Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις στη ζωή του και να εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Eμείς οι άνδρες συνήθως υστερούμε στην εκδήλωση των συναισθημάτων μας- ειδικά σε δημόσιους χώρους- επειδή δεν θέλουμε να φαινόμαστε τόσο συναισθηματικοί. Αντίθετα, οι γυναίκες έχουν την άνεση να εκφράζουν ελεύθερα τον έρωτά τους, ακόμα και μπροστά σε τρίτους. Μία δημόσια εκδήλωση στοργής και αγάπης, είναι να κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου. Μια απλή κίνηση, που όμως φέρνει πολλούς άνδρες σε δύσκολη θέση…
Όταν ήμασταν μικροί, οι γονείς μας κρατούσαν πάντα από το χέρι, για να μην τους ξεφύγουμε και χαθούμε ή βγούμε μόνοι μας στο δρόμο. Ήταν μια κίνηση προστασίας και ελέγχου προς εμάς. Έτσι, σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων πάνω στο θέμα, έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας με αποτέλεσμα να έχουμε την αίσθηση ότι η σύντροφός μας κρατώντας μας το χέρι, προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο πάνω μας. Πολλοί άνδρες ενοχλούνται και επειδή σκέφτονται ότι στους γύρω τους θα φαίνεται αστείο, ότι θέλει να μαρκάρει την περιοχή της και λόγω πεποιθήσεων όπως “η γυναίκα τον σέρνει”.
Τα πράγματα όμως μπορεί να μην είναι τόσο σύνθετα. Η έρευνα σχετικά με το λόγο που τα ζευγάρια κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, δείχνει ότι αυτή η συνήθεια βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου και του άγχους. Συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες υπέφεραν από τραυματισμούς και παραδέχτηκαν ότι κρατώντας το χέρι του συντρόφου τους, ένιωθαν ανακούφιση.
Το συμπέρασμα είναι ότι έχοντας σωματική επαφή με τον/τη σύντροφό μας, νιώθουμε πολύ καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.
Εάν ο ένας θέλει να κρατάει το χέρι και ο άλλος όχι, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, ώστε να μην καταλήξει σε τσακωμό και να γίνει μια αμοιβαία υποχώρηση.
Σε μια βόλτα μισής ώρας για παράδειγμα, μπορείτε να κρατιέστε από το χέρι για ένα δεκάλεπτο, ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.
Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι γυναίκες έχουν την ανάγκη να δείχνουν και να τους δείχνουν συνεχώς τα συναισθήματά τους, ενώ οι άνδρες είναι της άποψης ότι το “σ’ αγαπώ” μπορεί να ειπωθεί και μια φορά, αλλά ισχύει για πάντα. Καλώς ή κακώς η έκφραση των συναισθημάτων έχει τελείως διαφορετική υπόσταση για τα δύο φύλα και αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να φέρνει γυναίκες και άνδρες σε αντιπαράθεση, αλλά να εντείνει ακόμα περισσότερο το μυστήριο σχετικά με το αντίθετο φύλο.