Το παπιγιόν δεν είναι και πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται υπερβολικά κυριλέ και συνήθως φοριέται σε πολύ επίσημες περιστάσεις, όπως ο γάμος ή μια δεξίωση. Η καταγωγή του εντοπίζεται τον 17ο αιώνα στην ενδυμασία των Κροατών μισθοφόρων στρατιωτών, οι οποίοι συνήθιζαν να φορούν ένα είδος περιλαίμιου, το cravat.
Αργότερα, το συγκεκριμένο περιλαίμιο υιοθετήθηκε από την γαλλική άρχουσα τάξη ως αξεσουάρ της καλοντυμένης ανδρικής περιβολής των ευγενών και έτσι ονομάστηκε papillon, που στα γαλλικά σημαίνει πεταλούδα. Το παπιγιόν φαίνεται να εμφανίζεται κατά τον 19ο αιώνα ως μετεξέλιξη του cravat και ήδη από τη δεκαετία του 1880 είχε πετύχει την καθιέρωσή του ως ένα βασικό εξάρτημα της ενδυμασίας ενός μοντέρνου άνδρα και τις επόμενες δεκαετίες υιοθετήθηκε μεταξύ από διάφορες ισχυρές προσωπικότητες.
Εάν θέλεις να εντάξεις το παπιγιόν στην γκαρνταρόμπα σου, αλλά δεν ξέρεις πώς να το δέσεις, εμείς σου δείχνουμε τον τρόπο:
1. Φόρεσε ένα καλοσιδερωμένο πουκάμισο και κούμπωσε όλα τα κουμπιά, μέχρι το λαιμό. Στάσου μπροστά απ’ τον καθρέφτη και σιγουρέψου ότι στέκεται καλά πάνω στο σώμα σου και ειδικά στο ύψος του λαιμού.
2. Σε πρώτη φάση, δέσε το παπιγιόν σε ένα χαλαρό κόμπο γύρω από το λαιμό σου (κάτω από το σηκωμένο γιακά του πουκαμίσου σου) και σιγουρέψου ότι η σωστή πλευρά του “κοιτάζει” προς τα έξω. Επίσης, πρέπει η μια πλευρά να είναι περίπου 3 εκατοστά μακρύτερη από την άλλη, αλλιώς δε θα μπορείς να το δέσεις σωστά.
3. Το επόμενο βήμα είναι ίδιο όπως όταν δένεις τα κορδόνια στα αθλητικά σου, δηλαδή περνάς την μακρύτερη πλευρά πάνω από την κοντύτερη και την αφήνεις κάθετα προς το πηγούνι, ενώ δένεις τον κόμπο αρκετά σφικτά, ώστε να είναι σταθερός. Σε αυτό το σημείο αποφασίζεις πόσο σφικτό θα είναι το παπιγιόν γύρω από το λαιμό σου, για να μην πνίγεσαι. Για να μη σε ενοχλεί η μακρυά πλευρά, ακούμπησέ την στον ώμο σου.
4.Έπειτα, παίρνεις την κοντή πλευρά του παπιγιόν και την τυλίγεις γύρω από το λαιμό σου και τη δένεις έτσι ώστε να σχηματίζει μια μικρή θηλιά στο πλάι. Θα πρέπει να διακρίνεται ήδη το σχήμα του φιόγκου. Κράτα τη θηλιά ανοιχτή με το δείκτη και τον αντίχειρά σου και μην την αφήσεις μέχρι να σχηματιστεί ο φιόγκος. Με το άλλο σου χέρι, φέρε την μακρυά πλευρά στη μέση του μισού φιόγκου που έχεις ήδη φτιάξει και τώρα θα σχηματιστεί μια δεύτερη θηλιά, πίσω από το φιόγκο.
5. Και τώρα το πιο δύσκολο σημείο. Πιάσε την άκρη που κρέμεται προς τα κάτω και τύλιξέ την κάθετα προς το στήθος σου και κάτω από το φιόγκο. Πιάσε τις 2 άκρες ώστε να λεπτύνουν σιγά σιγά και σπρώξε τις προς τη θηλιά. Τώρα μένει μόνο να ισοσταθμίσεις τις 2 πλευρές του φιόγκου, για να φτιάξεις το σχήμα. Εάν δε στρώνει καλά, πρέπει να το δέσεις απ’ την αρχή.
6. Έχεις τελειώσει με το δέσιμο του παπιγιόν και τώρα το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να κατεβάσεις το γιακά του πουκαμίσου και απλά να εφαρμόσεις το φιόγκο στο σωστό σημείο, δηλαδή στο κέντρο του γιακά. Ο κόμπος του παπιγιόν πρέπει να ακουμπάει στο κουμπί της κορυφής του.
Για extra βοήθεια, μπορείς να δεις και το παρακάτω video:
Δες 7+1 μαθήματα στιλ που πρέπει να πάρεις από τους Ιταλούς ΕΔΩ
Μάθε γιατί κάθε άνδρας πρέπει να φοράει ρολόι ΕΔΩ
Δες πώς πρέπει να ντύνεσαι ανάλογα με την περίσταση ΕΔΩ