Όταν ήμασταν μικροί είχαμε όνειρα, τα οποία συνήθως έμοιαζαν αστεία στους μεγάλους. Τα χρόνια πέρασαν και μπορεί η παιδική μας θέληση για ένα ευφάνταστο επάγγελμα να παρέμεινε ζωντανή, όμως οι κοινωνικές συνθήκες και η οικογένειά μας, σιγά σιγά μας έστρεψε προς μια πιο συμβατική οπτική της (επαγγελματικής) ζωής. Έτσι, καταλήξαμε σε μια σίγουρη δουλειά, με ικανοποιητικό ίσως μισθό, η οποία όμως δε μας γεμίζει. Υπάρχουν κάποιοι «μύθοι» γύρω από τις δουλειές και τις φιλοδοξίες των ανθρώπων, οι οποίοι θα έπρεπε να καταρριφθούν.
Οι «αληθινές δουλειές» είναι ο σίγουρος δρόμος
Σίγουρα οι γονείς σου σε επηρέασαν σε κάποιο βαθμό στην επιλογή σχολής μετά τις Πανελλήνιες. Και αυτή τους η «ανάμειξη» είχε σκοπό να σε στρέψει προς τις πιο σίγουρες λύσεις, δηλαδή τις σχολές οι οποίες θα σου άνοιγαν μεγάλες πόρτες στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι το πτυχίο μπορεί από μόνο του να σου εξασφαλίσει μια καλή δουλειά. Χρειάζονται πολλά παραπάνω μέσα για να μπορέσεις να βρεις μια καλή δουλειά (και ειδικά σήμερα). Οπότε, το να επιλέξεις μια «σίγουρη» δουλειά, όπως υπάλληλος γραφείου δε σου εγγυάται ότι θα αγγίξεις την επιτυχία, ούτε ότι θα έχεις για πάντα ένα σταθερό μισθό.
Το κυνήγι του ονείρου σου είναι ακατόρθωτο
Η συνηθέστερη αντίδραση όταν ένα παιδί ανακοινώνει στους γονείς του ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας, γενικώς να ακολουθήσει μια καλλιτεχνική πορεία, είναι η δυσπιστία. Είναι όντως πολύ δύσκολο να πετύχει κάποιος στα καλλιτεχνικά εδώ στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για κλειστά επαγγέλματα, όπου τα μεγάλα ονόματα βοηθούν και προωθούν τους γνωστούς τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει να προσπαθήσεις, ειδικά αν έχεις σχετικές σπουδές πάνω στο αντικείμενο και αν το αγαπάς τόσο πολύ, ώστε να δεχτείς στις αρχές να δουλεύεις χωρίς μισθό. Για την ακρίβεια, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει μεγάλη θέληση.
Ο φόβος της αποτυχίας
Εκτός από τον περίγυρό σου, και εσύ ο ίδιος μπορεί να έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου και για το αν θα τα κατάφερνες σε κάτι δικό σου, όπως μια δική σου δουλειά. Αν είσαι από εκείνους που τους αρέσει η σιγουριά, τότε δύσκολα θα βγεις από τη ρουτίνα σου και τη συμβατική δουλειά σου, ώστε να επιχειρήσεις να ακολουθήσεις αυτό που θέλει η καρδιά σου να κάνεις. Ο φόβος της αποτυχίας λειτουργεί ανασταλτικά στα σχέδια πολλών ανθρώπων, όμως δεν είναι μονόδρομος. Εκτός από το τι μπορεί να πάει στραβά στα σχέδιά σου, θα έπρεπε να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι παραπάνω μπορείς να δώσεις, για να φτάσεις στην επιτυχία. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις, θα έχεις προσπαθήσει και αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό.
«Και αύριο μέρα είναι»
Είναι το μότο πολλών ανθρώπων, οι οποίοι συνηθίζουν να αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους για αργότερα. Αυτή η νοοτροπία είναι πολύ πιθανό να σε απομακρύνει από τους στόχους σου και κατ΄ επέκταση από την επιτυχία. Πρέπει να κρατάς τα όνειρά σου ζωντανά μέσα σου και να βρίσκεις καθημερινά αφορμές ώστε να ξεκινήσεις να τα υλοποιείς. Αν σκέφτεσαι ότι έχεις ακόμα χρόνο για να κάνεις αυτό που πραγματικά θες, θα έρθει κάποια στιγμή που θα το βάλεις μπροστά, όμως θα είναι αργά. Μην αναβάλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Πίστεψε στον εαυτό σου και στα όνειρά σου και βάλε μπροστά.
