Σε περίπτωση που πέρασες με επιτυχία την τελευταία σου συνέντευξη και τώρα ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις κάνοντας μια νέα αρχή σε καινούργιο εργασιακό περιβάλλον, το Men Exclusive ετοίμασε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις στη δουλειά, ώστε να δώσεις την καλύτερη εντύπωση τόσο στον εργοδότη όσο και στους συναδέλφους σου.
Απαγορεύεται να καθυστερήσεις
Ποτέ δεν είναι καλό να αργείς στη δουλειά, αλλά άνθρωπος είσαι και κάτι μπορεί να τύχει. Ειδικά την πρώτη μέρα όμως, οφείλεις να είσαι εκεί στην ώρα σου, για να μη σου πω νωρίτερα. Έτσι, θα δείξεις υπευθυνότητα και οι συνάδελφοί σου δε θα έχουν λόγο να σε σχολιάσουν αρνητικά, πριν ακόμα σε γνωρίσουν.
Κομψό ντύσιμο
Εκτός κι αν η καινούργια σου δουλειά απαιτεί συγκεκριμένο dress code (πχ φόρμα ή ρούχα καθορισμένου χρώματος), φρόντισε να πας καλά ντυμένος την πρώτη σου μέρα. Μην εμφανιστείς με τη φόρμα που πας για τρέξιμο και το μακό μπλουζάκι- ενθύμιο της αποφοίτησης, αλλά ούτε και με σμόκιν κοστούμι. Για δουλειά γραφείου, ιδανικό είναι ένα υφασμάτινο παντελόνι, συνδυασμένο με πουκάμισο. Ακόμα και αν δεν ανταποκρίνεται στο στυλ σου, είναι ένα στυλ που κολακεύει κάθε τύπο άντρα και τον παρουσιάζει σοβαρό και κομψό.
Να έχεις καλή διάθεση και να είσαι χαμογελαστός
Λογικά και οι συνάδελφοί σου θα δείχνουν καλοδιάθετοι για να σε καλοσωρίσουν, αλλά στην περίπτωση που πέσει πολύ δουλειά και τα πράγματα είναι στριμωγμένα, μη χάσεις την αισιοδοξία σου και μην πανικοβληθείς. Οι εργοδότες προτιμούν τους ψύχραιμους υπαλλήλους, που δείχνουν ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα.
Μη δείξεις στοιχεία ανταγωνισμού
Σίγουρα έχεις φιλοδοξίες και θέλεις να διαπρέψεις και να εξελιχθείς στη δουλειά σου, όμως προτίμησε να κρατήσεις χαμηλό προφίλ τον πρώτο καιρό. Δείξε το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά σου, αλλά μην είσαι ανταγωνιστικός με τους υπόλοιπους, γιατί δε θα κάνεις καλή εντύπωση.
Κάνε ερωτήσεις
Σίγουρα θα έχεις απορίες τις πρώτες μέρες στη δουλειά και προφανώς θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος μέχρι να μάθεις καλά το αντικείμενο και να κατατοπιστείς πλήρως. Μην ντραπείς να απευθυνθείς σε κάποιον παλιό αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι. Απ’ το να πάρεις πρωτοβουλίες και να κάνεις σημαντικά λάθη, είναι προτιμότερο να ζητήσεις βοήθεια από ένα συνάδελφό σου για να σου δείξει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. Πρόσεξε όμως, να μη διακόπτεις κάθε 5 λεπτά για πράγματα που σου έχουν εξηγήσει επαρκώς, γιατί θα γίνεις ενοχλητικός και δε θα τους αποσπάς από τις δικές τους αρμοδιότητες.
Άσε τις κολακείες
Κοινώς, μη γλείφεις το αφεντικό. Αρκετοί άνθρωποι προσκολλώνται στους ανώτερούς τους, προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθειά τους (και την αντιπάθεια των συναδέλφων τους), κάτι που είναι άσχημο πρωτίστως για τον ίδιο τους τον εαυτό και δευτερευόντως για τους συναδέλφους τους. Ένας ανώτερος καταλαβαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κρυμμένους σκοπούς και όχι μόνο δεν κολακεύονται από τη συνεχή περιφορά τους τους δίπλα τους, αλλά το πιθανότερο είναι να τους αντιμετωπίζουν σαν παρατρεχάμενους. Μην γίνεις ένας απ’ αυτούς.
Μη φλερτάρεις
Ακόμα και αν περιτριγυρίζεσαι από όμορφες γυναικείες παρουσίες, ο νούμερο ένα κανόνας στους εργασιακούς χώρους, είναι η απαγόρευση προσωπικών σχέσεων ανάμεσα σε συναδέλφους. Είσαι εκεί για να δουλέψεις, όχι για να βρεις κοπέλα. Δε θέλεις να αποκτήσεις τη φήμη του «πέφτουλα» του γραφείου.
Μην κάνεις συχνά διαλείμματα
Ένα φουλ 8ωρο ή 10ωρο δε βγαίνει χωρίς ένα break για φαγητό ή τσιγάρο, αλλά μη σηκώνεσαι κάθε μια ώρα, γιατί θα νομίζουν ότι ψάχνεις ευκαιρίες για λούφα.
Μη χαζεύεις στο ίντερνετ
Εκτός αν η δουλειά σου απαιτεί να βρεις κάποιες online πληροφορίες ή ειδήσεις, αλλά μη διανοηθείς να μπεις στο facebook πρώτη μέρα στη δουλειά!
Καλό θα ήταν να ψάξεις πληροφορίες για τη νέα σου δουλειά, ώστε να είσαι κατατοπισμένος και να μη νιώθεις χαμένος και έξω απ’ τα νερά σου. Θα κάνει καλή εντύπωση στον ανώτερό σου το ότι ενδιαφέρθηκες να μάθεις για την εταιρία/ μαγαζί/ επιχείρηση.
Εν ολίγοις, η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι τόσο άβολη και αμήχανη όσο η πρώτη μέρα σε ένα καινούργιο σχολείο. Μην ξεχνάς ότι όλοι οι συνάδελφοί σου βρέθηκαν κάποτε στη δική σου θέση και σίγουρα θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς γρήγορα. Σκέψου ότι για να επιλεγείς για τη συγκεκριμένη θέση, ο εργοδότης είδε κάτι σε σένα που τον ικανοποίησε. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας για το πώς πρέπει να φερθείς, είναι σίγουρο ότι θα τον επιβεβαιώσεις πως έκανε την καλύτερη επιλογή.