Σαν σήμερα ένα μεγάλο αστέρι γεννιέται! Ο O’ Neil ήρθε στον κόσμο στις 6 Μαρτίου 1972 στο New Jersey, παρατημένος από τον βιολογικό του πατέρα.
Από το ξεκίνημα της πορείας του στο NBA κιόλας, ο «Shaq» είχε μια ευλογία και μια κατάρα την ίδια στιγμή: δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ο νέος Michael Jordan. Θα μπορούσε να γίνει-όπως κι έγινε-το κεντρικό πρόσωπο του NBA, όμως χτίζοντας πάνω σε ένα βάθρο αποκλειστικά δικό του.
Ως πολυσχιδής προσωπικότητα, ως η αποθέωση του χιούμορ, ως ο σταρ με την ανθρώπινη φύση, ως ο καταξιωμένος αστέρας που αυτοσαρκάζεται δίχως το παραμικρό ίχνος κόμπλεξ και ως ο τύπος που δεν μασάει τα λόγια του.
Με ύψος 2.16 εκατοστά και 150+ κιλά, δεν ήταν απλώς ένας μπασκετμπολίστας, αλλά ένας άνθρωπος του θεάματος. Και τι δεν έχει κάνει; Ράπερ, με έξι άλμπουμ. Ηθοποιός, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε τρεις ταινίες («Blue Chips» «Kazaam», «Steel») και πόσες ακόμα guest εμφανίσεις.
Μετά την αποχώρηση του Μάικλ Τζόρνταν το 1998, δεν έχει υπάρξει πιο κυρίαρχος παίκτης στη λίγκα από τον διάσημο σέντερ. Το λένε οι τίτλοι, το λένε οι ατομικές διακρίσεις, το λέει η γενικότερη εικόνα εν κατακλείδι.
Ο Σακίλ της περιόδου 1999-2002 ήταν τόσο ασυναγώνιστος μέσα στο παρκέ όσο και ο Τζόρνταν. Το ότι δεν έπαιζε τόσο όμορφο μπάσκετ, δεν συνεπάγεται πως ήταν λιγότερο αποτελεσματικός. Το είπε άλλωστε ο Λεμπρόν όταν τόνισε την ημέρα που ανακοίνωσε την απόσυρσή του πως «πρόκειται για την πιο κυρίαρχη δύναμη που έχει εμφανιστεί ποτέ στο παιχνίδι».
Το Men Exclusive, με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του μεγάλου αυτού αθλητή -που κλείνει τα 45 του χρόνια- θυμάται ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του.
«Δεν διαφημίζω προϊόντα που δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ εγώ ο ίδιος».
«Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω μηδενικά να μου την πούνε. Και αυτός είναι ένα τίποτα για μένα» (αναφερόμενος στον προπονητή του Ορλάντο, Σταν Βαν Γκάντι).
«Δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ τα ονόματα των κλαμπ που πήγα» (σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επισκέφτηκε τον Παρθενώνα στην Αθήνα).
«Πω-πω, έβαλε 9/9 τρίποντα στη σειρά. Ελπίζω και γω κάποια στιγμή να καταφέρω να βάλω 9/9 βολές στη σειρά» (υπόκλιση στον άσπονδο «φίλο» του, Κόμπε Μπράιαντ, σε παιχνίδι της περιόδου 2002-2003 με τους Λέικερς ενάντια στους Σόνικς).
«Αν δεν με πας, τότε κάτι πάει λάθος με την πάρτη σου».
«Μόνο το ίδιο το σύστημα μπορεί να με περιορίσει. Ούτε ένας, ούτε δυο, ούτε τρεις παίκτες. Τα στατιστικά μου έπεσαν εξαιτίας του συστήματος, όχι επειδή γέρασα».
«Θα μου λείψουν οι ελεύθερες βολές» (λογοπαίγνιο αυτοσαρκασμού για την παροιμιώδη αστοχία του στις βολές, που το ξεστόμισε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου).
«Ένας σοφός άντρας οφείλει πάντοτε να ακούει το δάσκαλό του» (αναφερόμενος σε συμβουλές που του είχε δώσει ο Χακίμ Ολάτζουον).
«Να είστε ηγέτες, όχι υποτακτικοί» (η συμβουλή του προς τους νεότερους παίκτες).
«Ο πατέρας μου είπε “ρε χαζέ, αν εκτελούσες αυτές τις βολές όπως σου είχα δείξει, τώρα θα είχες φτάσει τους 30.000 πόντους”» (δήλωση στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου).
«Το ότι είμαι άστοχος στις βολές, είναι ένας τρόπος για να μας δείξει ο Θεός πως κανείς δεν είναι τέλειος».
«Το παιχνίδι μου είναι σαν το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Δεν υπάρχει απάντηση».
Δες τα 10 καλύτερα καρφώματα της καριέρας του
Διάβασε ακόμη
18 μαθήματα ζωής από τον τεράστιο Michael Jordan
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο μικρός μεγάλωσε
Vinnie Jones: Ο “ψυχάκιας” που δεν ηρέμησε ποτέ
Julius Erving: Ο “γιατρός” που μας έμαθε τι σημαίνει μπάσκετ