Η ενήλικη ζωή δεν είναι όπως τη φανταζόσουν. Είναι ακόμα καλύτερη. Τα πράγματα σιγά σιγά αρχίζουν να γίνονται αν όχι καλύτερα, ευκολότερα. Το πτυχίο σού ανοίγει τις πόρτες στην αγορά εργασίας και τα οικονομικά σου σιγά σιγά φτιάχνουν. Ακόμα κι αν περνάς μια φάση δύσκολη λόγω κρίσης, να ξέρεις πως δεν είσαι (ο) μόνος, γι’ αυτό μην σταματάς να ψάχνεσαι και μην χάνεις το κουράγιο σου. Η ωρίμανση φέρνει και μια σειρά από αλλαγές, τόσο στις ανθρώπινες σχέσεις, όσο και στον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.
Υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων:
Αυτοί που έχουν πλάνο και αυτοί που δεν έχουν
Ο καθένας οφείλει να έχει στο μυαλό του κάποιους στόχους και να παλέψει για την εκπλήρωσή τους, ώστε να νιώθει πλήρης και ευτυχισμένος στη ζωή του. Εσύ φρόντισε να είσαι ένας από αυτούς και μην αναλώνεσαι σε καταστάσεις που δεν προχωράνε τη ζωή σου.
Όλοι μεγαλώνουμε, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό
Το δυσκολότερο ίσως πράγμα από το να κάνεις νέους φίλους, είναι να κρατήσεις τους παλιούς. Άλλοι βρίσκουν αμέσως δουλειά, άλλοι παρατείνουν την “φοιτητική ζωή” και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής και άλλοι αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια. Δεν μπορείς πια να βρίσκεσαι καθημερινά με τους φίλους σου για καφέ, όμως μια φορά τη βδομάδα σίγουρα θα κανονίσετε να πάτε για φαγητό, να δείτε μαζί έναν αγώνα ή να παίξετε Fifa, όπως τον παλιό καλό καιρό. Και πάλι όμως, δε θα είναι το ίδιο. Οι συζητήσεις σας δε θα έχουν πια κοινό ενδιαφέρον, δε θα συμμερίζεστε πια τα ίδια άγχη και θα διαπιστώσετε ότι ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο στη ζωή του.
Αυτό μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα, όμως οι πραγματικές φιλίες ξεπερνούν όλα τα εμπόδια. Οι άνθρωποι εξελίσσονται όσο περνάει ο καιρός, το ίδιο και οι μεταξύ τους σχέσεις. Οι καταστάσεις αλλάζουν, η φιλία όμως παραμένει εκεί, απλά με νέα δεδομένα.
Προσέχεις που επενδύεις τα χρήματά σου
Σε μικρότερη ηλικία, όλοι ξοδέψαμε άσκοπα χρήματα σε πράγματα που δε χρειαζόμασταν ή που μπορούσαμε να βρούμε οικονομικότερα. Φυσικά, τότε τα πλήρωναν όλα ο μπαμπάς και η μαμά, οπότε δεν καταλάβαινες το μέγεθος της υπερβολής. Τώρα που δουλεύεις, μένεις μόνος και πληρώνεις μόνος σου όλα σου τα έξοδα, δεν μπορείς να ξοδεύεις κάθε χρόνο μια περιουσία για την ανανέωση της γκαρνταρόμπας σου, επειδή τα περσινά ρούχα είναι πασέ.
Προτεραιότητά σου τώρα είναι να πληρώσεις έγκαιρα όλους σου τους λογαριασμούς, να αγοράσεις έπιπλα για το καινούργιο σου εργένικο σπίτι και να βάλεις λεφτά στην άκρη για να πάρεις το καινούργιο αμάξι που δε βγαίνει στιγμή απ το μυαλό σου. Καλά τα gadgets, αλλά κρίση έχουμε, δεν είναι υπερβολή να δώσεις 700€ για το καινούργιο i Phone; Καλό είναι και το παλιό.
Ο χρόνος είναι πιο σημαντικός από τα χρήματα
Αφού βρεις μια καλή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, συνειδητοποιείς ότι τα άγχη δεν τελειώνουν. Το αντίθετο μάλιστα. Μια «καλή» δουλειά, συνεπάγεται πολλές (ατέλειωτες) ώρες εργασίας, πιθανότατα και εκτός γραφείου. Δηλαδή, αντί να σχολάσεις και να πας σπίτι σου να χαλαρώσεις, να αναγκαστείς να πάρεις δουλειά για το σπίτι. Ειδικά στην εποχή μας, λιγότερο προσωπικό αναγκάζεται να βγάλει περισσότερη δουλειά, οπότε πολλοί από εμάς δεν έχουν ούτε ελεύθερο Σαββατοκύριακο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αναγκαζόμαστε να προγραμματίζουμε αυστηρά τον ελεύθερο χρόνο μας, να γνωρίζουμε πότε θα έχουμε ρεπό ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε τη μέρα μας. Το άγχος μας τώρα είναι η διατήρηση της κοινωνικής μας ζωής, να μην αποκοπούμε από τους φίλους μας και να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στη σχέση μας.
Είσαι στην πιο καθοριστική ηλικία
Εκτός από τη δουλειά, είμαστε στην ηλικία που αποφασίζουμε ποιους ανθρώπους θέλουμε στη ζωή μας, ποιοι πιστεύουμε ότι αξίζει να είναι φίλοι μας και τι γυναίκα θέλουμε στο πλάι μας. Η ζωή μας δεν οικοδομείται στα 18, αλλά πλησιάζοντας σιγά σιγά στα 30, όταν και έρχεται η πραγματική ωρίμανση (συνήθως) χτίζουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς τη θέλουμε, με βάση τις συνθήκες.