Η περίπτωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Νέας Σμύρνης Βαγγέλη Χατζατουριάν είναι αξιοσημείωτη κι αυτό γιατί εκτός από την τεράστια συμβολή στα δημοτικά δρώμενα, η αγάπη του για τον αθλητισμό είναι τόσο αλληλένδετη μ’ αυτό που κάνει γιατί είναι και ο ίδιος δρομέας και γνωρίζει εκ των έσω όλες τις λεπτομέρειες του αθλήματος.
Νέα Σμύρνη, ιστορικός δήμος συνδεδεμένος με την προσφυγιά, αλλά και την δρομική παράδοση. Πως συνδυάσατε αυτά τα δύο στους ιστορικούς αγώνες της Νέας Σμύρνης και ποιο είναι το μήνυμα για τη νέα γενιά.
“Ο δήμος Νέας Σμύρνης είναι ένας δήμος με βαθιά ιστορική κληρονομιά και μία μεγάλη αθλητική παράδοση. Η έμπνευση μας πηγάζεται από δύο σκέλη. Το ένα είναι ότι προσωπικά είμαι κι εγώ δρομέας και δεύτερον από το γεγονός ότι μετά το 2004 πάρα πολλοί βγήκαν στους δρόμους κι έτρεχαν εκτιμώ ότι οι οργανωμένοι αγώνες δεν είναι πολλοί. Με τη φιλοδοξία να στήσουμε έναν αγώνα που να έχει ως μήνυμα των αλησμόνητων πατρίδων και δεύτερον να είναι ένας αγώνας με μαζικότητα, Επίσης, θέλαμε να διοργανώσουμε έναν αγώνα λίγο διαφορερικό, να συνδυάσει το αθλητικό πνεύμα με τον αθλητισμό και την ιστορική παράδοση”.
Υπάρχουν αγώνες με ιστορικό δεκαετίας που δεν έχουν ούτε τικς μισές σας συμμετοχές. Πως καταφέρατε μέσα σε τρία χρόνια μόνο να κάνετε τον αγώνα σας τρίτο σε μέγεθος στην Ελλάδα;
“Oπως όλα τα πράγματα που έχουν μία αυθεντικότητα, έτσι και στον δικό μας αγώνα την οργάνωση του την εγγυάται η δική της επιτροπή που αποτελείται από ανθρώπους που είναι άρτιοι σε αυτό που κάνουν, όπως ο Περικλής Μπάκας, χρόνια διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, που έδωσε ουσιαστικά τη δυναμική στον Μαραθώνιο της Αθήνας, ο Βαγγέλης Παπαποστόλου, ο τεχνικός διευθυντής και η Ιωάννα Καρριοφύλλη, η αντιδήμαρχος για θέματα αθλητισμού και μέλος της παραολυμπιακής επιτροπής σε παγκόσμιο επίπεδο. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό σε όλα τα επίπεδα ασφάλειας και οργανωτικής επάρκειας του αγώνα. Πιστεύω ότι ο κόσμος κατάλαβε το μήνυμα που του στείλαμε και οι 2.500 άνθρωποι που έτρεξαν ήταν εκείνοι που ακολούθησαν το παράδειγμα των προηγούμενων. Φέτος έχουμε βάλει ένα όριο 5.000 συμμετοχών, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις”.
Οι ΣΑΦΑΝΣ έχουν 500 μέλη, στους αγώνες όμως θα τρέξουν περίπου 6.500 συμμετέχοντες. Πιστέυετε ότι μέσω του αθλητικού οργανισμού και του συλλόγου έχει δημιουργηθεί φυτώριο στις νέες γενιές;
“Η Νέα Σμύρνη έχει μία βαθιά ιστορία και είναι “αθλητομάνα”. Μόνο ο Πανιώνιος στις ακαδημίες του αριθμεί τα 3.500 παιδιά. Υπάρχει ο Μίλωνας, ο Ικαρος και όπως είναι φυσικό το έδαφος είναι εύφορο. Οι περίπου 2.500 συμμετοχές που απευθύνονται στα παιδιά έχουν ήδη καλυφθεί”.
