Τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία, όμως σίγουρα καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι γύρω μας. Αν θέλεις να χτίσεις την περιουσία σου, πρέπει να αποφύγεις τα 5 παρακάτω λάθη, που συχνά κάνουν οι άνθρωποι και δεν μπορούν να αποταμιεύσουν ή να επενδύσουν τα χρήματά τους με επιτυχία.
1. Δεν θέτεις στόχους πριν ξεκινήσεις
Αν σκοπεύεις να κάνεις μια χρηματική επένδυση, πρέπει να αναλογιστείς τα παρακάτω:
-
Τι θέλεις να επιτύχεις;
-
Για πόσο καιρό σκοπεύεις να επενδύεις;
-
Τι ρίσκα προτίθεσαι να πάρεις;
Αν δεν σκέφτεσαι επιχειρηματικά και ώριμα σχετικά με το πλάνο που πρέπει να ακολουθήσεις, τις απολαβές που μπορείς να έχεις, τις πιθανότητες ζημίας και κάθε πιθανή έκβαση του ανοίγματός σου, μάλλον δεν επενδύεις αλλά στοιχηματίζεις με μεγάλο ρίσκο, ελπίζοντας απλά για το καλύτερο.
2. Ακολουθείς τυφλά τις συμβουλές των γύρω σου
Αν δεν είσαι γνώστης της οικονομικής επιστήμης και θεωρίας, είναι εύκολο να παρασυρθείς από τις προτάσεις και τις συμβουλές των κοντινών σου ανθρώπων. Σίγουρα οι γονείς και οι φίλοι σου θέλουν να βοηθήσουν, αν όμως δεν έχουν επιχειρηματικές γνώσεις και δεν κάνουν ένα σχετικό επάγγελμα, δεν θα ήταν συνετό να ακολουθήσεις τυφλά τις συμβουλές τους.
Οι γονείς σου μπορεί να έκαναν ένα οικονομικό άνοιγμα που πέτυχε, βασισμένοι απλά στις δικές τους ιδέες και προσπάθειες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μετά από τόσες δεκαετίες τα ίδια σχέδια θα υλοποιηθούν και θα οδηγήσουν κι εσένα στην επιτυχία. Ο κάθε άνθρωπος ζει και προπορεύεται με βάση τις εμπειρίες του, όμως δεν είναι καιρός για να παίρνεις μεγάλα και επισφαλή ρίσκα.
Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει εσύ ο ίδιος να ψάξεις πληροφορίες σχετικά με το άνοιγμα που προτίθεσαι να κάνεις στο διαδίκτυο ή ακόμα καλύτερα συνομιλώντας με επαγγελματίες οικονομολόγους και οικονομικούς συμβούλους και ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει και μπορούν να σε καθοδηγήσουν με ασφάλεια. Σιγουρέψου για τις κινήσεις σου και κάνε σταθερά βήματα.
3. Αγνοείς τις επιχειρηματικές λεπτομέρειες
Υπάρχουν μικρά και μεγάλα μυστικά που είναι λογικό κάποιος εκτός χώρου να μη γνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται σχετικά με το άνοιγμα που θέλεις να κάνεις, πριν ακόμα μπεις στο χορό.
Για παράδειγμα, ένας κανόνας του χρηματιστηρίου είναι “αγόρασε χαμηλά, πούλα υψηλά”. Ο φόβος, η ανασφάλεια και το ρίσκο όμως, αποτρέπει τους περισσότερους (απλούς) ανθρώπους να τον ακολουθήσουν και έτσι πουλούν τις μετοχές τους σε τιμές που δε φτάνουν ούτε τη μισή τελική αξία τους. Έτσι, το ποσοστό των κερδών μειώνεται αισθητά και οι καλοί γνώστες του χρηματιστηρίου κερδίζουν έδαφος (και κέρδη φυσικά).
Υπάρχουν πολλά κρυφά μονοπάτια σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να επιφέρει μεγάλα κέρδη ή μεγάλη ζημία σε έναν άνθρωπο/ οικογένεια/ επιχείρηση, γι’ αυτό πριν ασχοληθείς πρέπει να κατέχεις πολύ καλά την “επιστήμη”. Ακόμα και αν σου πάρει πολύ καιρό (ίσως και χρόνια), αξίζει από το να μπεις στα τυφλά και να χάσεις τα πάντα.
4. Προβληματικά επενδυτικά σχέδια
Μην επιχειρήσεις να μπεις σε ένα χώρο, ο οποίος έχει κορεστεί. Στον τομέα των επιχειρήσεων, του χρηματιστηρίου και κάθε μεγάλου οικονομικού ανοίγματος, το παν είναι να σκέφτεσαι έξυπνα. Πρέπει να μπεις σε ένα χώρο όπου υπάρχει περιθώριο για προσφορά και αξίζει να επενδύσεις. Συχνά είναι θέμα marketing το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει μια επιχειρηματική απόπειρα, δεν εξαρτάται μόνο από το ποσό που θα επενδύσεις.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα που θα σε οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη, αλλιώς όλοι οι άνθρωποι θα είχαν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα. Πρέπει να βασιστείς στις ικανότητές σου και να καταφέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
5. Προσπαθείς να αποταμιεύσεις χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση
Εφόσον σκοπεύεις να προσπαθήσεις να εκτινάξεις τα κέρδη σου, δεν πρέπει να τσιγγουνευτείς την επαγγελματική καθοδήγηση. Αντί να ξοδέψεις άπειρο χρόνο για να μάθεις εκ νέου τις οικονομικές θεωρίες και πρακτικές και χρήματα σε ολιγοήμερα σεμινάρια, μπορείς να προσλάβεις έναν έμπειρο οικονομικό σύμβουλο, που γνωρίζει καλά τα κρυφά μονοπάτια των οικονομικών ενασχολήσεων και οι συμβουλές του θα είναι πολύτιμες για σένα.
Ένας άνθρωπος με μεγάλες και σοβαρές οικονομικές σπουδές γνωρίζει σίγουρα καλύτερα πώς έχουν τα πράγματα στην αγορά και θα σε καθοδηγήσει με υπευθυνότητα και σύνεση στα βήματα που θα ακολουθήσεις. Φυσικά, οι αποφάσεις και το κεφάλαιο θα είναι δικά σου, απλά είναι δύσκολο να φτάσεις στο επιθυμητό σημείο μόνος σου, χωρίς εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις.