Λογοκρισία δεν υπάρχει μόνο στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αλλά και στα βιβλία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν βιβλία των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ή απλά προκαλούν την κατακραυγή των κριτικών και της κοινής γνώμης. Ο λόγος δεν είναι ο τρόπος γραφής ή οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε συγγραφέας, αλλά η θεματολογία του βιβλίου, που συνήθως σχετίζεται με τη θρησκεία, με τη βία, με την πολιτική ή το σεξ. Το Men Exclusive σου παρουσιάζει τα 12 πιο αμφιλεγόμενα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ.
American Psycho (Bret Easton Ellis, 1991)
O Patrick Bateman υπήρξε ήρωας βιβλίου, πριν του δώσει τηλεοπτική ζωή ο Christian Bale. Η ιστορία του επιχειρηματία- serial killer περιλαμβάνει ανατριχιαστικές και ενοχλητικές λεπτομέρειες βίας και φόνων, όπως και σεξουαλικό περιεχόμενο. Το γεγονός ότι τα θύματα του πρωταγωνιστή ήταν κυρίως γυναίκες, οδήγησε τα φεμινιστικά κινήματα (και όχι μόνο) να το κατηγορήσουν για σεξισμό και μισογυνισμό.
Brave New World/Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος (Aldous Huxley, 1932)
Το βιβλίο αυτό δε μνημονεύτηκε τόσο όσο το “1984” του George Orwell όσον αφορά τον τομέα της δυστοπικής λογοτεχνίας, όμως ξεσήκωσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία το απέσυρε από την κυκλοφορία εξαιτίας του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του, που αφορά τη γέννηση, τη θρησκεία και την παραδοσιακή οικογένεια. Στις Η.Π.Α. Κάποιοι κριτικοί το θεώρησαν ανάρμοστο να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες και τα σχολεία.
The Catcher In The Rye/ Ο Φύλακας Στη Σίκαλη (J. D. Salinger, 1951)
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, Young Holden Caulfield, έχει υποστεί μεγάλη λογοκρισία όλες αυτές τις δεκαετίες. Το βιβλίο αυτό αρχικά είχε κυκλοφορήσει ως ακατάλληλο για ανήλικους και έχει αποσυρθεί ως απαγορευμένο από όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες, ως “απαράδεκτο”, “αισχρό”, “βλάσφημο”, “ακάθαρτο” και ότι “υπονομεύει την ηθική”. Παραδόξως, είναι το 2ο πιο συχνά διδασκόμενο στα σχολεία της Αμερικής.
The Colour Purple/ To Πορφυρούν Χρώμα (Alice Walker, 1982)
Το βραβευμένο με Πούλιντζερ βιβλίο της Alice Walker εξιστορεί τον αγώνα μιας γενναίας μαύρης γυναίκας να ενθαρρύνει τις υπόλοιπες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για το βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία και την ομοφυλοφιλία. Το βιβλίο έχει κατακριθεί επανειλημμένως για τη ζωντανή απεικόνιση σκηνών βίας και σεξ. Πολλοί λογοκριτές έχουν αναφέρει την προσβλητική διάλεκτο, η οποία “εξάρει στους αναγνώστες ιδέες για τις φυλετικές σχέσεις” και είναι ανάρμοστο να διαβάζεται από τις νεότερες ηλικίες.
The Grapes of Wrath/ Tα Σταφύλια της Οργής (John Steinbeck, 1939)
Το Kern County της Καλιφόρνιας είναι η περιοχή όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα και το πρώτο μέρος όπου απαγορεύτηκε, αμέσως μετά την κυκλοφορία του το 1939. Οι επικριτές κατηγόρησαν το συγγραφέα για τη συμπάθεια που δείχνει στους φτωχούς, για επίδειξη σοσιαλιστικών τάσεων, για βωμολοχία και για σεξουαλικές αναφορές. Οι ενστάσεις για το βιβλίο αυτό συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του αιώνα όχι μόνο στις Η.Π.Α., αλλά και στην Ευρώπη.
Harry Potter (J. K. Rowling)
Όλα τα βιβλία σχετικά με τον μικρό μάγο έχουν κατακριθεί και κατηγορηθεί για ασέβεια προς τις θρησκείες του κόσμου και ότι προβάλλουν στα μικρά παιδιά το σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο της μαγείας. Από το 1997, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο, “Ο Χάρρυ Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος”, η συγγραφέας J. K. Rowling βρίσκεται στο στόχαστρο και τα βιβλία της στη λίστα με τα πιο αμφιλεγόμενα βιβλία στον κόσμο.