-“Η Νέα Σμύρνη έχει μία βαθιά ιστορία και είναι “αθλητομάνα”-
Θεωρείτε ότι ο αθλητισμός και στην περίπτωσή μας το τρέξιμο αποτελεί διέξοδο για ποιοτικό χρόνο τόσο με τον εαυτό μας, αλλά και μία ιδιαίτερη κοινωνική συναναστροφή των δημοτών της Νέας Σμύρνης;
“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ο αθλητισμός αυτόματα αποτελεί μία υγιή “ψυχοθεραπεία”. Είναι σαφές ότι το τρέξιμο σου προσφέρει μία καλή διάθεση Σε αυτό τον αγώνα στοχεύουμε στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Εχουμε πάρα πολλά happenings για να κρατήσουμε τον κόσμο κοντά μας 3 και 4 ώρες, όπως συναυλίες, events και πολλά άλλα. Αυτό που λείπει στον δρομέα είναι μετά τον αγώνα να μπορέσει να μιλήσει, να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο”.
Πείτε μας δύο λόγια για τις διαδρομές, τους εθελοντές και τους χορηγούς της διοργάνωσης.
“Να πω κατ’ αρχήν για τους εθελοντές, όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βοηθούν τους αγωνιζόμενους σε κάθε στιγμή τους. Η διαδρομή του αγώνα είναι όλη Ελευθερίου Βενιζέλου, διέρχεται από ένα άκρο του Δήμου Αθηναίων και φτάνει μέχρι το άλλο άκρο στο όριο με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά είναι ο δρόμος που διέρχεται το τραμ και εδώ θα ήθελα και μέσα από το περιδικό σας να ευχαριστήσω την διοίκηση της “ΤΡΑΜ.Α.Ε.”, καθώς και με την σύμφωνη απόφασή και της ίδιας, το τραμ θα κλείσει για 7 ώρες. Ο αγώνας θα διέρχεται από 7 στάσεις τραμ, από τις οποίες θα υπάρχει μουσικό γκρουπ που θα λειτουργήσει σαν ενισχυτικό στοιχείο της γιορτής, αλλά και των αγωνιζομένων. Σε ό,τι αφορά τους χορηγους μας, που φυσικά θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, φέτος μέγας μας χορηγός είναι η EUROBANK, η Saucony, η Αmstel Free, o Bϊκος, η High 5, τα γυμναστήρια της πόλης μας Body & Soul και το Reborn Training, το Outrun που είναι ίσως το μεγαλύτερο κατάστημα αθλητικών ειδών στη νότια πλευρά της Αθήνας και ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και τους χορηγούς επικοινωνίας του αγώνα, τη Nova, την ΕΡΤ.
-“Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να ξεφύγει από το δελτίο ειδήσεων των 8”-
Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Νέα Σμύρνης έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει και ποιος είναι ο στόχος σας;
“Οι δυσκολίες είναι τεράστιες, αλλά η αγάπη μας είναι τόσο μεγάλη γι’ αυτό που κάνουμε κι ας ακούγεται αυτό ρομαντικό. Θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός Με όλους τους φορείς που έχουμε μιλήσει τούς έχουμε πείσει εύκολα γιατί και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό”.
Ποια είναι τα σχέδια του δήμου και τα επόμενα βήματα για το αθλητικό κομμάτι;
“Υπάρχουν δύο-τρεις τομείς που ο κάθε δήμος θα πρέπει να ενεργοποιήσει. Ο πρώτος τομέας είναι το ερασιτεχνικό δυναμικό, είτε αφορά τον πολιτισμό, είτε τον αθλητισμό. Δίνουμε ενισχύσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους και πραγματοποιούμε πολλά δρώμενα για να κάνουμε τον κόσμο να ξεφύγει από το “δελτίο είδήσεων των 8”, ενώ σε ό,τι αφορά τα αθλητικά προγράμματα, είμαστε ένας δήμος ποτ έχουμε δημοτικά γυμναστήρια και στοχεύουμε να ανοίξουμε κι άλλα. Εντάσσουμε χώρους αθλητισμού σαν υπαίθρια γυμναστήρια και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια να αναπτύξουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα”.
* H συνέντευξη δόθηκε στο πρώτο free press περιοδικό για το τρέξιμο iRun.