Πρώτα η σταθερότητα, μετά το ρίσκο
Σήμερα είναι πολύ σημαντικό να βάζεις πάνω απ’ όλα την επαγγελματική σταθερότητα, καθώς η ανεργία είναι στα ύψη και η οικονομία στα τάρταρα. Δε θα σου προτείναμε ποτέ να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου (εφόσον δεν πλήττει την ψυχική σου ηρεμία και ακεραιότητα), όμως μπορείς παράλληλα να ψάξεις τρόπους για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Δεν είναι απαραίτητο να βγάλεις πρώτα λεφτά, ώστε να έχεις χρόνο να επενδύσεις αργότερα σε αυτό που θες. Αν έχεις όνειρο να γίνεις ηθοποιός πχ, μπορείς να γραφτείς σε μια θεατρική ομάδα (υπάρχουν άπειρες) και στον ελεύθερο χρόνο σου να ασχολείσαι με μια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση. Ή αν τραγουδάς ή είσαι μέλος μιας μπάντας, υπάρχουν μικρά μαγαζιά όπου μπορείτε να δώσετε live παραστάσεις. Θα ζήσεις το όνειρό σου και παράλληλα θα κρατήσεις τη σταθερή σου δουλειά και το εισόδημά σου.
Η αναρρίχηση στην ιεραρχία θα σε στείλει στην κορυφή
Πόσοι υπάλληλοι αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, προσπαθώντας να ανεβούν στην ιεραρχία της εταιρίας/ επιχείρησης, με αποτέλεσμα να χάνουν την ουσία και να γίνονται μηχανές που ζουν για να δουλεύουν; Η κατάκτηση της κορυφής δεν έρχεται με τον υπερβάλλοντα ζήλο για δουλειά, αλλά με μέτρο, σωστό πρόγραμμα και χωρίς το φόβο ανάληψης ευθυνών. Για να αποδείξεις την αξία σου πρέπει να είσαι παρών και υπεύθυνος για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνεις. Δε χρειάζεται να καθίσεις 5 παραπάνω ώρες στο γραφείο για να δείξεις ότι αξίζεις να ανέβεις, αλλά να είσαι συνεπής και να μη ξεφεύγεις από τους στόχους σου.
Η γνώμη των άλλων
Ακόμα και αν πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και έχεις τη στήριξη των δικών σου ανθρώπων, ξέρεις ότι υπάρχουν εκείνοι που θα κατακρίνουν τις επιλογές σου και θα σε θεωρήσουν τουλάχιστον αφελή, που αντί να ακολουθήσεις την πεπατημένη, διάλεξες να χαράξεις το δικό σου δρόμο για χάρη του ονείρου σου. Είναι ίσως ο χειρότερος από τους λόγους που μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από το όνειρό σου, καθώς κανείς δε σου χρωστάει καλό λόγο και οι κακοπροαίρετοι πάντα βρίσκουν αιτίες και αφορμές για να προσβάλουν και να κακολογήσουν τους άλλους. Πρέπει λοιπόν να σκεφτείς το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, αντί για το πώς θα φανεί στον καθένα το εγχείρημά σου. Εκεί θα φανεί και ποιοι είναι δίπλα σου και ποιοι δε θέλουν να σε δουν να πηγαίνεις μπροστά.
Πρέπει να είσαι επαγγελματίας για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου
Το να έχεις εργασιακή εμπειρία και δικά σου λεφτά στην άκρη πριν ξεκινήσεις κάτι δικό σου, είναι σίγουρα θετικό, δεν είναι όμως και απαραίτητο. Ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει στο παρελθόν, πιθανώς να είναι πιο κατατοπισμένος σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αν ξεκινήσεις μόνος σου, θα αποτύχεις. Κανείς δε γεννήθηκε παντογνώστης και όλοι συμφωνούν ότι για να μάθεις πρέπει πρώτα να πάθεις. Η απόκτηση των εμπειριών μας έρχεται μετά από πολλές δυσκολίες και «χαστούκια». Κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο και γινόμαστε καλύτεροι, οπότε αν δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία, μην απογοητεύεσαι. Σκέψου ότι και οι σπουδαιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν τα βρήκαν όλα έτοιμα, αλλά ξεκίνησαν από το μηδέν και προσπάθησαν πολύ για να αγγίξουν το όνειρό τους.