The Adventures of Huckleberry Finn/ Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φινν (Mark Twain, 1884)
Κατά την πρώτη απαγόρευση του κλασικού βιβλίου του Mark Twain, οι επικριτές το χαρακτήρισαν “σκουπίδι που είναι κατάλληλο μόνο για να το διαβάζουν στις φτωχογειτονιές”. Ακόμα και σήμερα, το βιβλίο αυτό θεωρείται από τους κριτικούς ως “φυλετικά προσβλητικό”, “καταπιεστικό” και ότι “εξυμνεί το ρατσισμό”.
Lolita (Vladimir Nabokov, 1955)
Ένα τολμηρό βιβλίο που αναφέρεται στην εμμονή ενός άνδρα με μια 12χρονη, με την οποία τελικά συνάπτει σχέση. Ο εκδότης της Sunday Express δήλωσε ότι είναι το πιο απεχθές βιβλίο που έχει διαβάσει ποτέ. Η “Λολίτα” απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες και θεωρήθηκε πορνογραφικό μυθιστόρημα από ποικίλους εκπροσώπους των Αρχών.
The Perks of Being A Wallflower (Stephen Chbosky, 1999)
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κλασσικό μυθιστόρημα, στο ίδιο ύφος με το “Φύλακας Στη Σίκαλη”. Δέχτηκε κακές κριτικές για τις λεπτομερείς αναφορές στις σεξουαλικές σχέσεις και τη χρήση ναρκωτικών. Το βιβλίο αποσύρθηκε από τα βιβλιοπωλεία αρκετών χωρών, αλλά μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2012.
The Satanic Verses (Salman Rushdie, 1988)
Το βιβλίο αυτό κατακρίθηκε από την ισλαμική κοινότητα, καθώς η απεικόνιση του Ισλάμ θεωρήθηκε άκρως βλάσφημη. Ο Ιρανός ηγέτης Ρουχολάχ Χομεϊνί πρόσταξε τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου να σκοτώσουν τον ασεβή συγγραφέα, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να εξαφανιστεί για μια ολόκληρη δεκαετία. Τα αντίτυπα του βιβλίου κάηκαν σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την προσβολή του Ισλάμ, ενώ άνθρωποι που συνδέονταν με την έκδοσή του, δέχτηκαν επιθέσεις.
Tropic of Cancer/ Τροπικός του Καρκίνου (Henry Miller, 1934)
Το βιβλίο του Henry Miller μπορεί να θεωρηθεί αυτοβιογραφικό, αφού εστιάζει στη ζωή ενός ομογενούς συγγραφέα στη Γαλλία και στις ζωές των φίλων και συναδέλφων του. Στη συνέχεια του βιβλίου, προκύπτει ότι οι ομογενείς συγγραφείς- πρωταγωνιστές συνάπτουν σωρό λάγνων σεξουαλικών σχέσεων και οι περισσότεροι αναγνώστες τους δε συμφωνούν με αυτό. Ένας δικαστής στην Πενσυλβάνια χαρακτήρισε το βιβλίο σαν “ένα βόθρο, έναν ανοιχτό υπόνομο, ένα λάκκο της σήψης, μια γλοιώδη συγκέντρωση σήψης στα συντρίμμια της ανθρώπινης διαστροφής”. Ο Orwell από την άλλη, δήλωσε ότι ο Τροπικός του Καρκίνου είναι το σημαντικότερο βιβλίο της δεκαετίας.
Ulysses/ Οδυσσέας (James Joyce, 1922)
Πολλοί τρέμουν στη σκέψη ότι θα διαβάσουν αυτό το μυστηριώδες μυθιστόρημα, για το οποίο ο ίδιος ο Ιρλανδός συγγραφέας δήλωσε “ελπίζω να κρατήσω απασχολημένους για ολόκληρους αιώνες τους καθηγητές, να διαφωνούν σχετικά με το τι εννοώ στο βιβλίο”. Οι πρώτοι κριτικοί που διάβασαν τον “Οδυσσέα” κατέκριναν τη ζωηρή απεικόνιση των σεξουαλικών πράξεων και αποφάσισαν την απαγόρευσή του στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική. Παρά τη γενική κατακραυγή, ο “Οδυσσέας” θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Αγγλικής λογοτεχνίας.