‘Έχεις προσφέρει χρόνο και προσπάθεια στη δουλειά και πλέον πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να πάρεις την αναμενόμενη αύξηση ή, να ανέβεις ένα σκαλί στην ιεραρχία. Η σκληρή δουλειά είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό για τον κάθε άνδρα, το οποίο του προκαλεί κούραση στην καθημερινότητά του. Παρ’ ολ’ αυτά, φτάνει το πλήρωμα του χρόνου που θα πρέπει να ανταμειφθείς. Δεν ξέρεις, όμως, τον τρόπο…
Το Men Exclusive σού παρουσιάζει 4 “χρυσά” tips που θα κάνουν το αφεντικό σου να δει ότι αξίζεις και με το παραπάνω την αύξηση που του ζητάς.
1. Κέρδισέ την (κλισέ, αλλά δεν είναι τόσο απλό)
Αν η προτεραιότητα σου είναι να πάρεις χρήματα θα πρέπει να πας τη δουλειά σου ένα βήμα παραπέρα. Να μην περιμένεις να κάνεις ότι σου πει το αφεντικό σου. Πάρε πρωτοβουλίες (μέχρι εκεί που σε παίρνει φυσικά). Αν σε μία συνάντηση σού προτείνουν να κάνεις μία εργασία φρόντισε να πεις τη γνώμη σου, προκειμένου να δώσεις νέες ιδέες. Φυσικά, αν δεις ότι εξ’ αρχής το κλίμα δεν είναι και τόσο θετικό, αρκέσου σ’ αυτό που σου λένε. Αν το έδαφος, όμως, είναι πρόσφορο τότε δώσε τον καλύτερο και δημιουργικότερο εαυτό σου.
Βοήθησε την επιχείρηση που δουλεύεις να ανέβει level. Προσπάθησε να αποδείξεις ότι αξίζεις περισσότερο από τους συνεργάτες σου (με τον καλό τρόπο) και δώσε το δικό σου επαγγελματικό στίγμα.
2. Να είσαι ευθύς και σίγουρος
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η επιχείρηση που εργάζεσαι θέλει να σε καθοδηγεί και να σου δώσει να καταλάβεις ότι μία επιτυχία δική σου, είναι επιτυχία της εταιρίας. Εσύ από την πλευρά σου θα πρέπει να δώσεις την εντύπωση ότι είναι πανέτοιμος να ανελιχθείς μαζί της και ότι είσαι αποφασισμένος να αναλάβεις αρμοδιότητες σε μικρό χρονικό διάστημα.
‘Ηρθε λοιπόν η κρίσιμη ώρα… Να είσαι ευθύς και έτοιμος να εξηγήσεις για ποιον λόγο αξίζεις την αύξηση. Αν το αφεντικό σου δεν είναι παλαιάς κοπής, θα εκτιμήσει την ευθύτητά σου.
3. Υπολόγισε πόση αύξηση θα ζητήσεις
Αν και στις περισσότερες επιχειρήσεις, ελέω κρίσης, η λέξη “αύξηση” θεωρείται απαγορευμένη, υπάρχουν ακόμη εταιρίες που υπολογίζουν την εργατικότητά σου. Αν ανήκεις σε μία απ’ αυτές και θεωρείς ότι ήρθε η ώρα να “προχωρήσεις” οικονομικά, τότε κάνε τους υπολογισμούς σου. Μην ζητήσεις πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα ήδη παίρνεις το μήνα. Δεν πρόκειται να τα πάρεις!
Μην ονειροβατείς με ποσά που δεν πρόκειται να τα δεις ποτέ. Κάνε την έρευνά σου για το πόσο κοστολογείται η εργασία σου και κατέθεσε την πρότασή σου.
4. Κράτα την αξιοπρέπειά σου
Μην χάνεις τον έλεγχο όταν ζητάς αύξηση. Αυτό ισχύει και όταν παίρνεις την απάντηση από το αφεντικό σου.
Ποτέ μην κάνεις τα παρακάτω:
1. Μην αναφέρεις πόσο προσφέρει ο συνάδελφός σου στη δουλειά
2. Μην απειλήσεις ότι θα παραιτηθείς, λέγοντας ότι έχεις προσφορά από άλλη εταιρία
3. Μην λες “αξίζω την αύξηση” ή, “κάνω ότι μπορώ για την εταιρία”
4. Μην ικετεύεις ή, “κλαίγεσαι”. Αντίθετα, αιτιολόγησε με σοβαρότητα για ποιον λόγο αξίζεις την αύξηση
Αν πάρεις το πολυπόθητο “ναι”, τότε κάλεσε το αφεντικό σου να πάτε για κανένα ποτό. Σε αντίθετη περίπτωση, να σταθείς στο ύψος σου και να είσαι επαγγελματίας:
1. Μην νευριάσεις. Καλύτερα είναι να ρωτήσεις γιατί δεν πήρες την αύξηση και ρώτησέ το αφεντικό σου τι χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις τους στόχους σου.
2. Μην υπερβάλλεις στις κινήσεις και στα λεγόμενα σου. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση μην ικετεύσεις, ούτε να κλαφτείς.
3. Κανόνισε μία συνάντηση με το αφεντικό σου για να συζητήσετε το πλάνο που θα πρέπει να ακολουθήσεις.
4. Δούλεψε πιο σκληρά και με την πάροδο του χρόνου ακολούθησε τα βήματα 1 και 3.
Αν δεν πιάσει τίποτα απ’ αυτά, τότε δεν αξίζεις να βρίσκεσαι στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Αξίζεις πολύ περισσότερα. Δες τι προσφορές από άλλες δουλειές βρίσκονται στα χέρια σου και κάνε την ανάλογη αξιολόγηση.
Δες τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα απαίσιο αφεντικό ΕΔΩ