες, καθώς υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα 100 χρόνια δε θα είναι κατοικήσιμο μέρος και οι πολίτες θα αναγκαστούν να το εκκενώσουν, καθώς η άνοδος της στάθμης του νερού θα τις πνίξουν.
Salar de Uyuni (Βολιβία)
Οι αλυκές της Βολιβίας είναι ένας αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός, καθώς έχουν μια απόκοσμη ομορφιά. Σε αυτό το μέρος που προκαλεί δέος, βρίσκεται το 50% του λιθίου που υπάρχει στον κόσμο και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το λίθιο είναι το βασικό συστατικό από το οποίο φτιάχνονται οι μπαταρίες, οπότε η ζήτησή του είναι τεράστια. Οι ανέγγιχτες αλυκές μπορεί σύντομα να αποτελούν παρελθόν, καθώς η εξόρυξη λιθίου έρχεται όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Νησιά Γκαλαπάγκος (Ισημερινός)
Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ως γνωστόν, το πλέον παρθένο περιβάλλον στον πλανήτη, όμως αυτό πιθανώς να αλλάξει σύντομα για το άλλοτε απομονωμένο αρχιπέλαγος. Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού και η τεράστια τουριστική κίνηση θα επισπεύσουν την αναπόφευκτη ανθρώπινη φθορά και η μαγεία του τοπίου θα χαθεί. Προγράμματα συντήρησης της περιοχής και περιορισμοί για τους ταξιδιώτες προσπαθούν να ελαττώσουν την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, γι’ αυτό αν επισκεφτείς ποτέ τα νησιά Γκαλαπάγκος, σιγουρέψου ότι θα ταξιδέψεις μέσω μιας εταιρίας με οικολογική συνείδηση.
Δες 25 ταξίδια που πρέπει να κάνεις μια φορά στη ζωή σου ΕΔΩ
Δες το θρυλικό χωριό Corleone της Σικελίας ΕΔΩ
Δες τις 10 πιο φιλικές πόλεις του κόσμου ΕΔΩ