Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εκατοντάδες άρθρα σχετικά με το πώς να τα πας τέλεια σε μία συνέντευξη εργασίας, να αφήσεις τον πιθανό εργοδότη σου με το στόμα ανοιχτό και φυσικά να πάρεις τη θέση.
Αλλά τι γίνεται όταν παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνεις, κανείς δεν σου τηλεφωνεί ούτε σου στέλνει κάποιο email για να σε καλέσει σε συνέντευξη;
Παρακάτω θα βρεις 8 λόγους, σύμφωνα με το The Muse για τους οποίους δεν τραβάς την προσοχή των υπεύθυνων προσλήψεων – και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.
Το βιογραφικό σου σημείωμα είναι βαρετό
Το έχεις ακούσει εκατομμύρια φορές αυτό, αλλά είναι η αλήθεια. Αν απευθύνεσαι σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία – σκέψου για παράδειγμα τη Google, η οποία λαμβάνει 2 εκατομμύρια αιτήσεις το χρόνο – σημαίνει πως εισέρχεσαι σε ένα πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού, οπότε το βιογραφικό σου πρέπει να ξεχωρίζει.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει να χρησιμοποιήσεις περίτεχνες γραμματοσειρές ή πράσινο χαρτί. Μια απλή κίνηση που όμως κάνει τεράστια διαφορά είναι να αλλάξεις τις περιγραφές σου σχετικά με τις προηγούμενες θέσεις σου.
Δηλαδή εκεί που θα ανάφερες προηγουμένως “Υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του κειμένου στον κατάλογο του πρωινού” και θα έδινες έμφαση στο τι έπρεπε να κάνετε, γράψε “Ανανέωση καταλόγου πρωινού, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 80%”.
Το βιογραφικό σου είναι κατά 80% καλύτερο και πιο εντυπωσιακό.
Η συνοδευτική σου επιστολή περιέχει γενικότητες
Αν έχεις μια συνοδευτική επιστολή βάσει του ίδιου προτύπου και τη στέλνεις σε δεκάδες πιθανούς εργοδότες σου – και το μόνο που αλλάζεις είναι το όνομα που ακολουθεί τη λέξη Αγαπητέ / Αγαπητή – αυτό είναι πρόβλημα.
Το άτομο που θα το διαβάσει, θα είναι σε θέση να πει πως πρόκειται για μια πολύ γενική επιστολή και έτσι δεν θα του δώσει ιδιαίτερη σημασία.
Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συντάξεις ξεχωριστή επιστολή για κάθε εταιρεία και σε κάθε επιστολή να διαφαίνεται ο λόγος για τον οποίο κάνεις αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση και γιατί θα σας ενθουσίαζε να εργαστείς σ’ αυτή.
Έρχεσαι σε επαφή με το λάθος άτομο
Αυτός συνήθως είναι λάθος που κάνουν οι νέοι κι άπειροι και είναι πολύ πιο συχνό από ό,τι πιστεύεις.
Να ελέγχεις διπλά και τριπλά τον αποδέκτη του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής σου.
Αν δεν είσαι σίγουρος σε ποιο πρόσωπο πρέπει να τα στείλεις, τότε έχεις δύο επιλογές:
Α) Αναζήτησε μέσω του LinkedIn το άτομο που κατά πάσα πιθανότητα είναι ο υπεύθυνος προσλήψεων της εταιρείας. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι κάποιος από το τμήμα στο οποίο θέλεις να υποβάλλεις το βιογραφικό σου ή να είναι ο recruiter της εταιρείας.
Β) Επικοινώνησε με το Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και ρώτησε σε ποιον πρέπει να υποβάλλεις τα χαρτιά σου. Είναι τόσο εύκολο όσο το να στείλεις ένα μήνυμα μέσω του LinkedIn που θα λέει: «Κάνω αίτηση για τη θέση του Marketing Manager και είμαι ενθουσιασμένος –η για την ευκαιρία. Θα ήθελα να ελέγξω αν υποβάλλω τα χαρτιά μου στο σωστό παραλήπτη. Θα μπορούσατε να μου πείτε τη διεύθυνση email για τον Υπεύθυνο Προσλήψεων; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.»
Δεν παρουσιάζεις μια καλή ιστορία
Ο πιο κατάλληλος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή κάποιου είναι με το να πεις μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο ανθρώπινος νους θυμάται ευκολότερα λεπτομέρειες από μια ζωντανή ιστορία παρά από βαρετά γεγονότα.
Πλατειάζεις άσκοπα
Κανείς δεν έχει το χρόνο να προσπαθήσει να καταλάβει τι θέλεις να πεις και ιδιαίτερα υπεύθυνοι προσλήψεων που δέχονται συνέχεια εκατοντάδες αιτήσεις.
Πίεσε τον εαυτό σου και “κόψε” τη συνοδευτική επιστολή σας κρατώντας μόνο μία σελίδα. Και να θυμάσαι πως μπορείς να περικόψεις οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη θέση.
Έχεις λιγότερα από τα ζητούμενα προσόντα
Αν χρησιμοποιείς φράσεις όπως “Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα αυτή η θέση” ή “Παρόλο που δεν έχω την απαιτούμενη εμπειρία”, θα φανείς εντελώς άπειρος και χωρίς ιδιαίτερα προσόντα.
Να χρησιμοποιείς πιο ουδέτερο ύφος και ταυτόχρονα να δείχνεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση.
Έχεις περισσότερα από τα απαιτούμενα προσόντα
Το να στέκεσαι μπροστά από τον Υπεύθυνο Προσλήψεων – όταν ξεκάθαρα έχεις περισσότερα προσόντα από όσα χρειάζονται – αυτό απαιτεί να το κάνεις με φινέτσα. Είτε είσαι εκπαιδευόμενος είτε αλλάζεις καριέρα σημασία έχει να θέσεις το ζήτημα ευθύς εξαρχής.
Ανάφερέ το το στη συνοδευτική επιστολή σου, γνωστοποιώντας τους λόγους για τους οποίους θέλεις να προβείς σε αλλαγή καριέρας ή γιατί επιθυμείς να πάρεις τη θέση.
Να παραμένεις θετικός και ενθουσιώδης και να υπογραμμίζεις με όλους τους τρόπους το πώς η εμπειρία σου θα ωφελήσει την εταιρεία.
Να δώσεις έμφαση στο γιατί θέλεις να δουλέψεις στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Ακούγεσαι απελπισμένος
Το έχει αποδείξει η επιστήμη. Πάντα θέλουμε αυτά που δεν μπορούμε να έχουμε. Ενοχλητικό, αλλά αληθινό.
Για το λόγο αυτό όταν δείχνεις ότι έχεις μεγάλη ζήτηση – ή αν ήδη έχεις μια πολύ καλή δουλειά – οι εργοδότες δείχνουν πιο πρόθυμοι να σε προσλάβουν . Όταν ακούγεσαι απελπισμένοι πάλι, όχι και τόσο.
Ακόμη και αν έχεις απελπιστεί, δώσε τον καλύτερό σου εαυτό για να πείσεις την εταιρεία και να κρατάς έναν τόνο αυτοπεποίθησης.
Μπορεί όλα αυτά να δείχνουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσει κανείς τη δουλειά που θέλει, αλλά η αλήθεια είναι πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει.