Όσοι ασχολούνται με τη γυμναστική και τα σπορ, γνωρίζουν καλά ότι είναι πολύ εύκολο να τραυματιστεί κάποιος. Δεν έχει να κάνει μόνο με την απροσεξία ή εξαιτίας ενός αντιπάλου, αλλά και με τα λάθη που κάνουν.
Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, διάβασε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.
1. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνδρες στο γυμναστήριο είναι ότι πέφτουν κατευθείαν στα βαθιά.
Ένα αγύμναστο σώμα χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να συνηθίσει στην έντονη άσκηση, γι’ αυτό στις πρώτες επισκέψεις στο γυμναστήριο πρέπει η άσκηση να είναι πιο χαλαρή. Δεν μπορείς να σηκώσεις με τη μια 100 κιλά, θα ξεκινήσεις από τα 10 και σιγά σιγά θα τα αυξάνεις.
2. Μπορεί να είσαι άνθρωπος της γυμναστικής, αλλά για κάποιο λόγο να αναγκάστηκες να σταματήσεις για λίγο καιρό.
Όσα χρόνια και να γυμνάζεσαι, όταν απέχεις από την άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορείς να συνεχίσεις ξαφνικά από το σημείο που είχες μείνει.
Όπως είπαμε παραπάνω, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής. Οι μύες, οι πνεύμονες και η καρδιά σου μπορεί να αντέχουν το δίωρο τρέξιμο, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις σου όμως όχι. Ξεκίνα με ένα 20λεπτο τρέξιμο και μετά από 1 ή 2 εβδομάδες θα επανέλθεις στους φυσιολογικούς σου ρυθμούς.
3. Κάποιοι άνδρες περιορίζονται στην εκγύμναση του μπροστινού μέρους τους, δηλαδή το στήθος, τους κοιλιακούς και τους δικέφαλους.
Αυτό σημαίνει ότι η πλάτη και τα πόδια παραμένουν αγύμναστα και δεν ταιριάζουν με το υπόλοιπο σώμα.
Αν δε σε ενδιαφέρει μόνο η επίδειξη των κοιλιακών αλλά και η αισθητική, ξεκίνα να ακολουθείς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, για να είσαι ομοιόμορφος και να φαίνεσαι υγιής.
4. Για να γυμνάζεσαι σωστά και να φαίνονται τα αποτελέσματα, δεν αρκεί να γυμνάζεσαι για 2 ώρες μια φορά τη βδομάδα.
Έτσι καταπονείς τον εαυτό σου και μπορεί να τραυματιστείς. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να πιάνουν τόπο οι ασκήσεις που ακολουθείς, είναι να γυμνάζεσαι τακτικά (ιδανικά 3-5 φορές την εβδομάδα) και όχι παραπάνω από 45 λεπτά.
5. Την ώρα της γυμναστικής νιώθεις πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός σου και αντί να σταματήσεις, συνεχίζεις.
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και αποχή σου από τη γυμναστική, καθώς τα σημεία που πονούν είναι συνήθως τα σημεία που χρησιμοποιείς πολύ και χρειάζονται ξεκούραση.
6. Αν κάνεις ένα άθλημα και πηγαίνεις στο γυμναστήριο για επιπλέον εκγύμναση και προπόνηση, ζήτα από τον υπεύθυνο γυμναστή να σου δείξει ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αθλήματος.
Αν πχ παίζεις ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις ασκήσεις ενδυνάμωσης στήθους, αλλά ασκήσεις για τα πόδια, τους τετρακέφαλους και τις γάμπες.
7. Πολλοί άνδρες δεν δίνουν σημασία στην ανάγκη για stretching πριν από τη γυμναστική, κοινώς, παραλείπουν το ζέσταμα.
Ειδικά αν κάνεις καθιστική ζωή, δεν μπορείς να πας κατευθείαν μετά τη δουλειά στο γυμναστήριο και να τα δώσεις όλα.
Αν δεν θέλεις να χάνεις χρόνο για διατάσεις, μπορείς να κάνεις ζέσταμα, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο με τα πόδια ή κυκλοφορώντας με ποδήλατο. Πάντως δε σου συστήνουμε σε καμία περίπτωση να παραλείπεις τις διατάσεις, καθώς μπορεί να τραυματιστείς σοβαρά.
8. Αν θέλεις να κάνεις γιόγκα, μην διστάζεις, επειδή θεωρείται (εσφαλμένα) από τους πολλούς ως ένα γυναικείο χόμπι.
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν άλλοι άνδρες στην τάξη σου δε θα πρέπει να κάνεις πίσω, καθώς αυτό που μετράει είναι η εκγύμναση σου και όχι το τι σκέφτεται ο ένας και ο άλλος.
9. Οι περισσότεροι άνδρες στοχεύουν στην απόκτηση δύναμης και μυικού όγκου, αγνοώντας τη σημασία της ευκαμψίας.
Αγνοούν όμως και ότι η υπερβολική στιβαρότητα οδηγεί στη δυσκολία στην κίνηση. Εκτός από δύναμη, πρέπει να έχουμε και ελαστικότητα, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τραυματισμών.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να εμμένεις σε συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής, αλλά να έχεις ποικιλία στις ασκήσεις σου.