Πιστεύεις πως έχεις ένα κακό αφεντικό; Μπορεί να μην συμπαθείς τον εργοδότη σου και να σκέφτεσαι ότι σε πολλές περιπτώσεις σε έχει αδικήσει. Ωστόσο, τελικά έχεις δίκιο ή μήπως όχι;
Δες τα σημάδια εκείνα που αποκαλύπτουν πώς το αφεντικό σου δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα…
1. Δεν κάνει ποτέ λάθος
Θεωρεί πως έχει πάντα δίκιο, είτε έχει να κάνει με το επόμενο στρατηγικό βήμα είτε με πράγματα εκτός εταιρείας. Οι άνθρωποι που θέλουν διαρκώς να είναι σωστοί προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εταιρική κουλτούρα καθώς δεν ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους- αντί’ αυτού τους ρίχνουν το ηθικό.
Ένα καλό αφεντικό πρέπει να παραδέχεται τα λάθη του, αλλά και να αναγνωρίζει πως κάποιες ιδέες έρχονται από άλλες πηγές. Ένας καλός εργοδότης είναι πρόθυμος να υλοποιήσει τις ιδέες αυτές χωρίς να τις καρπωθεί.
2. Έχει υπερβολικά υψηλά standards
Κανείς δεν μπορεί να είναι στην κορυφή διαρκώς και ένα καλό αφεντικό το γνωρίζει αυτό. Ωστόσο, αν ο δικός σου εργοδότης δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένος και σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, ανεξάρτητα με το πόσο καλά κάνεις τη δουλειά σου, τότε σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να βρεις σε μια δουλειά.
Από την άλλη αν επαινεί μόνο εκείνους με τις… κορυφαίες επιδόσεις -οι οποίοι τυχαίνει να παίρνουν τα διπλάσια από εσένα λεφτά- τότε σίγουρα δεν γνωρίζει να αξιολογεί.
3. Δεν σε καθοδηγεί
Ένας μη συνεργάσιμος εργοδότης δε θα σε βοηθήσει να θέσεις τους στόχους σου, αλλά ούτε και να τους πετύχεις. Δεν μπορείς να πορευτείς μόνος και να πιστεύεις πώς όλα είναι καλά, για να φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα συνειδητοποιήσεις πώς δεν είσαι στον σωστό δρόμο.
Αυτή η συμπεριφορά δε θα σου δώσει τα κίνητρα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να βελτιωθείς.
4. Δεν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες
Όταν παρουσιάζεις στο αφεντικό σου μια νέα ιδέα, πώς ανταποκρίνεται; Είναι ανοιχτός και πρόθυμος να ακούσει περισσότερα, ή μήπως την καταρρίπτει επειδή δεν έχει μάθει να δουλεύει έτσι;
Κάποια αφεντικά φοβούνται την αλλαγή τόσο πολύ που δεν είναι πρόθυμοι να καινοτομούν. Συχνά, θέλουν τους υπαλλήλους τους να κάθονται χωρίς να μιλάνε και να σκέφτονται και να κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που έχουν εκπαιδευτεί να το κάνουν. Αυτό μπορεί να λειτουργεί μερικές φορές, είναι αδύνατο όμως να υπάρξει βελτίωση χωρίς να υπάρξει καινοτομία.
5. Είναι ασυνεπής
Μήπως το αφεντικό σου υπόσχεται πράγματα, αλλά δεν τα πραγματοποιεί; Μήπως τείνει να ξεχνάει πράγματα στα οποία έχει δεσμευτεί; Μήπως καθυστερεί στις πληρωμές;
Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το αφεντικό σου ανυπόφορο, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν θα τηρηθούν όσα συμφωνήσατε. Αυτή η δυσπιστία τελικά θα εξαπλωθεί, μέχρι που θα αποφεύγεις να έρθεις αντιμέτωπος μαζί του γιατί δεν θα νιώθεις πια άνετα.
6. Δεν σε ακούει
Όταν έχεις κάποια προβλήματα με τη δουλειά, πρέπει να μπορείς να εμπιστευτείς το αφεντικό σου για να μιλήσεις γνωρίζοντας πως θα σε ακούσει. Είτε έχεις μια απορία για κάποιο καινούργιο λογισμικό, είτε έχεις πρόβλημα με κάποιον συνεργάτη ή σου ζητάνε παράλογα πράγματα- όλα αυτά πρέπει να μπορείς να τα συζητάς με τον εργοδότη σου.
Αν δεν μπορείς να μιλήσεις, ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να νιώσεις πως βυθίζεσαι διαρκώς.
7. Σε υποτιμάει και δεν σου δίνει ευκαιρίες ανέλιξης
Σε υποτιμάει συνεχώς, σού φωνάζει και δημιουργεί πρόβλημα χωρίς ουσιαστικό λόγο, απλά και μόνο για να ακουστεί η φωνή του;
Αν δεν αναγνωρίζει τη δουλειά σου, σε πιέζει διαρκώς και θεωρεί ότι κάνεις πολλά λάθη -σε περίπτωση που δεν είναι έτσι τα πράγματα- τότε δεν πρόκειται να σου δώσει ποτέ την ευκαιρία να εξελιχθείς. Αντίθετα θα σου δημιουργεί διαρκώς πρόβλημα. Οπότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις…