Mπες στο κεφάλι του
Προσπάθησε να καταλάβεις τους φόβους του, τις απαιτήσεις του δικού του αφεντικού (αν υπάρχει), που του δημιουργούν τέτοια πίεση, τυχόν χαμένους πελάτες ή οικονομικές χασούρες που τον αγχώνουν. Ετσι, θα μπεις στην ουσία του προβλήματος και θα μπορείς να τον χειριστείς αποτελεσματικότερα.
Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος
Όταν το ηφαίστειο αρχίσει να ξερνάει τη λάβα του, η στάση σώματος θα παίξει το ρόλο της. Στάσου με τα χέρια στο πλάι και προσπάθησε να τον κοιτάζεις στα μάτια – σαν να κάνατε μια φυσιολογική συζήτηση. Οταν σταματήσει, για να πάρει μια ανάσα, μίλα του ήρεμα. Και, προς Θεού, μην τον διακόψεις.
Δείξε (διπλωματική) κατανόηση
Το να του ζητήσεις να ηρεμήσει, την ώρα που σπαρταράει από οργή, είναι σαν να πιάνεις κάρβουνο για να το πετάξεις στον άλλον. Εσύ θα καείς πρώτος. Καλύτερα να του πεις: «Βλέπω ότι έχετε εξοργιστεί και δεν σας κατηγορώ γι’ αυτό. Θα πρέπει όμως να κουβεντιάσουμε ήρεμα για να βρεθεί μια λύση».
Δώσ’ του εναλλακτικές
«Θέλετε να έρθω λίγο αργότερα να συζητήσουμε ή προτιμάτε να κουβεντιάσουμε τώρα;». Αυτή η προσέγγιση τον ωθεί να σκεφτεί παρά να νιώσει.
Συγκρατήσου
Μην αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί σε έναν αγώνα κραυγών. Οταν φωνάζετε και οι δύο, το μόνο βέβαιο είναι ότι η κατάσταση θα ξεφύγει εκτός ελέγχου. Αφησέ τον να ξεσπάσει. Υστερα κάνε τη δική σου νηφάλια αντεπίθεση με επιχειρήματα. Η νίκη είναι δική σου.
Φύγε με χάρη
Αν το ρεσιτάλ του εξοργισμένου τενόρου δείχνει να τραβάει, ζήτα του -όσο πιο ήρεμα και ευγενικά μπορείς- να αποχωρήσεις. «Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα αν κατέβω στο γραφείο μου για λίγο. ‘Οταν δείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε, χτυπήστε μου και θα έρθω αμέσως». Ο,τι και αν γίνει, πάντως, μην τρέξεις να βγεις από το γραφείο σαν κυνηγημένο ελάφι. ‘Ετσι, θα δώσεις την εικόνα του ενόχου που τρέχει να κρυφτεί.